До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 важливих порад про те, як ефективно позбуватися непотрібного одягу в гардеробі

Позбуватися непотрібного одягу в гардеробі — це зовсім не повсякденна робота, а трансформаційний ритуал догляду за собою. "Ви повинні відкривати шафу, і вона має мати вигляд, наче стенд у бутику", — каже стилістка Наїна Сінгла. Це важке завдання для більшості з нас, але, перебираючи свій одяг, ви можете створити капсульний гардероб, який справді резонує з вашою особистістю. У цьому матеріалі Vogue ділиться інструкцією, як прощатися з марнотратним минулим і відкривати стильне майбутнє.

Реклама

Крок 1: зробіть крок назад

"Не поспішайте купувати щось нове та переосмисліть свій підхід до купівлі одягу в цілому, — каже стилістка Керрі Вайлд, що спеціалізується на сталій моді. — Таким чином ви зможете бачити речі такими, якими вони є, замість того, щоб купувати багато нового одягу, який насправді спотворює ваш гардероб".

Елізабет Л. Клайн, авторка книги The Conscious Closet, погоджується: "Люди мають тенденцію використовувати перебирання гардероба як привід позбутися старих речей та купити більше нових. Однак прибирання шафи частково полягає в тому, щоб повернутися до того, що у вас є, і переосмислити необхідність того чи іншого одягу".

Крок 2: поставте собі мету

Визначте причини того, чому ви вирішили позбуватися одягу. "Скажімо, у вас нова робота, або ви більше не любите свій одяг; можливо, у вас народилася дитина, або ваш стиль змінився", — радить Сінгла. У будь-якому випадку ваша мотивація сформує ваш підхід.

Крок 3: визначте свій особистий стиль

Створіть дошку в Pinterest або теку з зображеннями, щоб зрозуміти, який одяг вам насправді подобається, як краще поєднувати ті чи інші речі. "Я рекомендую подумати про естетику свого стилю, перш ніж кинутися прибирати в шафі, — каже стилістка Грейс Томас. — Які кольори у вашій шафі надихають вас? Які кольори вам подобалося носити протягом останніх трьох-шести місяців?" Ставте собі запитання та намагайтеся зрозуміти, чого насправді вам хочеться.

Крок 4: виділіть достатньо часу на прибирання

Належне прибирання шафи не можна здійснювати швидко й необдумано. Для ретельного аналізу гардероба потрібен час. "Знайдіть простір і час, щоб підійти до цього процесу відповідально, — говорить Клайн, додаючи, що етичні та екологічні кроки прибирання часто ігноруються. — Подумайте про те, як ви можете інтегрувати речі, переробити їх, перепрофілювати або змінити стиль тощо". Цей процес вимагає пильної уваги. Оновлення гардероба — це спосіб віднайти особистий стиль.

Крок 5: створіть чотири різні категорії старого одягу

Щоб розпочати справжнє прибирання шафи, відкладіть убік ті речі, які хочете використовувати або зберігати, речі, які ви носите найчастіше, і ті, які відповідають вашому особистому стилю. Далі оцініть кожен предмет одягу, що залишився, окремо, сортуючи в одну з чотирьох купок:

Перепродати. Тут у нас опиняються цінні предмети, за які ви можете отримати частину своїх витрат. "Це речі, які я б, можливо, віднесла до Beacon's Closet у Нью-Йорку, або до The RealReal, або розмістила би в додатку для перепродажу, де можна заробити гроші", — каже Клайн.

Пожертвувати. Ви хочете віддати свої речі місцевому притулку для бездомних чи церкві? Чи ви хочете підтримати якусь організацію? Зробіть це! Це хороша і важлива справа. Однак, перш ніж робити пожертву, переконайтеся, що ваш одяг у хорошому стані. Обов’язково вимийте та випріть усі речі. Використовуйте бритву для тканини, щоб видалити кошлатання зі светрів, і валик для ворсу, щоб видалити будь-яке волосся тварин або людини. Зв’яжіть взуття разом, щоб уникнути роз’єднання пари. Майте на увазі, що вигляд та стан речей має значення. Те, як ви складаєте та віддаєте свої речі, може надихнути інших купувати секонд-хенд.

Ремонт. У цій категорії опиняється одяг, який потребує ремонту, перероблювання або професійного чищення, після чого його можна сортувати у відповідні стоси.

Викинути (відповідально). Викидайте лише той одяг, який неможливо врятувати. Варіанти утилізації залежать від ресурсів, доступних у громаді. Багато магазинів пропонують перероблювання одягу та взуття. Деякі некомерційні організації можуть приймати залишки тканини для художніх проєктів, а притулки для тварин часто вітають пожертвування текстилю.

Під питанням. Сінгла пропонує мати купу "під питанням" для тих речей, в яких ви сумніваєтеся. Боротися з одягом в цій категорії може бути складно. Перегляньте свою дошку Pinterest для натхнення, заплануйте особисту зустріч зі стилістом, щоб обміркувати, як можна інтегрувати ці предмети зі своїми основними речами, або просто візьміть час подумати про ту чи іншу річ та перегляньте рішення згодом.

Крок 6: приберіть несезонний одяг

Для тих, хто має більш просторе житло, перенесіть несезонні речі в гостьову кімнату, якщо така є. Для невеликих домівок однаково підхожими варіантами є шафа в передпокої або місце для зберігання під ліжком.

Крок 7: складіть светри, повісьте низ

"Багато людей організовують простір в шафі неналежним чином. Тому я рекомендую складати все, що має щільнішу в’язку або займає багато місця, — каже Томас. — Ви можете візуально побачити принти та шматок светра. Крім того, так річ краще та довше носитиметься". Що стосується низу, вона пропонує повісити штани та джинси, щоб краще було видно їхні кольори та фасони.

Крок 8: створіть систему та дотримуйтесь її

Томас пропонує таку систему класифікації: спершу за типом, а потім за кольором. Що стосується топів, вона також рекомендує сортувати їх за довжиною рукава, а потім за кольором. Або, як альтернатива, організуйте свій гардероб таким чином, щоб він відповідав вашому унікальному стилю життя та був найбільш природним.

Крок 9: підтримуйте порядок у шафі

Якщо ви продовжуєте доглядати за своєю шафою після прибирання, вам знадобляться лише незначні сезонні зміни двічі на рік. Залежно від того, скільки у вас місця, Сінгла рекомендує зберігати в шафі окремий кошик для речей, які більше не підходять, вийшли з ладу або вже не відповідають вашому стилю.

За матеріалом vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.