До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Балерина Катерина Кухар – про "Сплячу красуню" і відповідальність

22 листопада на сцені Національної опери України – балет "Спляча красуня". Партії Аврори і принца Дезіре виконують прима Катерина Кухар та прем'єр Голландського національного балету Йонг Джу Чой.

Катерина Кухар і Йонг Джу Чой

Після морозних вулиць репетиційний зал в Київській опері здається тропіками: тут від сили перебуває людей десять, але пристрасті не на жарт. Прем'єри балету "Спляча красуня" Катерина Кухар та Йонг Джу Чой щосили відпрацьовують свій pas de deux. Це, мабуть, те, що вражає більше за все – синергія і віддача артистів під час репетиції, коли на них ніхто не дивиться, крім відображення в дзеркалі. І для Катерини, і для Йонга це далеко не перший досвід зі "Сплячою красунею". Йонг вперше станцював цю партію на сцені Голландського театру в Амстердамі в грудні 2017 року. З тих пір він чотири рази виконував партію принца Дезіре. Навіть на репетиції з'являється враження, що ця партія створена саме для нього. Прем'єр Голландського балету Чой – артист неймовірної грації і, здається, вродженої благородності, при цьому, вигляд у нього дуже мужній і статний. У його репертуар входять практично всі класичні партії, а також постановки справжніх зірок – Вільяма Форсайта, Джона Ноймайєра, Бенджаміна Мільпьє. "Я отримую безліч задоволення, коли виконую партію Дезіре", – зізнається танцюрист.

Реклама

"Спляча красуня" – шедевр і один з найкрасивіших балетів; всім відома історія кохання на основі однойменної казки Шарля Перро під музику Чайковського.

Українська зірка цієї вистави – Катерина Кухар, одна з найвідоміших наших балерин, яку добре знають у Європі. Графік виступів Кухар – від Парижа до Токіо. "Спляча красуня" – її фірмовий балет. Вперше вона станцювала Аврору на сцені Національної опери шість років тому, а скільки разів з тих пір – вже й не злічити. "Це найважчий спектакль. Так завжди говорила мій педагог, прима Тетяна Таякіна. Тут величезне фізичне навантаження і варіації в різноманітних стилях. У "Сплячій красуні" весь балет побудований на каскаді стрибків і поворотах, для мене це велика відповідальність", – ділиться Кухар.

<b>Катерина</b>

На репетиції був прем'єр Національний опери, Олександр Стоянов – партнер Катерини на сцені, і в житті. Катерина розповідає, що з ним працювати найлегше: "Він досконало знає мене, моє тіло і всі нюанси в будь-якому з па-де-де". Питаю, як вона знайшла контакт з Чоєм: "Працювати з новими партнерами завжди цікаво, це дотик до іншої дуетної балетної школи, ти ростеш і розвиваєшся. А працювати з Йонгом – одне задоволення. Він дуже уважний партнер і неймовірний артист, який буквально витає в повітрі".

<b>Young</b>

Катерина і Йонг працюють разом вдруге. Вперше він приїхав в Україну, щоб станцювати в балеті "Лускунчик" у вересні 2018 року. Школу українських танцівників Йонг із задоволенням вивчає, але залишається вірним собі і своєму стилю: танцівник навчався в Сеулі і в Цюріху, а до того, як став прем'єром Голландської трупи, працював в Корейському національному балеті.

Спільну мову з українською трупою Йонг Джу Чой знайшов легко. Це пізніше підтверджує і Катерина Кухар: "Балет легко "будує мости" і відкриває будь-які двері". Правда, лише це.

Текст: Марина Шулікіна

Фото: Юрій Яцкулич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.