До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Від круасана до багета: історія сумок Fendi

Карл Лагерфельд, покійний імпресаріо дизайну, допоміг італійському модному Дому Fendi стати всесвітньо відомим. Але якщо ми говоримо про сумки Fendi, то всі почесті за їхнє створення йдуть Сильвії Вентуріні Фенді. Вона створила сумки Baguette і Peekaboo — два найвідоміші аксесуари італійського Дому. Сильвія — внучка Адель і Едоардо Фенді, що заснували цей розкішний бренд ще в 1925 році в Римі.

Сетры Фенди — Паола, Анна, Франка, Карла и АльдаСестри Фенді — Паола, Анна, Франка, Карла та Альда, 1977

Від початку заснування бренд Fendi спеціалізувався на шкіряних виробах і хутрі, але 1946 року нове покоління родини Фенді почало перетворювати сімейний бізнес. Завдяки сестрам Паолі, Анні, Франці, Карлі й Альді Fendi почав змінюватися. Кажуть, що коли були молодими дівчатами, вони з’являлися в однакових чорних і темно-синіх костюмах авторства Адель, яка, здавалося, виявляла гарний смак у всіх питаннях життя. Вони виросли, щоб взяти на себе різні й унікальні ролі в бізнесі Fendi: від дизайнерських питань і моментів виробництва до відносин з клієнтами й продажу. У п’яти сестер також виникла ідея найняти тодішнього 34-річного Лагерфельда на посаду креативного директора Fendi в 1967 році. Історія каже, що вони приїхали в Париж і годинами чекали на сходах його багатоквартирного будинку, щоб заманити на роботу.

Реклама
Карл Лагерфельд и сестры ФендиКарл Лагерфельд і сестри Фенді, 1983

Сьогодні як креативний директор жіночих колекцій Кім Джонс працює разом з Вентуріні Фенді, внесок якої неможливо переоцінити. Вентуріні Фенді приєдналася до компанії в 1994 році як креативна директорка лінії аксесуарів. Три роки по тому вона винайшла багет, який вважається найкультовішою із сумок Fendi, а інше вже історія. Попри те, що сумка мала стати непомітним аксесуаром, вона швидко перетворилася на тотем статусу у світі моди й попкультури. Докладніше про багет і його кузинів — круасана і пікабу — читайте в матеріалі.

Багет

У 1997 році Білл Клінтон почав свій другий президентський строк, НАСА запустило марсохід у круїз навколо Марса, і вийшов фільм "Розумник Вілл Гантінґ". Це був також рік, коли Fendi подарували світові Baguette, що часто вважається першою It-сумкою. Сумка авторства Вентуріні Фенді спершу була непопулярна серед асортименту Fendi.

З моменту свого дебюту сумка-багет зазнала тисяч варіацій. Зазвичай цей аксесуар має три основні розміри: стандартний багет (довжина 27 см, висота 15 см), мінісумка (довжина 19 см, висота 11,5 см) і сумка Baguette multi (довжина 28 см, висота 17 см, з двома ременями). Оздоблення сумки змінюється щосезону.

Peekaboo

На презентації колекції весна-літо 2009 Вентуріні Фенді представила сумку Peekaboo, яку назвала "єдиним випадком, коли жінка може ходити з розстебнутою сумкою". Peekaboo мала кілька секцій і подвійну застібку, тож технічно її можна було носити наполовину відкритою або наполовину закритою, залежно від уподобань. Відкритою сумка демонструє несподіваний колір, текстуру або контрастну внутрішню сторону — звідси й пішла її назва. Модель Тоні Гаррн відкрила показ із білою сумкою Peekaboo, виготовленою зі щільної тканини, а відтак демонструвалися варіації сумки зі зміїної шкіри й сітки. Як і в разі з багетом, матеріали Peekaboo змінюються залежно від сезону, а на показі бренду сезону осінь-зима 2020/2021 Fendi запропонував сумку ще відкритішу й назвав її Peekaboo I See U.

Круасан

Того ж року, коли вона представила багет, Вентуріні Фенді також подарувала світові сумку-круасан (The Croissant). Цей аксесуар у формі півмісяця подібний до сумки-хобо. Його декорували фурнітурою FF і ремінцем, що трансформується з короткого в довгий, залежно від того, як ви хочете носити сумку — як рюкзак чи через плече. До 2000-х на деякі моделі цієї сумки був список очікування. Особливу популярність мала версія в лелітках. Нині Fendi пропонує сумку-круасан зі шкіри та щільної бавовняної тканини маленького й середнього розміру.

Текст: Lilah Ramzi
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.