КУПИТИ КВИТКИ

7 театральних прем'єр, які не можна пропустити у листопаді

Серед найцікавіших театральних прем'єр листопада — новели Стефаника у Національному театрі імені Лесі Українки, сучасний балет "Аліса у задзеркаллі" та міф про Прометея в постановці литовського режисера Йокубаса Бразіса у театрі Франка.

"Трубадур"

1 листопада, Національна Опера

Реклама.

У Національній опері поставили "Трубадур" — одну з найяскравіших опер Джузеппе Верді. Нагадаємо, що події опери відбуваються в Іспанії в XV столітті, де розгортається боротьба жорстокого графа ді Луни з благородним трубадуром Манріко за любов прекрасної Леонори. Глядачів очікує романтична драма із заплутаною інтригою, кривавою розв’язкою, поєдинками, помстою та фатальними таємницями.

Виконавці головних партій у виставі 1 листопада: Олег Злакоман, (Манріко), Геннадій Ващенко, (Граф ді Луна), Вікторія Ченська, (Леонора), Алла Позняк, (Азучена), Володимир Тишков (Феррандо), Ірина Петрова (Інес), Руслан Танський (Рюїц та Вісник), Юрій Горинь (Старий циган).

"Стефаник. Новели"

2, 3, 17 листопада, Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки

Новели Василя Стефаника — видатного письменника-новатора, який прославився вмінням змальовувати життя звичайних селян напружено, драматично, тонко — поставив у театрі Лесі Українки режисер Євген Храмцов. "Можливо, саме сьогодні — в час випробувань, у самому епіцентрі історичного зламу — філософія Стефаника та його герої знайдуть відгук і резонанс у глядацькій залі", — говорять у театрі.

Прем'єра вистави відбудеться до Дня української писемності та мови, що святкують 27 жовтня

"Шановані безумці"

8 і 16 листопада, Театр на Подолі

У Театрі на Подолі поставили фарс французького новеліста Жана Жироду "Безумна із Шайо", написаний у 40-х роках минулого століття, під час окупації Франції нацистами. Спектакль розповідає про ділків, які розробляють план фактичного знищення Парижа: вони хочуть розвести у місті нафтові родовища. Але чотири "шалені" жінки з різних районів вирішують запобігти цьому, заманивши олігархів у каналізаційні тунелі. Режисер вистави — Сергій Маслобойщиков.

"Прометей закутий"

12 листопада, Національний академічний театр імені Івана Франка

Фото: Національний академічний театр імені Івана Франка

Виставу за мотивами давньогрецької трагедії Есхіла "Прометей закутий" у Києві ставить Йокубас Бразіс, молодий литовський режисер, учень видатних митців Еймунтаса Някрошуса та Оскараса Коршуноваса, вистави якого відзначені на численних міжнародних фестивалях. Міф про Прометея, який подарував людям вогонь, та ціну, яку доведеться платити за володіння унікальним даром, Бразіс представляє у формі експериментального театру. Режисер зазначає, що "досліджувати світ через театр тут, в Україні, — це особливий досвід, наче іспит на майстерність".

У головних ролях — Марина Кошкіна, Марія Рудинська, Сергій Калантай, Наталія Корпан, Іван Білаш та інші.

"Тригрошова опера"

22 листопада, Національний театр імені Марії Заньковецької

Фото: Олександра Крупська

У львівському театрі Марії Заньковеької відновили одну з найпопулярніших вистав театру — "Тригрошову оперу" у постановці яскравого режисера Максима Голенка. "Тригрошова опера" – відомий твір німецького драматурга Бертольта Брехта 1928 року, соціально-політична сатира. Вона розповідає, як після того, коли бандит Меккі одружується з юною красунею Поллі, її батько Джонатана, який очолює місцеву жебрацьку спільноту, починає боротьбу проти зятя, аби засадити того за ґрати.

"Максим Голенко поставив "Тригрошову оперу" влітку 2021 року, у час, коли ми оговтувалися від епідемії COVID-19, і вже в повітрі відчували наближення повномасштабної війни", — розповідають у театрі та називають виставу пророчою, адже вона символічно співставляє два світи — війни та людей, які з неї повернулися, і світу влади і корупції, яка паразитує на всьому, зокрема й на війні.

"Косачка"

27 листопада, Обласна філармонія, Івано-Франківськ

Фото: Віра Думке

В Івано-Франківськ вперше завітає пластична вистава "Косачка", яка вже зібрала аншлаги в Києві та отримала номінацію на Всеукраїнську театральну премію "ГРА" 2024. "Косачка" — це пластична вистава-ритуал, яка поєднує сучасний танець, живий спів, електронну музику та присвячена українським захисницям.

Особливою частиною цього проєкту є благодійна ініціатива команди — реінтеграційна резиденція для жінок-військових. Перед показом в Івано-Франківську команда мисткинь, у супроводі спеціалістів з фізичної терапії та психологів, проведе 6-денну програму "Віднова спільнотою" в Карпатах, яка спрямована на відновлення захисниць через мистецькі та терапевтичні практики. Ця програма реалізується в партнерстві з Креативною резиденцією MC6 у Славському і за підтримки Goethe-Institut Ukraine.

"Аліса в задзеркаллі"

30 листопада, Міжнародний центр культури і мистецтв (Жовтневий палац)

Хореографка Катерина Курман та артисти театру "Київ Модерн-балет" запрошують на прем'єру балету на дві дії "Аліса в Задзеркаллі". "Разом з Алісою ви зануритеся у загадковий світ Задзеркалля, де кожен крок сповнений емоцій, хвилювання та трепету", — анонсують у театрі. — Тут кожна сцена вабить своєю таємничістю, захоплює та затягує у вир почуттів, де межа між реальністю й фантазією, між світлом та темрявою майже непомітна". Музику для постановки створив український електронний композитор Іван Гаркуша (відомий як John Hope), вона є синтезом ембієнту, електроніки й інструменталістики. У головній партії — артистка театру "Київ Модерн-балет" Софія Гусєва.

Перше фото у статті вистава "Прометей закутий", авторка фото Юлія Вебер

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.