До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Замість "Лускунчика": 6 балетних вистав, які варто побачити в грудні

Напередодні різдвяно-новорічних свят ми зібрали кілька нових балетів, які варто подивитися в Києві та Львові. Серед них ефектна "Снігова королева" в Національній опері, сучасна інтерпретація сюжету Коцюбинського "Тіні забутих предків" та різдвяний балет від Раду Поклітару.

"Снігова королева"

29, 30, 31 грудня, Національна опера

Реклама

Розкішна й холодна Снігова королева, віддана Герда, зачарований Кай, у серце й око якого потрапляють уламки дзеркала, та, зрештою, сила кохання, перед якою навіть чари Снігової королеви безсильні — всі ми знаємо сюжет цієї казки з дитинства. Але балет "Снігова королева", що 2022 року замінив традиційного "Лускунчика", буде цікавий як дітям, так і дорослим, адже в цій казці Ганса Крістіана Андерсена багато сенсів, а хореографія балетмейстера Аніко Рехвіашвілі та Віктора Іщука — винахідлива, дуже різноманітна та з цікавими режисерськими задумами.

У балеті звучить музика Едварда Гріга, Жюля Массне, Августа Ольмеса.

"Сойчине крило"

23, 24, 25 грудня, Київська опера на Подолі

Сучасний яскравий балет за мотивами однойменної новели Івана Франка. Романтичну та навіть інтимну новелу Івана Франка про нерозділене кохання та вільну незалежну жінку, яка намагається відстояти своє право на щастя, у Київській опері на Подолі поставив хореограф Георгій Ковтун з самобутніми декораціями Андрія Злобіна та костюмами Дмитра Куряти. Музику для балету створив видатний український композитор родом з Коломиї Анатолій Кос-Анатольський — видатний мелодист, якого називали співцем українських Карпат.

"Хочемо, щоб "Сойчине крило" замість "Лускунчика" стало доброю різдвяною традицією та українською балетною класикою кожного Нового року", — кажуть у театрі.

"За хвилину до Різдва"

21, 22, 23 грудня 2023 року та з 2 до 6 січня 2024 року на сцені Київського культурного кластера "Краків"

Цієї зими театр "Київ модерн-балет" представляє святковий балет-подорож "За хвилину до Різдва" на музику Сен-Санса та найпопулярнішу різдвяну мелодію усіх часів — Сarol of the Bells або "Щедрик".

Чи зможе головний герой подолати всі перешкоди, переступити поріг реальності, пройти всі перепони загадкових стихій? Чи зможе подолати страхи та перетворити їх на найяскравіші мрії? Така головна інтрига вистави, над якою працює хореограф Сергій Кон. У виставі класичний танець поєднано із сучасним.

Концерт учнів і студентів Київського державного фахового хореографічного коледжу

21 грудня, Національна опера

Два роки тому Київський хореографічний коледж очолила пріма Катерина Кухар, і відтоді завдяки її ініціативності коледж переживає новий етап: учні їздять на світові гастролі і посідають перші місця на хореографічних конкурсах у всьому світі. 21 грудня студенти коледжу дадуть традиційний святковий концерт, в межах якого виконають фрагменти з французького комічного балету "Коппелія" композитора Лео Деліба. Якщо вам небайдуже, яким буде майбутнє українського балету, то не пропустіть цей концерт юних талантів.

"Довгий різдвяний обід" та "Жінки у ре мінорі"

27 грудня, Жовтневий палац

Напередодні Нового року "Київ Модерн-балет" покаже свої святкові гіти — одноактні балети "Довгий різдвяний обід" та "Жінки у ре мінорі". Перший поставлений за мотивами п’єси американського драматурга Торнтона Вайлдера на музику Антоніо Вівальді — це історія американської родини Баярдів протягом 90 років, яка подається у вигляді сценок з життя під час різдвяних обідів родини в різні роки. Балет "Жінки у ре мінорі" — трагічна історія про жіночу дружбу на музику Йоганна Себастьяна Баха.

"Тіні забутих предків"

Львівська національна опера

Фото: facebook.com/lvivoperaofficial
Фото: facebook.com/lvivoperaofficial

Львівська національна опера представляє світову прем’єру балету "Тіні забутих предків" на музику сучасного композитора Івана Небесного та лібрето Василя Вовкуна. Відома історія кохання Івана та Марічки з двох ворожих родів, написана Михайлом Коцюбинським, втілиться в неокласичній хореографії молодого українського балетмейстера Артема Шошина. Над декораціям працював литовський митець Арвідас Буйнаускас, який переніс героїв у сучасний постмодерністський світ, а модерні варіації гуцульського вбрання створила художниця Наталія Міщенко.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.