До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тumblr Girls: гучне повернення стилю й естетики 2010-х

Уявіть собі, що зараз 2014-й рік. Більшість дівчат у плеєрах зібрали пісні The 1975, the xx, Lorde, Two Door Cinema Club, Lana Del Rey, The Kooks та Arctic Monkeys. Багато хто з них використовують чорну підводку для очей і малюють гострі стрілки, у декого волосся пофарбоване у відтінки рожевого й фіолетового. Іноді вони навіть малюють на щоках чорні серця, як Marina and the Diamonds. До всього, вони надягають спеціально рвані колготки, сітчасті топи й вишневі черевики Dr. Мартенс. Свій простір вони прикрашають кактусами, вініловими пластинками й мармуровими деталями. А в акаунтах Tumblr вони репостять меланхолійні рядки улюблених індіпісень.

Саме такими були дівчата Tumblr у середині 2010-х, а їхніми ідолами — героїні Еффі Стонем із серіалу "Молокососи" та Арія Монтгомері із шоу "Милі обманщиці". Та згодом софт-гранж естетика вийшла з моди, її замінила "життєрадісна дівчина VSCO".Кая Скоделарио в роли Эффи Стонем в сериале Кая Скоделаріо в ролі Ефри Стонем у серіалі "Молокососи"

Реклама

Проте, 2022-й рік почався з того, що користувачі TikTok стали ностальгувати за своїми блогами Tumblr, майже десятирічна давність, згадаємо 2010-ті й ті дні, коли скейтерські спідниці American Apparel були на піку моди, плеєр уважався обов'язковим аксесуаром, а образ не був завершеним без поєднання чорної підводки для очей і чокера.

Згадуючи Tumblr 2010-х років, на думку спадають різні візуальні образи, але найбільш популярним серед них, безсумнівно, був м'який гранж. Естетика soft grunge складається здебільшого з чорно-білої колірної схеми з вкрапленнями пастели. Характерні ознаки стилю: темний макіяж зі стрілками або змазаними чорними тінями для повік, губи часто матові, покриті помадою темних відтінків (від темно-червоного до темно-фіолетового та чорного), забарвлене в пастельні відтінки волосся, часто зав'язане в розпатлані пучки й коси. З предметів одягу популярні черевики Dr.Martens, джинсові куртки, кеди Converse, плісовані спідниці, футболки з принтами музичних гуртів і практично все, що є в Urban Outfitters. Можливо, Tumblr вперше зробив готичний стиль крутим і позбавив його стереотипу, що він притаманний лише соціальним аутсайдерам.

Эмма Маккей в роли Мэйв Уайли в сериале Емма Маккей в ролі Мейв Вайлі в серіалі "Статеве виховання"

Користувачі TikTok, які переймаються естетикою м'якого гранжу, знімають відеоролики, в яких відроджують популярні вбрання з Tumblr і відтворюють знаковий для 2010-х макіяж. Можна сказати, що такі персонажі, як Мейв Вайлі зі "Статевого виховання" і попзірка Олівія Родріго, також надихаються стилем молодих жінок майже десятирічної давності.

Вайлі відома тим, що носить ажурні й чорні колготки, шкіряну куртку з торочками, забарвлює волосся у рожевий чи шоколадний колір. Тоді як Родріго носить масивні армійські черевики чи кросівки на платформі, мініспідниці у стилі панк і високі зачіски. Вони — сучасний Tumblr-дівчата, які не бояться експериментів.

Олівія РодрігоФото: @oliviarodrigo

Загалом тамблерівський м'який гранж став іншим у 2022 році. Ягідні відтінки помади замінюються на персикові тони; у модних образах використовують менше сітчастих топів і більше показують речей із шаховим принтом. На зміну рваним джинсам-скінні приходять прямі джинси й джинси-бойфренди. Проте, у будь-якому разі, гранж залишається поза часом. Поки що неясно, наскільки довго Tumblr естетика залишатиметься популярною, але переживіть її і свої підліткові роки, одягнувши Dr. Martens та включивши The 1975 на повну гучність.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.