До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Олександр Цимбалюк – про "Севільського цирульника", напружений графік і повернення додому

Опері Джоаккіно Россіні "Севільський цирульник" більше 200 років, а її досі вважають однією з найкращих комічних постановок. Актуальність цього питання пов'язана з цікавою історією та колоритними героями, характери яких через музику блискуче представив Россіні. "Севільського цирульника" показують у кожному великому оперному театрі світу. У Національній опері 19 грудня одну з ключових ролей – партію Дона Базиліо – виконає зірка світової опери Олександр Цимбалюк. Напередодні виступу vogue.ua поспілкувався зі співаком і розпитав його про роботу в знаменитих театрах і повернення додому.

Олександр Цимбалюк

Олександр Цимбалюк – запрошений соліст відомих театрів: від нью-йоркської The Metropolitan Opera до міланської Teatro alla Scala. Втім, навіть якщо подивитися в його "Фейсбуці" рядок "Робота", можна побачити понад 13 театрів. Те, що йому вдається лавірувати не лише між європейськими містами, а й континентами – дивовижно. Але артист зізнається відверто, що так працювати і справді важко: "Звичайно, втомлюєшся від перельотів, яких іноді буває по 15-20 на місяць. Це впливає на загальний настрій і якість виступів. Але потрібно себе організовувати, стимулювати. Завжди здається, що щось не доробив. Але все одно намагаєшся. Це велика відповідальність перед собою, здоров'ям і перед театром, звісно".

Реклама
Олександр Цимбалюк

Один з найскладніших періодів Олександра випав на грудень 2014 року, коли у нього було заплановано 22 виступи в різних місцях. Зараз він намагається розвантажувати графік і більше часу проводити на батьківщині: "Протягом останніх кількох років я намагаюся більше бути вдома. Зараз відчуваю необхідність проводити час з рідними, друзями, родиною. Дім – він гріє, дає те тепло, яке за кордоном ти все одно ніколи не отримаєш".

Олександр Цимбалюк

Очевидно, що складність полягає не лише в тім, що доводиться багато подорожувати, а в безпосередній кількості виступів, що впливає на стан голосу. Олександр ставиться до цього питання по-філософськи, порівнює голос з грифелем олівця ("він не вічний") і вірить, що кожному співаку "на роду написано, скільки він заспіває нот". Але веде правильний спосіб життя та всіляко оберігає свій "інструмент": "Цей якийсь ліміт існує, не хотілося б його вичерпати".

Олександр Цимбалюк

До Києва одесит Олександр Цимбалюк, випускник відомої Одеської музичної академії імені А. В. Нежданової, приїхав, щоб виконати партію Дона Базиліо в опері "Севільський цирульник". Вперше він заспівав цю партію 2002 року в Гамбурзі: "Відчуття були незвичні, бо це був не Верді, якого я звик співати. Здебільшого я виконував ролі монументальні, героїчні, а Базиліо дуже грайливий. Під такий оперний гумор потрібно сильно підлаштовувати свій голос, уміти знайти і висловити різні відтінки, щоб в підсумку це все мало барвистий вигляд".

Олександр Цимбалюк

За 20-річну кар'єру Цимбалюк звик шукати ті відтінки, про які говорить. Причому, найрізноманітніші. Наприклад, рік тому він співав в опері "Борис Годунов" у Парижі, яку поставив Іво ван Хове, один з найбільш авангардних режисерів у світі, яскравий представник режисерського театру. "Звісно, не завжди нам зручно працювати в форматі авангардного театру, або ми з чимось можемо не погоджуватися. Але в будь-якому випадку починається діалог з режисером, з'являються альтернативи. Якщо вони об'єктивні, то хороший режисер завжди їх приймає. Так було і в моєму випадку. Іво бачив Бориса дуже кривавим, деспотом, що відрізнялося від мого погляду. Ми багато спілкувалися і дійшли до спільного розуміння партії – в результаті у нас склалися теплі відносини. Борис вдався дуже сучасним".

У підсумку, Олександр вважає, що головна місія співака – донести до глядача емоцію. А ось якими засобами – тут може бути все що завгодно.

Фото: Олексій Пономарев

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.