8 найцікавіших фільмів вересня

Серед головних кіноновинок вересня — багато гучних фільмів: це довгоочікуване продовження "Бітлджюса", новий фільм Йоргоса Лантімоса "Види милосердя" та "Мегалополіс" Френсіса Форда Копполи.

"Бітлджюс Бітлджюс"

Понад 30 років пройшло з виходу культової стрічки Тіма Бартона — і Бітлджюс повертається! Після несподіваної сімейної трагедії три покоління родини Дітц повертаються додому у Вінтер-Рівер. Життя Лідії, яку досі переслідує Бітлджюс, перевертається догори дриґом. Її бунтівна донька-підлітка Астрід знаходить на горищі таємничий макет міста і випадково відкриває портал до потойбічного світу. Проблеми назрівають в обох світах, тому це лише питання часу, коли хтось тричі вимовить ім'я Бітлджюса.

До ролі Бітлджюса повернувся Майкл Кітон, до ролі Лідії — Вайнона Райдер, її матір знов грає Кетрін О’Гара, а ось серед новачків — зірка "Венздей" Дженна Ортега та Моніка Беллуччі в ролі коханої жінки Бітлджюса.

5 вересня

"Граф Монте-Крісто"

Нова екранізація однойменного роману Александра Дюма, де роль Едмона Дантеса втілює популярний французький актор П'єр Ніне. Фільм розповідає історію молодого чоловіка, який стає жертвою змови та затримується в день свого весілля за злочин, якого не вчиняв. Зрадженого друзями і засудженого корумпованим суддею моряка Дантеса довічно ув’язнюють на острові Шато-д’Іф. Після 14 років у неволі Едмон здійснює зухвалу втечу і завдяки випадку повертається до Франції непристойно багатим під новим ім’ям та прагне помститися тим, хто зруйнував його життя.

Сценаристами і режисерами фільму стали Матьє Делапорт і Александр де Ла Пательєр. Більше про фільм "Граф Монте-Крісто" читайте в нашій статті.

5 вересня

"Види милосердя"

Нова стрічка продуктивного режисера Йоргоса Лантімоса, який випускає другий (після "Бідолашних створінь") фільм за два роки. За формою "Види милосердя" — притча-триптих, що складається з різних історій. Перша історія розповідає про чоловіка, який намагається взяти під контроль власне життя. Друга — про поліцейського, який непокоїться, що дружина, котра повернулась після зникнення у морі, стала зовсім іншою людиною. А третя історія оповідає про жінку, що заповзялася знайти особливу людину з унікальними здібностями і єдиним призначенням — бути видатним духовним лідером. У головних ролях — блискучі Емма Стоун, Віллем Дефо та Джессі Племонс.

12 вересня

"Кінець, з якого ми починаємо"

Драма про виживання на основі світового бестселера Меган Хантер. Події відбуваються в Лондоні, куди прийшла страшна екологічна криза — кілька місяців ллє дощ, що руйнує все на своєму шляху. Молода жінка (Джоді Комер) намагається знайти дорогу додому зі своїм новонародженим сином, поки Лондон накриває водою. Окрім Джоді Комер, у фільмі знялися Бенедикт Камбербетч та Марк Стронг.

12 вересня

"Озброєні піснею"

Документальна стрічка американського режисера Раяна Сміта розповідає про українських музикантів у часи війни. У фільмі зібрано зворушливі історії українських виконавців про боротьбу, мужність та голос України у світі — від Святослава Вакарчука, Андрія Хливнюка, Світлани Тарабарової до "ДахиБрахи", Маріупольської камерної філармонії та Пташки. Цьогоріч фільм був представлений на кінофестивалі Трайбека.

12 вересня

"Да Вінчі"

Документальна картина про видатного воїна Дмитра Коцюбайла, відомого як Да Вінчі. У фільмі розповідається історія воїна, а також показана еволюція його становлення. Стрічка режисера Володимира Сидька також відповідає на питання, що вплинуло на формування "Да Вінчі" та як молодому юнакові вдалося створити один із найефективніших підрозділів на фронті.

19 вересня

"До кінця світу"

Події цього вестерну відбуваються у 1860-х роках на заході США. У центрі — історія кохання між франко-канадкою Вів’єн Ле Куді та іммігрантом з Данії Хольгером Ольсеном на фоні Громадянської війни. Головні ролі грають люксембурзька акторка Вікі Кріспі, відома за фільмом "Примарна нитка", та Вігго Мортенсен ("Капітан Фантастік", "Зелена книга"). Останній виступив водночас і режисером, і продюсером фільму.

Прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі в Торонто у 2023 році.

26 вересня

"Мегалополіс"

У центрі нового фільму Френсіса Форда Копполи Цезар Катіліна (Адам Драйвер) — геніальний архітектор та митець, який вміє зупиняти час та бачити крізь виміри. Він мріє створити Мегалополіс на руїнах занедбаної Імперії — колишнього Нью-Йорка, що потерпає від беззаконня, свавілля та корупції. Катіліна — частина Імперії, проте його гнітить питання: чи гідне суспільство Імперії порятунку?..

Легендарний режисер Френсіс Форд Коппола називає "Мегалополіс" головним фільмом свого життя, адже на її втілення творець "Хрещеного батька" та "Апокаліпсису сьогодні" витратив близько 40 років, і навіть продав кілька виноградників та виноробень, аби інвестувати кошти у фільм. Загалом бюджет фільму становить понад 100 мільйонів доларів.

26 вересня

Популярне на VOGUE