Від французьких тостів і вівсянки з грушею до авокадо-тосту з чилі — це рецепти сніданків, де осінні продукти чудово поєднуються з сезонним бажанням з'їсти що-небудь тепле і ситне.
Французькі тости з гарбузом і медом
Інгредієнти:
Бріош або ваш улюблений хліб;
2-3 яйця;
½ склянки молока (можна рослинне);
гарбузове пюре;
кориця, цукор, ваніль й інші улюблені осінні спеції;
мед;
вершкове масло та рослинна олія.
Приготування:
- Хліб наріжте товстими скибочками.
- У мисці або глибокій тарілці змішайте яйця, молоко, гарбузове пюре й улюблені спеції.
- Цією сумішшю з двох боків просочіть шматочки хліба або бріоша.
- На повільному вогні добре розігрійте пательню. Розтопіть на ній невеликий шматочок вершкового масла і столову ложку рослинної олії.
- На розігріту пательню викладіть просочений в гарбузово-яєчній суміші хліб.
- Обсмажуйте з двох боків, поки м'якуш хліба не стане щільнішим і не з'явиться золотава скоринка.
- Готові тости подавайте відразу з медом і улюбленими топінгами — горіхами, насінням, джемом, морозивом, вершками і т.і.
Вівсяна каша з дор-блю і грушею
Інгредієнти:
На 2 порції
½ склянки вівсяних пластівців;
2 склянки води;
2 груші;
40 г вершкового масла;
1 ст. л. цукру;
50 г дор-блю.
Приготування:
- У каструлю налийте склянку води і поставте грітися на середньому вогні.
- Груші помийте, очистіть від серцевини й наріжте середніми кубиками або часточками (чим менші шматочки, тим швидше приготується груша).
- Викладіть нарізані груші на пательню і залийте водою (½ склянки). Варіть груші на середньому вогні 5-7 хвилин до злегка м'якого стану.
- Потім додайте вершкове масло і злегка підсмажте грушу до рум'яності. Посипте цукром.
- Коли цукор розтопиться, додайте ще півсклянки окропу і, помішуючи час від часу, залиште грушу карамелізуватися.
- У киплячу воду в каструлі додайте вівсяні пластівці, дрібку солі. Регулярно помішуючи, варіть вівсянку на повільному вогні до готовності або повного випаровування вологи.
- Пательню з карамелізованою грушею приберіть з вогню.
- Готову вівсянку викладіть на тарілку. До неї додайте дор-блю, щоб сир злегка розплавився. Зверху викладіть карамелізовану грушу. За бажанням, полийте готову страву сиропом.
Гострий авокадо-тост з яйцем і волоськими горіхами
Інгредієнти:
1 скибочка хліба;
1 авокадо;
1 ріпчаста цибулина;
1 помідор;
1 зелений чилі;
2 ст. л. коріандру;
2 ст. л. оливкової олії;
2 ст. л. лимонного соку;
1 яйце;
20 г волоських горіхів;
сіль і перець за смаком.
Приготування:
- З авокадо дістаньте м'якоть.
- Дрібно наріжте цибулю, помідор, чилі й волоські горіхи.
- У невеликій мисці змішайте авокадо, подрібнені цибулю, помідор, чилі і горіхи з коріандром, спеціями, оливковою олією та лимонним соком. Одержаний гуакамоле залиште в холодильнику.
- Тим часом підсмажте хліб і приготуйте яйце (зваріть, зробіть яєчню або пашот — на ваш смак).
- Для подачі на скибочку підсмаженого хліба викладіть ложку гуакамоле, а зверху — яйце. Прикрасити можна пластівцями червоного чилі.