До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Автентична клембівська вишивка у новій колекції Novitska

Клембівка — давній осередок народної вишивки, відомий завдяки поколінням майстринь-вишивальниць. Оригінальність клембівської вишивки полягає в автентичному крої та характерних орнаментах, мотиви яких сягають корінням ще доби Трипілля. Саме вона стала натхненням для українського бренду Novitska.

Реклама

У новій колекції бренду вдалось поєднати сучасний крій з традиційними візерунками. Для цього дизайнерка Наталія Новіцька запросила Марію Василівну Савчинську — одну зі знаних клембівських майстринь, що вже десятиліттями плекає автентичну вишивку регіону. Усі орнаменти вишивалися майстринею власноруч. Ручна вишивка одного вбрання займає 3–4 тижні.

Про клембівську вишивку писав ще Михайло Коцюбинський у 1892 році, наприкінці ХІХ століття в селі організували артіль, у якій працювали місцеві майстрині та вишивальниці із сусідніх сіл, а на початку ХХ-го клембівську вишивку продавали в Англії, Німеччині, Данії. Європейці спочатку думали, що вона створюється за допомогою спеціальних машин і просили прислати їх. Характерною для клембівської вишиванки є геометрична "квітка". Клембівські орнаменти досить складні — тут перетинаються ромби, квадрати, зірки, а поле зашите галузками. Деякі сорочки вишивають виключно низзю (чорний та червоний кольори), інші — цілим комплексом різних технік. Буває, в одному візерунку їх до десяти.

При створенні колекції Наталія Новіцька прагнула перш за все інкапсулювати у вишиванці її історичну тяглість, цінність як оберегу та родинної реліквії. Натхнення для цього дизайнерка знайшла в традиціях рідного краю — тому самому селі Клембівка, що на Вінниччині. "Нове знімання бренду — це омаж народному вбранню та місцевому ремеслу. Команда бренду зробила акцент на автентичних прикрасах, ручній вишивці, українській світлиці та чистоті природи. Це незмінні архетипи, що складають код українського вбрання", — розповідає дизайнерка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.