До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пора карантину: де дивитися онлайн найвідоміші театральні вистави

Карантин через коронавірус змушує нас бути винахідливими: слухати онлайн концерти улюблених музикантів і розглядати роботи улюблених художників у Google Art & Culture. Найвідоміші театри світу, від нью-йоркської Метрополітен-опера до Віденської опери, закрилися на карантин — але не розгубилися й пішли в онлайн-режим роботи. Vogue.ua зібрав всю інформацію: де й коли дивитися найкращі оперні вистави у світі, а також вистави українських театрів.

Віденська опера

У Віденській Штаатсопер тепер новий логотип: Live at home. Минулого тижня в Австрії заборонили зібрання понад сто осіб, і головний театр країни закрили на карантин. Але для австрійців опера — особливе задоволення, тому театр ухвалив рішення перейти в онлайн-режим роботи. Вже 15 березня на спеціальній платформі показали оперу Вагнера "Золото Рейну" — це запис вистави від 10 січня.

Реклама
"Золото Рейну", Віденська опера

"У цій складній ситуації Віденська опера відкриває свої архіви для прямої трансляції, тож прихильники музики у всьому світі зможуть насолодитися оперою й балетом. Wiener Staatsoper транслюватиме записи попередніх вистав щодня — у всьому світі й безоплатно". Вистави починаються о 17.00 і 19.00 годині за центральноєвропейським часом (о 18.00 і 20.00 в Києві). Розклад вистав можна побачити тут — і запланувати собі вечір у товаристві прекрасної музики. У програмі "Туга", "Ромео і Джульєтта" і "Перстень нібелунгів". Для того щоб подивитися оперу, потрібно зареєструватися на сайті.

Опера Гарньє

17 березня французька газета Le Figaro написала, що від сьогодні Паризька опера буде безоплатно транслювати на офіційному сайті, а також платформі Culturebox свій репертуар. Карантин може стати можливістю відкрити для себе найкращі оперні вистави у світі — кажуть у театрі. Транслювати спектаклі будуть, починаючи з 17 березня, щовечора о 19.30 за французьким часом. У театрі намагаються зберегти звичний розклад, тільки онлайн: так, до 10 квітня тут мала йти опера "Манон", тому її показуватимуть першою. Також на цьому тижні покажуть оперу "Дон Жуан" і балет "Le Lac des Cygnes", а наступного тижня буде новий розклад. "Ми хочемо зберегти цей зв’язок із глядачем, попри ці більш ніж складні часи", — каже в інтерв’ю Le Figaro Мартін Кулон, прес-секретар Паризької опери. 29 березня покажуть "Дон Жуана", а 3 травня (вистави транслюватимуть онлайн навіть після припинення карантину у Франції) — оперу "Кармен".

Метрополітен-опера

До 31 березня закрився і нью-йоркський Metropolitan Opera. Водночас найкращі спектаклі театру, записані у форматі HD, весь місяць транслюватимуть онлайн. Першою покажуть оперу Жоржа Бізе "Кармен", головну партію в ній виконає латвійська зірка Еліна Гаранча. А 22 березня рекомендуємо не пропустити "Євгенія Онєгіна". Це буде запис вистави 2007 року, у головній партії — одна з найвидатніших оперних співачок у світі Рене Флемінг. Трансляції починаються о 19.30 за нью-йоркським часом і актуальні на сайті ще 30 годин після. Розклад можна вивчити за посиланням. "Ми хочемо запропонувати якусь грандіозну оперну втіху шанувальникам опери в ці надзвичайно важкі часи", — сказав генеральний директор компанії Пітер Гелб. "Щоночі ми показуватимемо нову оперну перлину з нашої колекції HD-презентацій за останні 14 років".

Національний театр імені Івана Франка

Не відстають від інтерактивних світових тенденцій і українські театри. Національний театр Франка оголосив, що від 17 березня транслюватиме на офіційному каналі в Youtube свій відеоархів. "Шановні глядачі, під час карантину відкриваємо доступ до записів наших архівних вистав. За традицією початок вистав о 19:00, посилання на трансляцію з’являтиметься на нашій сторінці у фейсбуці о 18:55. Крім вистав, плануємо показати бенефіси й невідомі передачі про акторів та режисерів театру Франка". 17 березня покажуть виставу "Лев і левиця" 2007 року, а 20 березня — "В степах України" знаменитого режисера й актора Гната Юри в записі 1940 року. Розклад трансляцій шукайте тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.