До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усі люблять насіння: 3 види насіння, які потрібно додати в раціон

Насіння – унікальний продукт. Воно містить усі первинні матеріали, необхідні для розвитку рослин, і саме це робить насіння одним з найкращих джерел клітковини, рослинних жирів, вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Vogue.ua вибрав насіння, яке найчастіше стає частиною здорового раціону, і розібрався в особливостях його видів.

Восточные миски с семенами льна, тыквы и семенами чиа.Photo: Getty Images
Насіння льону

Насіння льону є чудовим джерелом клітковини та омега-3 жирних кислот. Попри всю користь омега-3, перетравлення цієї групи жирних кислот організмом людини відбувається досить проблематично, оскільки жирні кислоти знаходяться у волокнистій частині насіння льону, а це, своєю чергою, ускладнює процес всмоктування кислот організмом. Тому найліпше вживати насіння льону в подрібненому вигляді.

Реклама

У поєднанні з омега-3 добре працюють поліфеноли, особливо лігнани: за умови регулярного вживання насіння льону можна знизити рівень холестерину і тримати під контролем фактори, що впливають на розвиток серцево-судинних захворювань. Також існують дослідження, які доводять, що ті ж лігнани позитивно впливають на зниження маркерів зростання пухлин у жінок з раком молочної залози і у чоловіків з раком простати.

Вводити насіння в дієту потрібно поступово. По-перше, використовуйте подрібнене насіння. По-друге, вживайте його зі смузі, в салатах або з ранковою кашею, щоб полегшити його засвоєння та швидше звикнути до специфічного смаку.

Семена льна нужно употреблять в измельченном виде. Измельчить их можно в ступе.Photo: Getty Images
Насіння чіа

Як і насіння льону, насіння чіа є хорошим джерелом клітковини й омега-3 жирних кислот. Жирні кислоти в насінні чіа відзначаються особливою ефективністю, тому що деякі сполуки в них мають протизапальний ефект, а також впливають на зниження рівня цукру в крові.

Не таємниця, що насіння чіа ефективно вбирає вологу, внаслідок чого розбухає. Ця здатність насіння дозволяє використовувати його в приготуванні веганських пудингів і десертів, а ще позитивно впливає на засвоєння насіння організмом.Семена чиа в веганских десертах и пудингах.Photo: Getty Images
Насіння гарбуза

Гарбузове насіння є одним з видів насіння, які найчастіше споживають, та хорошим джерелом фосфору, мононенасичених жирів і жирів групи омега-6. Як і щодо насіння льону, існують дослідження, які доводять, що певні сполуки в насінні гарбуза сприяють зниженню ризику раку молочної залози, а також позитивно впливають на полегшення періоду менопаузи у жінок. Вживання гарбузового насіння дітьми знижує ризик виникнення у них сечокам'яної хвороби.

І хоча користь насіння складно переоцінити, саме насиченість поживними елементами та структурні особливості роблять його складним для засвоєння продуктом. Насіння можна вважати суперфудом, до споживання якого слід ставитися обережно та розмірено.

Тыквенные семечки.Photo: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.