До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Інтерв'ю з першою леді України Оленою Зеленською

Олена Зеленська – про нове життя, свою програму та моду як інструмент культурної дипломатії.

Вовняний блейзер, водолазка з вовни і шовку, бавовняна сорочка, вовняна спідниця, все — Prada

До квітня 2019 року ми мало знали про Олену Зеленську. Вона зрідка з’являлася на вечірках, не давала інтерв’ю і не знімалася для глянсових журналів, на відміну від свого чоловіка Володимира Зеленського чи колег зі "Студії Квартал 95". "Займалася улюбленою справою", — каже Олена: ще з інституту допомагала чоловікові у роботі над номерами "Кварталу", потім стала сценаристом "Студії".

Реклама

"Я непублічна особа. Але нові реалії диктують свої умови, і я намагаюся відповідати очікуванням, — розповідає Олена. — Не скажу, що публічність чи спілкування з пресою для мене стрес. Проте я краще почуваюся за лаштунками. Мій чоловік завжди на авансцені, мені ж комфортніше у тіні. Я не душа компанії, я не люблю розповідати анекдоти. Це мені не властиво. Але я знайшла для себе аргументи на користь публічності. Один з них — можливість привернути увагу людей до важливих соціальних питань. Правда, це не стосується публічності моїх дітей: я й дотепер не викладала у соцмережах їхні фотографії, і зараз не буду".

Шовкова блуза, вовняний жакет, все — Prada

З першою леді Оленою Зеленською до інтерв’ю ми зустрічалися лише раз — на нашій зйомці. Вона тривала сім годин, для неї Олена виділила суботу — власний вихідний. Почали рівно о 10 ранку в офісі президента, закінчили якраз о 17:00. "Зі зйомки ми цілком виключили фактор моди і стилю  — хотілося зняти непостановний портрет, правдивий, майже документальний,  — коментує стиліст Юлія Пеліпас. — Щирий портрет — завжди найскладніший жанр, коли йдеться про зйомку політиків або громадських діячів. Проте, гадаю, ми його отримали — завдяки відкритості Олени". По тій зустрічі я занотувала про Олену в Google Keep: пунктуальна, усміхнена, зразкова англійська мова (у нас була міжнародна знімальна команда).

Наше інтерв’ю відбувається вранці у понеділок в офісі "Студії Квартал 95". У день зустрічі стартує інвестиційний форум у Маріуполі, і перші особи країни вже вирушили туди, тому низку зустрічей, запланованих Оленою та її командою, було скасовано. На час "вікна" Олена їде до студії — працювати над сценаріями, як робила це попередні 15 років. "Я пишу сценарії, як і раніше,  — каже перша леді.  — Правда, тепер треба розподіляти свій день між офісом президента й "Кварталом" і дотримуватися таймінгу". Інституту першої леді в Україні не існує (на відміну, до прикладу, Сполучених Штатів або Франції): це статус радше представницький, дружина президента не отримує зарплату, тому може поєднувати дві роботи.

"Я непублічна особа. Я краще почуваюся за лаштунками"

За пів року у новому статусі Олена встигла ознайомитися з тим, у яких сферах розвивають свої програми перші леді з усього світу. "Серед дружин президентів немає нецікавих особистостей — у кожної є чому повчитися. Наприклад, Бріжит Макрон — педагог. Її програма зосереджена довкола освітньої теми: перша леді Франції створює школи для дорослих, які з різних причин були змушені кинути навчання. Під час нашої з нею зустрічі розповіла, що сама викладає їм французьку мову та літературу. Сара Нетаньягу, дружина прем’єр-міністра Ізраїлю, — дитячий психолог-практик. Ельке Бюденбендер, перша леді Німеччини, — успішний юрист".

Олена Зеленська — дуже комфортна співрозмовниця. Видно, що вона працює з текстами: її мовлення логічне й структуроване, у ньому немає надміру лірики. Вона докладно відповідає на наші запитання — про чоловіка, дітей, своє ставлення до критики у соцмережах, яка завжди супроводжує публічних осіб; разом з тим ретельно добирає слова. На одне з найголовніших для нас запитань — про те, як вона відреагувала на рішення Володимира Зеленського балотуватися у президенти,  — відповідає щиро. "Я не дуже зраділа, коли зрозуміла, що є такі плани. Усвідомлювала, наскільки все зміниться і які труднощі перед нами постануть". Про те, що чоловік висунув свою кандидатуру на пост президента, Олена довідалася 1 січня з соцмереж: Володимир Зеленський оголосив своє рішення у святковій програмі каналу "1+1", і у перший день нового року про це писали всі медіа. "Коли я спитала "А чому ти мені не сказав?" — Володимир відповів: "Забув". Мій чоловік вміє робити сюрпризи, — додає Олена. — Але, якщо всерйоз, ми довго це обговорювали, і я сказала, що завжди його підтримуватиму".

Шовкова сукня, ELENAREVA; шкіряні туфлі, Prada

На запитання, чи змінилося її життя після інавгурації, Олена відповідає: "Життя — ні, змінилися обставини. Мені бракує часу на самоті. У мене двоє дітей, тому я й раніше зрідка бувала сама. Свій простір у мене був хіба у машині, за кермом. Зараз мене цього позбавили — я завжди з охороною. Для усамітнення залишилася ванна кімната. (Сміється.) Але мені пощастило з людьми, які опинилися у моєму особистому просторі: вони вміють мовчати, коли мені хочеться тиші, і можуть підтримати розмову, коли відчувають, що це потрібно".

Зеленські прагнуть зберегти звичний спосіб життя й захистити від публічності дітей. "Нехай самі обирають, як їм жити. Старша донька, Саша, правда, вже знімалася у кіно  — але я сподіваюся, що далі вона у цій галузі не піде. У молодшого, Кирила, є шанс мати нормальне дитинство  — бавитися з іншими дітьми, займатися спортом, ходити у музичну школу, не привертаючи до себе надмірної уваги".

На Олені: кашеміровий кейп, водолазка з вовни й кашеміру, вовняні кюлоти, все — Celine by Hedi Slimane

До свого нового статусу Олена поставилася прагматично, хоча спочатку думки були різні. Громадське навантаження — особистий вибір першої леді, жодних офіційних зобов’язань щодо цього не існує. "Я могла б жити звичним життям і надалі, відгородивши себе від проблем та інформаційних нападів, проте схотіла підтримати чоловіка: йому непросто на емоційному рівні і потрібна людина, яка буде поруч. Зокрема й фізично: наприклад, стояти пліч-о-пліч під час офіційних візитів, позуючи фотографам з усього світу, — й не зіпсувати кадр". (Сміється.)

Олена недаремно жартує щодо фото. Наша зустріч відбувається невдовзі після повернення президента і першої леді з Японії, де вони відвідали церемонію інтронізації імператора Нарухіто. Жовта сукня українського бренда FROLOV, у якій Олена з’явилася на денній церемонії, стала предметом жвавого обговорення: у Мережі писали, що жовтий колір у Японії нібито заборонений. Переймалися марно: після візиту на офіційній сторінці Посольства Японії в Україні з’явилося повідомлення про те, що "вбрання першої леді підкреслило повагу українців до культури Японії". Олена каже, що під час поїздки була задоволена своїм образом і реакцією японців на нього — доки не прочитала публікації українських ЗМІ.

"За кордоном часто запитують, хто автор мого костюма, — і мені приємно відкривати світові українських дизайнерів"

У дрес-коді схибити у принципі складно: перед будь-якою дипломатичною поїздкою МЗС надсилає в офіс президента протокольну ноту, де прописано всі нюанси візиту. Дизайнер Іван Фролов розповідає, що замовлення на дві сукні для першої леді отримав за місяць до поїздки. "Наша команда добре підготувалася, ми вивчили японський церемоніальний протокол. Головною вимогою була відповідність кольору і сезону, тому ми зупинилися на пастельно-жовтому вбранні для денної церемонії та пастельно-блакитному для вечері". Фролов намалював по п’ять ескізів кожної сукні, далі Олена обрала те, що до вподоби.

Свої публічні виходи перша леді розцінює як можливість розповісти про країну та про українських дизайнерів. Наприклад, в одну з перших дипломатичних поїздок — до Брюсселя — Олена вирушила у бежевому брючному костюмі SIX., під час зустрічі з Бріжит Макрон була у костюмі ELENAREVA, з’являлася у Vita Kin і Lake Studio. "Приємно, коли у Нью-Йорку чи Парижі у мене запитують, хто дизайнер мого костюма. А мене запитують. І не так цікаво було б назвати західний бренд, який там і так відомий,  — як приємно відкривати світові українських дизайнерів".

На Олені: кашеміровий кейп, водолазка з вовни й кашеміру, вовняні кюлоти, все — Celine by Hedi Slimane

На те, аби визначитися з першочерговими задачами у статусі першої леді, в Олени та її команди пішло пів року. Каже, що програму багато в чому формувала суб’єктивно. "Я виросла у Кривому Розі, живу в цій країні все життя і добре розумію, як багато у нас проблем. Але якщо буду братися за все, не вийде нічого, тому наша команда вирішила зосередитися на конкретних задачах: здоров’я дітей, рівні можливості для всіх українців і культурна дипломатія".

Одна з задач — реформа харчування у школах. "Чим раніше привчаєш дітей до культури харчування, тим простіше потім пояснити, що броколі — це краще, ніж ковбаса,  — озвучує Зеленська думки, зрозумілі всім батькам. — Якщо дітям не подобається шкільний обід, вони йдуть до сусіднього кіоску й купують те, що їм подобається, не замислюючись про користь чи шкоду. Тому не дивно, що найбільш поширені проблеми зі здоров’ям дітей — хвороби травної системи". Восени команда Олени провела круглий стіл з профільними міністерствами, а у наступному році Міністерство охорони здоров’я запропонує нову програму шкільного харчування.

На Олександрі: дублянка зі шкіри й овчини, Prada; шовкова сукня, Caramel. На Олені: кашеміровий кейп, водолазка з вовни й кашеміру, вовняні кюлоти, все — Celine by Hedi Slimane

Олена часто супроводжує чоловіка під час його закордонних поїздок і намагається наповнювати програму візитами й зустрічами, які можуть бути корисними для її роботи у статусі першої леді, — наприклад, вона відвідала японський і канадський медичні центри, що опікуються питаннями інклюзії та дитячого здоров’я, дізналася, як налагоджені спортивні заняття і харчування дітей у школах Латвії та Японії. "В Японії, наприклад, у кожній школі працює дієтолог, який приділяє особливу увагу харчуванню дітей-алергіків, а кухня у школах повністю закрита й стерильна, наче операційна. Я запозичила для себе багато ідей і переконалася, що досягти позитивних змін — реально, треба тільки справді цього хотіти й багато працювати".

Бавовняна сорочка, бавовняний жакет, бавовняні штани, все — Lemaire; шкіряні туфлі, Jimmy Choo (tsum.ua)

Експерти допомагають першій леді розібратися у головних соціальних проблемах і обміркувати стратегії їх розв’язання. Провідником у непростій темі боротьби з домашнім насильством стала телеведуча Маша Єфросиніна, посол Фонду ООН з питань народонаселення в Україні. "Щороку 1 мільйон українських жінок потерпає від побутового насильства, а разом з ними страждають і їхні діти, — розповідає Маша. — В Україні є гаряча лінія, але там працюють усього двоє людей, вона не національного масштабу. Коли я сказала Олені, що номер цієї лінії нікому не відомий, вона зреагувала емоційно: "Хочеш, я напишу його на значку і носитиму на собі?.." Ми обидві розуміємо, що для відчутного результату гаряча лінія мусить працювати на державному рівні. Тому у 2020 році під патронатом Олени Зеленської Міністерство соціальної політики запустить національний call-центр, де блискавично реагуватимуть на дзвінки жінок і працюватимуть так, як це заведено у цілому світі, — у співробітництві з поліцією, соціальними службами і психологами".

Вовняний жакет, Prada; бавовняна сорочка, Lemaire

Програма першої леді передбачає також підтримку паралімпійців і розробку інклюзивної інфраструктури у містах України. "Мені здається, ми здатні змінити багато що — насамперед у ставленні суспільства до людей з інвалідністю", — каже Олена. Їі команда співпрацює з Валерієм Сушкевичем, засновником паралімпійського руху в Україні, уповноваженим президента з прав людей з інвалідністю. У 2020 році Олена Зеленська планує підтримати національну збірну на літніх Паралімпійських іграх у Токіо. "Олена може стати промоутером рівних прав і можливостей. Коли перша леді їде разом зі збірною на Паралімпійські ігри і йде у складі колони, це знак і для суспільства, і для лідерів інших країн, — стверджує Валерій. — Для мене дуже важливо, що Олена не проігнорувала цю тему, не відмежувалася від неї. Я радий, що Олена розуміє зв’язок між успіхами українських паралімпійців у світі і настроями у суспільстві. Перемоги цих спортсменів дають українцям певний драйв і віру в себе". Крім того, увага першої леді, гадає Сушкевич, забезпечить швидку інтеграцію представників нової влади до цієї теми.

На Олені: кашеміровий кейп, водолазка з вовни й кашеміру, вовняні кюлоти, шкіряні чоботи, все — Celine by Hedi Slimane

Головну перевагу свого статусу Олена формулює майже так само, як і Валерій, тільки іншими словами: першу леді чують. "У дружини президента є можливість спілкуватися з тими, хто наближений до влади. Перед першою леді чиновники не зачиняють двері. Я не політик і не маю права втручатися у роботу президента, але стати посередницею між людьми і владою, щоб остання почула перших, можу й хочу".

На Олександрі: дублянка зі шкіри й овчини, Prada; шовкова сукня, шкіряні черевики, колготки, все — Caramel. На Олені: кашеміровий кейп, шкіряні чоботи, все — Celine by Hedi Slimane. На Кирилові: бавовняний жакет, бавовняні штани, шкіряні черевики, все — Caramel

Як проходили зйомки, можна подивитися у відео та бекстейдж-репортажі:

<b>Кулаковский_Бек</b>

Фото: Paul Bellaart

Стиль: Julie Pelipas

Зачіски: Line Bille @A Management

Макіяж: Stine Rasmussen @A Management

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Асистенти фотографа: Thijs Bosma, Florence Schreinemachers

Асистент стиліста: Mari Siviakova, Sveta Manoukyan

Асистент продюсера: Ediye Derbysheva

Відео: Anna Bugakova

Фото-бекстейдж: Антон Кулаковський

Подяка — Broncolor Ukraine (photorental.com.ua); Indposhiv Bespoke House (indposhiv.ua)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.