До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Місто Марії": у Києві покажуть документальну виставу про Маріуполь

16 та 17 грудня у Довженко-центрі покажуть виставу "Місто Марії: щоденники облоги". Це документальний музичний проєкт, заснований на щоденниках сестер Анастасії та Ганни Гречкіних із Маріуполя. Музичний ряд вистави поєднує традиційні пісні Донеччини, а також звучання саксофона, ударних та електроніки.

Реклама

"1 березня 2022, вівторок (6-й день). Опалення вимкнули. Вночі замерзли. В магазинах продуктів майже нема, ми зайшли в АТБ забрали останні 2 упаковки морської капусти і кілограм дорогих шоколадних цукерок. Кажуть, що влучили в 16-ту школу і садочок на Кірова. Померла бабуся Тая, ніхто її не забирає — служби не працюють, так і лежить накрита вдома."

Малюнок Ганни Гречкіної
Малюнок Ганни Гречкіної

Це рядки з щоденника сестер Гречкіних – сестри-близнючки, культурні активістки, працюють з темою прав людини. Дівчата жили в Маріуполі та займалися освітніми та мистецькими проєктами. 24 лютого 2022 року сестри зустріли повномасштабну війну в Маріуполі, три тижні провели в заблокованому російськими військами місті, фіксуючи та події у своїх щоденниках. Ані і Насті вдалось евакуюватись з Маріуполя 17 березня в Бердянськ, а потім, провівши ніч в автобусі в сірій зоні, – в Запоріжжя.

Вистава побудована драматургом Андрієм Бондаренком та режисеркою Євгенією Відіщевою на основі щоденників сестер та інтерв'ю з ними. "Вистава "Місто Марії" – це спільна рефлексія нашої команди, – розповідає режисерка Євгенія Відіщева. – Говорити про війну під час війни – важко, але ми намагаємося бути відкритими і чесними, і дозволяємо всьому цьому чуттєвому і чутливому процесу статися. Один режисер колись навчив мене, що потрібно робити тільки те, що не можеш не робити, говорити про те, про що не можеш не говорити. Десь так і працюємо.

Митці та мисткині, що беруть участь у виставі: Андрій Бармалій, Андрій Соколов, Маруся Іонова, Надія Голубцова, Олександр Явдик, Павло Сірко.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.