До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 театральних вистав, які варто подивитися в лютому

Серед найцікавіших театральних новинок лютого сучасна версія "Хазяїн" у постановці наймоднішого театрального режисера столиці Івана Уривського, інтерактивна вистава про Ван Гога та, звісно, романтичні комедії до Дня Святого Валентина.

"Маклена Граса"

8 і 9 лютого, Малий театр

Реклама

"Маклена Граса" Миколи Куліша — визначальна п‘єса для українських 1930-х років та "Розстріляного відродження". Її події відбуваються у 1930-ті роки в Польщі в період бідності та безробіття (хоча мав на увазі Микола Куліш насамперед Україну) та розповідають про дівчину Маклену (у першій постановці, здійсненій Лесем Курбасом, її грала Наталія Ужвій), яка, прагнучі врятувати свою родину від злиднів, погоджується за гроші вбити маклера, який застрахував своє життя і хоче, аби його сім‘я заробила на його смерті. "Маклена Граса" була останньою спільною роботою Миколи Куліша та українського театрального режисера, засновника всесвітньо відомого театру "Березіль" Леся Курбаса. Обоє незабаром були знищені радянським режимом.

У Малому театрі п’єса йде в постановці Дмитра Весельського, в ролі Маклени — Вероніка Шостак та Христина Дейлик.

"Ван Гог. Листи до брата Тео"

23 лютого, Майстерня Лєни Лазович, Pochayna Event Hall

Імерсивна вистава майстерної акторки й режисерки Лєни Лазович із зануренням у всесвіт відомого художника. Про виставу в театрі розповідають так. "Про Ван Гога можна почути сотні теорій та міфів, а про хворобу, самотність та дивний погляд генія написано безліч статей та книг. До вистави ми взяли лише власні листи художника до найріднішої людини — брата Тео. Коли ти відчуваєш свій шлях, де знайти сили не зрадити свою долю? Як продовжувати робити те, що тобі цікаво, навіть коли в тебе ніхто не вірить?" Вистава, яка надихає, наповнює світлом та красою справжнього мистецтва.

"Вечеря з диваком"

14 лютого, Національний драматичний театр ім. Лесі Українки

Інсценізація відомої та дуже популярної французької п'єси Френсіса Вебера "Вечеря з недоуком", за мотивами якої 1998 року був знятий однойменний фільм з Жаком Вільре. Головний герой — успішний видавець, який щотижня збирає в себе вдома славнозвісну "вечерю диваків". На цю вечерю кожен із запрошених має привести неординарну людину, з якої кепкуватимуть усі присутні, а сама "жертва", звісна річ, про це заздалегідь не знатиме. Проте одного разу вечір йде не за планом.

У Національному театрі імені Лесі Українки французьку п'єсу поставив режисер Олександр Степанцов.

"Хазяїн"

15 лютого, Театр на Подолі

"Хазяїн"
"Хазяїн"

Ім'я Івана Уривського знають всі театрали столиці: на його "Конотопську відьму" в театрі Франка немає квитків на три місяця наперед, його "Калігула" та "Лимерівна" не сходять з театральних афіш, а квитки на нову виставу в Театрі на Подолі — сучасну інтерпретацію п'єси "Хазяїн" Карпенка-Карого — розкуплені на найближчі покази.

33-річний виходець з Кривого Рогу, Іван починав починав свій шлях в Одеському Українському театрі з постановки "Тіней забутих предків" Коцюбинського, а сьогодні має репутацію режисера, який блискуче й оригінально працює з українською класикою, і прем'єрний "Хазяїн" — тому доказ. На наших очах соціальна комедія Карпенка-Карого 120-річної давнини про сільського мільйонера Терентія Пузиря та його жадібних помічників перетворюється на візуально мінімалістичне та водночас гостре, іронічне висловлювання про сьогоднішню Україну, корупцію та крадіжки. Додайте до цього яскраві акторські роботи В'ячеслава Довженка, Богдана Бенюка, Романа Халаїмова, пронизливу електронну музику (звукорежисер Сергій Шевченко) та оригінальні сценографічні рішення художника Петра Богомазова, натхнені естетикою серіалів та реаліті-шоу 2000-х — "Хазяїн" зовісм не схожий на самобутній гіт Уривського "Конотопська відьма", проте точно вартує вдумливого та рефлексивного перегляду.

"Best і я: вибери кращу версію себе"

16 лютого, Театр Драматургів

Смішна та відверта, а також частково автобіографічна п’єса української драматургині родом з Херсону Наталки Блок, в якому авторка рефлексує про життя під час війни. Лірична героїня міркує про власні вибори в житті: вона кидає свого хлопця, який пішов служити в ЗСУ, і лишається в Швейцарії. Або ні? Йде волонтерити і виходить за нього заміж. А може, лишається в окупованому Херсоні? "Який вибір найкращий? Яка версія життя більш до вподоби саме вам? В якому житті ви відчуваєте, що ви на своєму місці?", запитують автори вистави. Прем’єра п’єси "Best і я: вибери кращу версію себе" відбулася в Естонії.

"Процес"

17 лютого, Театр на Подолі

Франц Кафка писав "Процес" під час Першої світової війни, в 1914—1915 роках. Складний та тривожний роман про чоловіка Йозефа К., якого переслідує невідома сила правосуддя, був опублікований вже після смерті письменника в 1925 році та був рефлексією про соціально-політичне життя початку ХХ століття, але і сьогодні залишається одним з найактуальніших текстів про людину і систему. В Театрі на Подолі режисер Давид Петросян поставив його як неймовірно стильну, іронічну, абсурдистьку історію. В інтерв'ю "Суспільне Культура" режисер зазначає, що головне в театрі — актор; і ця його теза яскраво проявлена у "Процесі" з його блискучими акторськими роботами — зокрема, пластичною та тонкою Ольгою Голдис в ролі Йозефа К. Власне, саме тому "Процес" обов'язковий до перегляду — не менш, ніж культова "Конотопська відьма" в театрі Франка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.