До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Втрачене покоління: Веня Брикалін про об'єднану колекцію Raf Simons

Раф Сімонс став ньюсмейкером останнього раунду показів (правильніше, напевно, говорити про презентації) двічі: спочатку з колекцією Prada, яку він розробляв разом з Міуччою Прада на правах креативного співдиректора Дому. А тепер і з новим відео для саме бренду Raf Simons.

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

У п'ятницю на сайті компанії дизайнер представив об'єднану колекцію — для хлопців і для дівчат. Технічно це не вперше, коли Сімонс показує жіночий одяг — в YouTube можна знайти відео колекції 1997 року із промовистою назвою How to Talk to Your Teen ("Як розмовляти зі своїм підлітком"). Але тепер інтервенції в жіночу моду в Raf Simons будуть проходити на постійній основі.

Реклама
Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

Сімонс, що називається, designer's designer — його роботу люблять і цінують інсайдери і модні фанати всіх статей. Іноді одяг, створений з прицілом на субтильних бельгійських хлопців, на міцних слов'янських чоловіків не сідає зовсім — зате ідеально підходить відмінницям паризьких стрітстайл-звітів. В індустрії, яка старанно стирає межі гендеру, нова жіноча лінійка допоможе бренду розширити аудиторію. Готовий закластися, що сукні в підлогу з розсипаними по краю горловини каменями носитимуть і хлопці — в нові часи статевої рівності все по-чесному.

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

В умовах карантину замість фізичного шоу Сімонс представив 18-хвилинне кіно про те, як підлітки у вузькому одязі тиняються по закинутому будинку. Сет-дизайн нагадував декорації до комп'ютерної гри "Місто загублених дітей" з 1990-х — похмурі цегляні інтер'єри, залиті зловісним кольоровим світлом. Довготелесі і дуже стрункі хлопці й дівчата пробиралися в проломи, пророблені в стінах, повзали по живому моху, яким була встелена підлога, і живописно розлягалися на розтягнутих на сходових маршах рибальських сітках. Чудова алюзія на підлітковий дискомфорт і почуття ізоляції.

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

Прес-релізи до показів Raf Simons зазвичай мають вигляд списку культурологічних цитат. Про те, як ці відсилання втілилися і трансформувалися в одяг, дизайнер не повідомляє — залишаючи свободу інтерпретації критикам (за що, треба сказати, вони його віддано люблять). У цьому сезоні у Сімонса серед іншого заявлені "Аліса в Країні Чудес", "Забриски-Пойнт" і "Пікнік біля висячої скелі". Але нічого цього в звичному вигляді в колекції, звісно, немає — ані принтів на честь Королеви Червів, ні мереживних воланів з пропискою в австралійському пансіонаті.

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

Зате знайшлися барвисті сорочки з короткими рукавами, клінічні сорочки і геніальні в своїй простоті гібридні жилети: з полочок піджаків, з'єднаних на шиї, Сімонс складає парадні фартухи (чи не м'ясника?). Як і в минулому сезоні, він використовує прозорий пластик: натягуючи поверх джинсових жилетів і курток, формує силует, доводячи до майже кутюрної форми пісочного годинника. І судячи з усього, продовжує відчувати тотальну любов до водолазок хімічних відтінків: цього разу кольорів трави і блакиті.

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

Услід за ними в новій колекції Raf Simons оселилися психоделічні принти в стилі архівів Emilio Pucci: чи не на візуальні тріпи під дією опіатних і синтетичних субстанцій натякає дизайнер? Сімонс назвав цю колекцію Teenage Dreams ("Підліткові мрії"). Футболки прикрашає архівними фото родичів працівників своєї студії, драпірування на сукнях фіксує за допомогою шевронів з написом "Молодь проти", а на обтягуючі топи наносить свої фірмові трюїзми: "Безлад", "Заглушений хаос" і "Ласкаво просимо додому, діти революції".

Raf Simons показ весна-лето 2021Raf Simons весна-літо 2021

Серед усього цього свята підліткової непокори шанувальники Рафа Сімонса легко знайдуть свої майбутні трофеї: збільшені в розмірах костюмні піджаки, довгі плащі, що наглухо застібаються, і сувенірні футболки з принтами мали особливо гарний вигляд. Цю формулу один з головних дизайнерів останніх десятиліть відточує упродовж усієї своєї кар'єри. Але відкриваючи Instagram, TikTok і Twitter, складно не помітити, що сучасна молодь і їхні герої одягаються інакше, ніж мешканці примарного будинку з відео Raf Simons. Можливо, своїх революціонерів Сімонс шукає в іншому місці. Можливо, вони десь є.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.