До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найсмачніші страви з гарбузом

"Говорити про те, як класно і корисно любити сезонні продукти, просто. Але з наближенням холоднечі ентузіазм та ідеї випаровуються. Гарбуз один з найдоступніших овочів з вересня до березня", розповідає консультант з харчування, Анастасія Голобородько.

У найтемніших сортів із зеленою шкіркою – глибокий шовковистий смак; у яскраво-помаранчевих – солодкий "морквяний" присмак; блідо-помаранчеві витягнуті плоди – "овочеві" і нейтральні. Особливий смак кожного з сортів потрібно відчути. Якщо гарбуз до душі – є кілька свіжих ідей. Тим, хто думає, що не любить гарбуз, треба просто спробувати приготувати будь-який з солоних або гострих варіантів: наприклад, запекти зі шкіркою і присмачити орегано і часником або чилі і корицею.

Реклама
Запечений гарбуз з травами і часником

Рецепт для гарбуза будь-якого кольору і сорту. Особливо смакує страва з плодів зі світлою м'якоттю.

1 кг гарбуза

пучок шавлії або розмарину

4-5 зубчиків часнику

оливкова олія

морська сіль

свіжозмелений чорний перець

гарбузове насіння (за бажанням)

Приготування

Гарбуз нарізати невеликими кубиками. Щедро скропити оливковою олією, заправити сіллю, перцем, перемішати зі свіжим листям шавлії і очищеними та розчавленими зубчиками часнику. Запікати при 200°C від 45 до 65 хвилин, до легкої рум'яної скоринки. Використовувати як гарнір, інгредієнт для ранкових каш або боул, а в холодному вигляді додавати в салати.

​Кокосовий суп

Рецепт для тих, у кого немає часу.

1,5 кг гарбуза

400 мл кокосового молока

сіль

2 ч.л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)

Приготування

Гарбуз очистити від насіння і запікати при 160°C півтори години (великим шматком або половинками). Гарячий розрізати на кілька частин, змішати в блендері з кокосовим молоком, сухим імбиром (або очищеним свіжим) і сіллю. Збити до стану пюре, додаючи воду у разі потреби.

Швидке гарбузове карі

Варіації овочів, які ідеально поєднуються з гарбузом, – часник, стручкова квасоля, фенхель, цибуля, томати, броколі, кейл і мангольд.

500 г м'якоті гарбуза

1 см кореня імбиру

3 зубчики часнику

1 маленька солодка цибулина

150 мл кокосового молока

1 ст.л. рибного соусу

1 ч.л. цукру

сік 1/3 лимона (можна замінити 1 ст. л. білого винного оцту)

дрібка меленого чорного перцю

дрібка чилі

1/2 ч.л. сухого меленого часнику (або сухої меленої цибулі)

1 чашка стручкової квасолі (можна використовувати свіжу, заморожену, а в сезон замінити спаржею або стручковим солодким горошком)

пучок шпинату

Приготування

В оливковій олії 2-3 хвилини обсмажити дрібно порізані цибулю, часник і імбир. Додати очищений і порізаний кубиками 2х2 см гарбуз. Обсмажити разом хвилину і влити кокосове молоко. Коли закипить, зменшити вогонь. Поки тушкується гарбуз, додати цукор, соєвий і рибний соуси, чорний перець, сухий часник і чилі. Перемішати. Додати води, щоб овочі були в рідині як мінімум до половини. Накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин на повільному вогні.

Овочі-гриль

500 г гарбуза

2 великі солодкі цибулини

1-2 качана кукурудзи

будь-які сезонні овочі

оливкова олія

сухий орегано

3-7 зубчиків часнику

сіль

Приготування

Овочі помити, нарізати приблизно однаковими великими шматками. Заправити оливковою олією, сіллю, пюре з часнику і сухим орегано, ретельно перемішати. Готувати на грилі (деревному, вугільному), сковороді-гриль або в духовці на решітці в режимі "гриль" близько 15 хвилин. Страва готова, коли овочі злегка розм'якшилися, взялися скоринкою та набули інтенсивного аромату.

Запечений гарбуз зі шкіркою

Самодостатня закуска, яку за бажанням можна зробити основною стравою, додавши до гарячого гарбуза козячий сир, фету, кедрові горіхи або мед.

1 кг гарбуза з шкіркою

мелена кориця

пластівці чилі

сіль

ароматна оливкова олія

Приготування

Гарбуз нарізати разом зі шкіркою часточками товщиною 0,5 см. Викласти на застелене пекарським папером деко так, щоб вони не перекривали одна одну. Скропити оливковою олією, приправити сіллю, чилі і корицею (кориця в паличках має ефектніший вигляд, але в цьому рецепті не віддасть аромат, тому використовуємо свіжомелену). Запікати гарбуз при 180°C близько години.

Детокс-боул з гарбузом

Ситний пізній сніданок або ранній обід.

160 г кіноа або кускусу

300 г м'якоті гарбуза

сіль і мелений чорний перець

1 ст.л. соку лимона

1 ч.л. негострої гірчиці

свіжа рукола

сушена журавлина або свіжий гранат

горіхи волоські або пекан

Приготування

Духовку розігріти до 200°C. Гарбуз нарізати дрібними кубиками, заправити сіллю, перцем і оливковою олією, запікати 20-30 хвилин, поки злегка не карамелізується. У каструлю додати кускус або кіноа, трохи скропити олією і готувати на великому вогні близько хвилини, щоб крупа втягнула масло. Залити водою на ½ см вище крупи, зменшити вогонь і готувати, поки вона повністю не вбереться, близько 10 хвилин. Замість води можна використовувати овочевий або грибний бульйон. В окремій мисці збити сік лимона, гірчицю, масло, сіль і перець. Дати крупі трохи охолонути, додати руколу, заправку, перемішати. Подавати з гарбузом, сушеною журавлиною і горіхами.

Простий гарбузовий пиріг

Швидкий рецепт італійських бабусь.

4 яйця

130 г цукру

250 г борошна

4 ч. л. розпушувача

300 г родзинок

лікер (ром, бренді на вибір) для аромату

400 г запеченого гарбуза

сіль

125 мл оливкової олії

цедра і сік 1 лимона

Приготування

Гарбуз збити в блендері в пюре. Родзинки промити, насухо витерти і присипати борошном. У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто. Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.