До цього Різдва готуємо класичний англійський кекс
Напередодні свят готуємо класичний англійський різдвяний кекс. Дуже простий рецепт і кілька годин дружби з духовкою — звільніть хоча б половину дня, щоб присвятити час головному десерту цієї зими.
Різдвяний кекс — традиційний десерт, який готують на честь головного свята в році у всьому світі. Основою будь-якого такого пирога є велика кількість сухофруктів, цукатів і горіхів. Проте кожен пиріг відрізняється якоюсь культурною "родзинкою", яка і визначає приналежність кексу певній країні.
Так, класичний англійський кекс готується задовго до самого свята — в ідеалі, за кілька тижнів до Різдва. Пиріг має настоятися, як гарне вино, просочитися бренді і увібрати в себе смаки і аромати всіх спецій та ягід. Втім, можна спробувати приготувати пиріг і в цьому році, щоб повністю відчути атмосферу чарівництва і свята вже зараз.
Інгредієнти:
525 г сушеної смородини;
225 г золотистих родзинок;
225 г родзинок;
110 г змішаних цукатів (дрібно нарізати);
1 склянка зацукрованої вишні (розрізати навпіл);
300 г борошна;
Дрібка солі;
0,5 ч. л. змішаних спецій;
0,5 ч. л. меленої кориці;
0,5 ч. л. меленого мускатного горіха;
300 г вершкового масла (злегка розм'якшеного);
300 г м'якого коричневого цукру;
Половинка лимона (без цедри);
6 великих яєць (злегка збитих);
3 ст. л. бренді (і ще кілька ложок для просочення).
Приготування:
- Зберіть інгредієнти і розігрійте духовку до 150 градусів.
- Форму для випікання застеліть пергаментним папером всередині і оберніть зовні — так поверхня пирога не згорить.
- У великій мисці змішайте ягоди і цукати з борошном, сіллю і спеціями.
- В іншій великій мисці змішайте вершкове масло з цукром, щоб воно стало легким і повітряним. Додайте цедру лимона. Поступово додайте до суміші яйця, добре перемішуючи, щоб тісто не згорнулося. Якщо суміш згорнулася, додайте столову ложку борошна. І не переживайте, пиріг все одно буде смачним.
- Обережно вмішайте в суміш половину борошна і ягід. Поступово додавайте все борошно і ягоди, добре перемішуючи. Додайте бренді.
- Викладіть готове тісто в підготовлену форму для випікання. Щільно розподіліть суміш у формі. Слідкуйте, щоб не було бульбашок повітря. Вирівняйте поверхню пирога тильною стороною ложки, зробивши невелике заглиблення в центрі — під час випікання верхівка підніметься.
- Витріть зайві крапельки тіста паперовим рушником.
- Поміщаючи пиріг у духовку, постеліть на деко подвійний шар пергаментного паперу. Будьте обережні, якщо у вас газова духовка. Випікати кекс слід 4,5 години. Якщо кекс підрум'яниться занадто швидко, накрийте форму подвійним шаром пергаментного паперу через 2,5 години.
- Перевірте кекс через 4,5 години. Він має піднятися і стати темно-коричневим по всій поверхні. Центр кексу проткніть шпажкою або ножем — він має бути чистим, коли ви його витягнете. Якщо тісто прилипає до шпажки чи ножа, залиште кекс у духовці ще на кілька хвилин.
- Повністю охолодіть кекс. Потім зробіть кілька проколів поверхні пирога зубочисткою і повільно полийте його 2-3 столовими ложками бренді. Зберігайте кекс загорнутим у пергаментний папір до подачі на стіл.
Насолоджуйтесь!