До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що Поль Пуаре зробив для світу моди

Поль Пуаре, модний магнат і борець за свободу жінок, зробив революцію в індустрії моди на початку ХХ століття і вважається першим французьким модельєром, який створив бренд як ікону. Пуаре був безпрецедентним новатором у світі моди. Він звільнив жінок від корсета, одягаючи їх у вишукані, натхненні східними творіннями ансамблі, винайшов концепцію подіуму та, на превелике розчарування Коко Шанель, став першим французьким кутюр’є, який випустив власний парфум.

Поль Пуаре під час короткого візиту до Сполучених Штатів, приблизно 1925 рік
Поль Пуаре під час короткого візиту до Сполучених Штатів, приблизно 1925 рік

Реклама

Володіючи унікальними навичками маркетингу, Пуаре також був першим дизайнером, який зрозумів, що моду можна популяризувати як стиль життя, який розгалужується на предмети інтер’єру та аксесуари для дому. Це бажання створити цілісну концепцію означало, що вплив Пуаре поширився далеко за межі моди. Оточуючи себе художниками, дизайнерами та архітекторами, які могли б допомогти розвивати та просувати його роботу, він винайшов унікальний візуальний стиль, що став зачатком цілого мистецького руху. Пуаре став фактично "батьком ар-деко".

Поль Пуаре кроїть сукню на одній зі своїх моделей, жовтень 1924 року
Поль Пуаре кроїть сукню на одній зі своїх моделей, жовтень 1924 року

Поль Пуаре народився 20 квітня 1879 року в Парижі. Син торговця тканинами, він жив зі своїми батьками та трьома сестрами у квартирі над сімейною крамницею. Цікавість до мистецтва та моди — характерна риса для всієї їхньої родини, оскільки його батьки прикрашали свій дім і заміський будинок будь-якими витворами мистецтва, що вони могли собі дозволити.

Поль Пуаре на примірці з моделлю, 1930-ті роки
Поль Пуаре на примірці з моделлю, 1930-ті роки

Пуаре з ранніх років цікавився модою і знаходив задоволення у скануванні журналів і каталогів; він також любив ходити в театр і на художні виставки. Після закінчення школи він у 18 років пішов учнем до виробника парасольок, де почав малювати ескізи та створювати маленькі моделі суконь, використовуючи викинуті клаптики шовку. Його кар'єра дизайнера одягу почалася на рубежі ХХ століття — він продавав ескізи своїх моделей домам високої моди, які використовували їх як натхнення для своїх колекцій. Його помітив Жак Дусе, один із найвидатніших кутюр’є Парижа того часу. Кілька років по тому Пуаре був прийнятий в еліту індустрії як помічник дизайнера в House of Worth під керівництвом синів Чарльза Ворта. Однак відсутність творчої свободи спонукала Пуаре заснувати власний Maison de Couture.

Жінка у вечірній сукні з довгим шлейфом від Поля Пуаре, травень 1925 року
Жінка у вечірній сукні з довгим шлейфом від Поля Пуаре, травень 1925 року

У 1903 році Пуаре за допомогою своєї матері заснував власний модний дім, який швидко став головним конкурентом компанії Ворта та інших відомих виробників одягу. Дизайни Пуаре відрізнялися інноваційністю та сміливістю, але найголовніше те, що його першою клієнткою була світська левиця, французька акторка Режан. Вона знала, як вражати, її обожнювали як чоловіки, так і жінки. Не дивно, що їй з легкістю вдалося перемикнути увагу паризького суспільства на Пуаре.

Дружина Поля Пуаре в сукні, розробленій її чоловіком 1919 року
Дружина Поля Пуаре в сукні, розробленій її чоловіком 1919 року

Два роки по тому Пуаре одружився з Деніз Буле, стрункою і молодою жінкою, яку він знав з дитинства. Деніз з її тонкою фігурою та незвичайною красою стала головною музою дизайнера. Відійшовши від суворих правил і умовностей традиційної моди, Пуаре був майстром драпірування та асиметричного дизайну. Він представив новий силует, який підкреслював свободу рухів і комфорт, на відміну від обмежувальних корсетів і спідниць того часу. Дизайни Пуаре також відрізнялися акцентом на природних вигинах тіла. Він запровадив цілу низку нових силуетів, зокрема спідницю зі шлейфом та туніку з абажуром. Його бунтарська жилка й готовність до ризику виділяли його серед сучасників і зробили одним із найвпливовіших дизайнерів початку ХХ століття.

Модель в ансамблі Поля Пуаре
Модель в ансамблі Поля Пуаре

Підхід Пуаре вирізнявся яскравими кольорами та сміливими візерунками, що відходили від м’якої пастельної палітри, яка була в моді в той час. Він черпав натхнення з багатьох джерел, зокрема з орієнталізму, модерну, японського мистецтва та навіть суфражистського руху в Лондоні. Особливо він захопився орієнталізмом і створив свій знаменитий тюрбан, ароматичні східні свічки та багато інших предметів, які стали символічними.

Поль Пуаро зі своєю моделлю, 1924
Поль Пуаро зі своєю моделлю, 1924

Розширюючи свій бренд по всьому світу — від Америки через Європу та Росію до Близького Сходу — Пуаре їздив у тури з моделями, представляючи свій одяг. Він не тільки знав, як створювати комерційно успішний одяг, але й розумів, як продавати його, зробивши свою бізнес-модель планом для сучасної промисловості. Він був першим кутюр’є, який представив свій власний аромат, поєднавши моду з дизайном інтер’єру, пропагуючи таким чином концепцію тотального стилю життя.

Танцівниці-пантоміми в сукнях перського стилю, розроблених Полем Пуаре
Танцівниці-пантоміми в сукнях перського стилю, розроблених Полем Пуаре

Коли почалася Перша світова війна, він закрив свій дім моди й записався до лав французької армії. Хоча він створив багато дизайнів і прикрасив три баржі в стилі ар-деко для Всесвітньої паризької виставки 1925 року, його популярність зменшилася після війни, і його бізнес так і не відновився. Попри рішучість повернути собі колишню першість, Пуаре організовував розкішні модні вечірки та екстравагантні виставки, які натомість привели його імперію до руїн. Розчарований і нездатний переосмислити свої проєкти та наздогнати нові хвилі сучасності, він переїхав у Прованс і провів останні роки, займаючись живописом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.