Шеф-кухар Гелен Грем поділилася трьома рецептами веганських страв, які легко приготувати самостійно і урізноманітнити свій рослинний раціон.
Інгредієнти:
На 4 порції.
2 баклажана;
1 ст. л. малдонської солі;
3 зубчики часнику;
3 зелених перця чилі;
1 пучок коріандру;
300 мл рапсової олії;
25 мл лимонного соку;
1 ст. л. гавайських спецій;
1 ч. л. кухонної солі;
50 мл фінікового сиропу.
Приготування:
Наріжте баклажани кружечками по 2 см завтовшки і киньте їх у миску з малдонською сіллю. Залиште їх у солі на 45 хвилин, щоб стекла зайва рідина.
Поки баклажани настоюються, приготуйте гострий соус схуг, збиваючи часник з перцем чилі в блендері. Крупно наріжте коріандр і додайте в суміш. У два етапи додайте рапсову олію, перемішуючи соус, але не перетворюючи його на однорідну масу. Доведіть соус до смаку лимонним соком, спеціями і сіллю.
Промийте баклажани і відтисніть залишки вологи. Розігрійте на пательні рослинну олію (олії знадобиться стільки, щоб баклажани в ній майже плавали) і обсмажте баклажани до золотистого кольору. Готові баклажани викладіть на тарілку і збризніть гострим соусом і фініковим сиропом.
Інгредієнти:
На 4 порції.
1 гарбуз (вибирайте сорт Деліка);
2 ст. л. оливкової олії;
1 ст. л. насіння коріандру грубого помелу;
1 ст. л. насіння кмину грубого помелу;
1 ст. л. консервованого лимонного пюре;
2 ст. л. харіссу;
200 мл води;
100 г дрібно нарізаного коріандру;
Сіль і перець.
Приготування:
Розігрійте духовку до 180 градусів. Розріжте гарбуз на 8 часточок, видаліть насіння і приправте гарбуз оливковою олією, сіллю і перцем. Викладіть часточки гарбуза на деко і запікайте упродовж 30 хвилин або до золотистого кольору. (Ніж повинен легко протикати м'якоть). Дайте гарбузу трохи охолонути, перш ніж зняти шкірку. Потім перекладіть м'якоть у блендер. До гарбуза додайте решту складових (крім коріандру) разом з чайною ложкою солі. Збивайте до однорідної маси. Додайте коріандр. Зверніть увагу, що для подачі гарбузове тірши прикрашають дрібно нарізаними оливками.
Інгредієнти:
На 12 шт.
125 г сухого нуту (замочити на ніч);
125 г ріпчастої цибулі (крупно нарізати);
1 зубчик часнику;
10 г червоного перцю чилі (крупно нарізати);
30 г петрушки (видалити стебла і крупно нарізати);
75 г коріандру (крупно нарізати);
11 г суміші спецій для фалафель;
1 ч. л. кухонної солі;
8 г розпушувача.
Приготування:
Всі інгредієнти помістіть в блендер. Збивайте доти, доки не отримаєте суміш, що нагадує за текстурою кускус. За необхідності додайте трохи води, щоб зв'язати суміш. З отриманої суміші сформуйте кульки по 35 г. У сотейнику нагрійте олію, налиту шаром близько 7 см, до 180 градусів. Якщо у вас немає термометра, щоб перевірити температуру, додайте трохи суміші — якщо вона зашипить, олія готова до смаження. Обсмажуйте кульки у фритюрі невеликими партіями до золотистого кольору, приблизно 2-3 хвилини. Подавайте фалафель гарячим.
Текст: Hayley Maitland
За матеріалами vogue.co.uk