До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Похмура романтика: що потрібно знати про бренд Erdem

2 листопада по всьому світу стартують продажі нової зіркової колаборації H&M, цього разу з британським брендом Erdem. У модній індустрії ці сукні з вишивкою та квітковими принтами відомі давно – до їхніх прихильниць уже відносять герцогиню Кетрін та Кіру Найтлі, але масовому покумцю світ Erdem, романтичний та похмурий, знайомий не так добре. Vogue.ua розповідає, що надихає засновника бренда Ердема Мораліоглу і чому заради сукні Erdem все-таки можна постояти в черзі вогким ранком листопада.

Erdem Resort 2018
Квіти

Квіти – візитівка бренду Erdem. Його творець Ердем Мораліоглу, британець турецького походження, який народився в Канаді, з першої колекції дав зрозуміти, що квітковий світ для нього – невичерпне джерело натхнення. Героїню бренду він визначає двома словами "Незумисне красива" і додає, що зазвичай такі дівчата не носять квіти, за винятком квітів Erdem, звичайно. "Мої квіти не мають надто солодкий і цукровий вигляд, у них є графічність і навіть сила", – пояснює Мораліоглу. У деяких колекціях він навмисно не використовує обриси конкретних квітів, а грається з їхніми фактурами і відтінками, але віддані фанати все одно впізнають улюблені бутони.

Реклама
Erdem Pre-Fall 2013
Erdem весна-літо 2015
Жіночність

Мораліоглу в кожній своїй колекції оспівує класичні ідеали жіночності. Він виріс в інтернаціональній родині, батько – турок, мама – англійка, і ввібрав в себе культуру як західного, так і східного світів. За словами дизайнера, його з дитинства оточували правильні приклади і створювати одяг, що підкреслює жіночність, абсолютно природно для нього: "Мене завжди цікавило, як виглядають жінки навколо і що вони використовують для того, щоб підкреслити свою красу. До прикладу, моя мама користувалася помадою Saint Laurent і парфумами Guerlain Shalimar, які для мене досі є квінтесенцією жіночності".

Erdem Resort 2016
Ручна робота

Любов Ердема Мораліоглу до квітів не обмежується лишень використанням їх зображень на тканині. Напротивагу принтам він віддає перевагу вишивці ручної роботи, об'ємним аплікаціям та мереживу. Останнє він найчастіше замовляє в Sophie Hallette – бренду, який постачає свої мережива у ключові кутюрні будинки моди. До речі, найдорожчі й найзатратніші в виробництві вбрання в Erdem продаються найліпше, що ще раз доводить затребуваність ручної роботи в швидкому світі сучасної моди. Також при розробці принтів він активно використовує і сучасні технології, програмуючи свої квіткові візерунки на комп'ютері.

Erdem весна-літо 2017
Erdem весна-літо 2017
Великобританія

Рідною країною Ердем Мораліоглу називає Британію, хоч і народився в Канаді. Її історія та природа – невичерпні джерела натхнення для нього. Практично в кожній колекції дизайнера простежується вікторіанський слід, а стримана кольорова гама його нарядів якраз і відсилає до холодних британських краєвидів. Британія любить Ердема не менше. Навесні 2010 року він став переможцем премії для молодих дизайнерів Vogue Fashion's Fund і отримав приз розміром 200 тисяч фунтів, що допомогло йому масштабувати бізнес і голосніше заявити про себе, а в 2014-му вже був названий "Кращим дизайнером жіночого одягу" за версією British Fashion Awards. До речі, завоювати це звання йому допомогла саме колекція присвячена вікторіанській епосі – до суконь з глухими комірцями і взуття на шнурівці не залишився байдужим ніхто.

Erdem осінь-зима 2017/2018
Erdem осінь-зима 2016/2017
Мистецтво

Класичне мистецтво – ще одне джерело натхнення для Ердема Мораліоглу. У його колекціях нерідко прочитуються референси до робіт прерафаелітів або імпресіоністів. До акварельних мотивів останніх він найчастіше звертається в весняно-літньому сезоні, а похмуру романтику прерафаелітів використовує для осінньо-зимових колекцій. Однак Ердем Мораліоглу не займається сліпим цитуванням і ніколи не вириває з контексту окремі деталі. Кожна його колекція – це окрема історія, що він сам називає розділами книги під назвою Erdem.

Erdem Resort 2017
Erdem Pre-Fall 2017

Читайте також:

Показ Erdem x H&M в Лос-Анджелесі

Сімейний альбом: рекламна кампанія Erdem x H&M

Перший погляд: Erdem x H&M

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.