До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

"Норми екологічного споживання варто викладати у школі — як права людини": інтерв'ю з дизайнеркою Тетяню Чумак

Засновниця і креативна директорка українського екообізнаного бренду TG Botanical Тетяна Чумак думає в унісон зі світом: як повторно використовувати відходи легкої промисловості. Цей перспективний напрямок допоможе модній індустрії перейти на циркулярну систему, де новий продукт виготовляється без залучення первинних ресурсів.

Реклама

Для цього Чумак запустила в Україні лабораторію зі створення й оброблення тканин. У планах — побудувати шоу-ферму для демонстрації модних колекцій і напрацювань у текстильній галузі. Комбінація ботаніки та моди дуже органічна для розслабленого богемного одягу бренду, де домінують кольори ґрунту та зелені в поєднанні з базовими чорним і білим. Крій, в конструкції якого багато деталей – фрагменти бюстьє або корсета в топах і сукнях, занижена талія в спідницях та штанах, драпірування, глибокі вирізи й розрізи, — ніби заграє з тілом.

Тетяна Чумак
Тетяна Чумак

Є великі сподівання, що проєкт розвиватиметься так само динамічно, як і бренд. За три роки існування TG Botanical провів презентацію в Парижі, три покази в офіційному розкладі на Тижні моди в Копенгагені, двічі взяв участь в шоукейсах Vogue Ukraine у Парижі, у грудні 2022-го став одним із трьох фіналістів міжнародної премії шопінг-платформи Zalando Sustainability Award, отримавши номінацію за екологічні ініціативи в моді. А торік вийшов на міжнародний ринок — тепер колекції TG Botanical представлено офлайн у концепт-сторі Rezet Store в Копенгагені та онлайн-магазині Moda Operandi. Щоб відзначити повернення Українського тижня моди цього вересня, наступний показ планують влаштувати в Києві, а після – презентацію на дві країни, Данію та Україну.

В амбітних планах 41-річної Тетяни Чумак, яка паралельно з модою займається агропідприємництвом, — використовувати відходи аграрного бізнесу на користь модного: розробляти тканини із залишків виробництва сої, кукурудзи, соняшника, пшениці та створювати натуральні матеріали на основі рослинних волокон. Це довготривалий та дорогий напрямок розвитку, який перебуває на етапі домовленостей зі спеціалістами з інновацій у сфері текстилю. В буденних завданнях — покращувати чинні технології виготовлення сировини на основі локальної флори — кропиви, іван-чаю та ялинкової гілки.

Незадовго до повномасштабного вторгнення TG Botanical зробив перший посів текстильного виду кропиви, але під час воєнних дій його було знищено, як і велику частину родинного бізнесу. Команда не здається: працює із сировиною, як каже Чумак, "у домашніх умовах". Головне — знайти технологію оброблення, завдяки якій волокна стануть м'якими та придатними для створення одягу (чинний спосіб дозволяє виготовляти матеріали тільки для технічного використання).

Завдання лабораторії — поєднувати ботаніків та екоентузіастів. Для першої капсули TG Botanical тканини для богемних жакетів із глибоким викотом на спині та суконь фарбувались рослинними пігментами з пижма й цибулиння. Над колекцією наступного сезону працювали з нідерландським біоателье дослідниці Дарії Цапенко. Як кажуть у TG Botanical, це була колаборація між дисциплінами, країнами та матеріалами. На в’язаних речах з натуральної пряжі проростили зі спор деревні гриби, перетворивши одяг на об’єкт мистецтва. "Поки це був формат для показу, але ми сподіваємося на еволюційний рух розвитку технологій", — зазначає Тетяна.

Співпраця з Releaf — українським стартапом, що створює папір з опалого листя — має сталий матеріальний результат: етикетки бренду виготовлені саме з нього. Симбіоз TG Botanical та Releaf допомагає виробникам екопаперу нарощувати бізнес-експертизу, а компаніям разом — "масштабуватись у всесвіт".

Тетяна Чумак почала працювати в моді двадцять років тому, коли визначальною мантрою в індустрії був комерційний успіх. Тоді ж, у 2004-му, вона започаткувала бренд українського масмаркету Tago. "Економічна стабільність дозволила мені створити TG Botanical", — вона згадує, як переформатувала бізнес на екообізнаний, та додає, що робила це за покликом серця. Невипадково візуальні й тематичні референси до мотивів матерії та природи постійно зустрічаються в її модних колекціях і спільних капсулах із брендом вишуканого інтер'єрного декору і текстилю Oselya Home and Garden Ірини Ковальчук.

Для втілення екоініціатив у Тетяни з'явилася ще одна вагома причина: у вересні вона чекає на появу другої дитини, тож прагне піклуватися про майбутнє планети як обізнана дизайнерка та мама.

З нею цікаво фантазувати, як інновації можуть змінити світ моди: "Як біорозкладану тканину можна зробити такою, щоб вона була добривом для наступного циклу рослин?" Ми дивуємося, що тема виготовлення текстилю в моді або взагалі не обговорюється, або подається як артизанальна чи "старовинна" справа зі світу декоративно-ужиткового мистецтва. Ніби всі забули, що винахід ткацького верстату став початком індустріальної революції і виготовлення тканини — це насамперед технологічна справа. Саме технології є драйвером розвитку TG Botanical.

Але Чумак не чекає від своїх клієнтів глибокої обізнаності в історії промисловості, економіці довкілля чи екології. Поки вона шукає відповіді, як використовувати природний ресурс максимально етично, її одяг купують тому, що він модний. Саме це було завданням TG Botanical — "робити сталу моду sexy": у колекціях збалансовані чуттєвий дизайн та рустикальні фактури.

Для TG Botanical є принциповим відшивати невелику кількість одягу. Виробництво бренду локалізовано в Україні: 30 % колекції виготовляється з експериментальних матеріалів, 70 % — із традиційних тканин з міжнародними сертифікатами сталої якості. Логіка Тетяни корелює з актуальними дискусіями у сфері освіти дизайну: у процесі створення колекції слід продумати, як її утилізувати. На жаль, поки розуміння цього не стало невіддільною частиною виробництва та системи моди. Тож рішення TG Botanical — самоутримання. "Мені не цікаві великі обсяги, — підкреслює Тетяна. — Сталість — це стиль мислення. Норми екологічного споживання варто викладати у школі — як права людини".

Ініціатива Vogue Ukraine Leaders відбувається за підтримки Sense Bank


Текст: Тетяна Соловей

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.