До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фактів про легендарний український театр "Березіль"

Сто років тому — 31 березня 1922 року — у Києві режисер і драматург Лесь Курбас створив студію-театр "Березіль" і розпочав одну з найславетніших сторінок в історії української культури. "Березіль" став флагманом незалежності, новаторства й модернізму в українському театральному мистецтві та епіцентром сміливого й експериментального творчого процесу.

Амвросій Бучма у постановці Леся Курбаса Амвросій Бучма у постанові Леся Курбаса "Макбет у Березолі", 1924Фото надані Internet Encyclopedia of Ukraine

1. "Березіль" виник як мистецьке об’єднання (МОБ) акторів "Молодого театру". Чотири роки "Березіль" працював у Києві, здобув статус найкращого театру УРСР й у 1926 році переїхав до Харкова — тодішньої столиці України.

Реклама
Сцена з постановки Леся Курбаса Миколи Куліша Сцена з постанови Леся Курбаса Миколи Куліша "Мина Мазайло" в театрі "Березіль", 1929Фото надані Internet Encyclopedia of Ukraine

2. Заведено вважати, що назва театру походить від назви першого весняного місяця — березня. Однак, є й інші припущення щодо виникнення назви. З погляду етимології "березіль" — походить від сполуки слів "березова зола" (у давнину в перший місяць весни палили березову кору), або ж від "злий до беріз", бо в березні точили сік із цих дерев.

Сцена з постановки Сцена з постанови "Пролог", 1927Фото надані Internet Encyclopedia of Ukraine

3. Як найкращий театр свого часу "Березіль" мав 6 акторських студій у Києві, Білій Церкві, Умані та Одесі, так звану режисерську лабораторію, мюзик-хол та десять комітетів, серед яких був і "психологічно-технічний" комітет, який застосовував прикладну психологію для розроблення нових методів навчання акторів та режисерів. А працювало в "Березолі" близько 400 акторів.

Сцена з постановки Сцена з постанови "Березіль" Майка Йогансена, Миколи Хвильового, Остапа Вишні "Алло на хвилі 477"Фото надані Internet Encyclopedia of Ukraine

4. Лесь Курбас вважав, що театр має показувати не повсякденне життя, а формувати фундаментальні життєві принципи. Саме тому "Березіль" завжди шукав нові та прогресивні сценічні засоби, розвивався у бік авангардизму, експресіоністичності, конструктивізму та необарокового символізму. Команда театру фокусувалася на простих декораціях, освіченості акторів, прозорій мізансцені.

Актори театру Актори театру "Березіль" з Лесем Курбасом, 1933Фото надані Internet Encyclopedia of Ukraine

5. У 1933 році Леся Курбаса усунули з посади художнього керівника театру, заарештували як небезпечного злочинця, а "Березіль" закрили. У 1935 році "Березіль" був перейменований у Харківський державний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка, який працює й донині.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.