До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Помаранчевий – хіт сезону: 5 рецептів яскравих осінніх страв

Під час плавного переходу в зиму до нового раціону слід готуватися так само відповідально, як і до зміни гардероба, – вважає Анастасія Голобородько. – Коли майже не залишається ягід, десятків видів улюблених легких фруктів і овочів, настає теплий помаранчевий час. Від зігрівальних коренеплодів до свіжих цитрусів. Батат, апельсини, морква, гарбуз, хурма, куркума і їхня нова, фундаментальна роль на кухні.​

Нормальний, здоровий раціон на 50% складається з овочів і фруктів. Взимку, у зв'язку з сезонністю продуктів, це правило ускладнюється. Але відмовлятися від порції вітамінів, клітковини не можна. Щоби залишатися у формі і не впадати в гастрономічну сплячку, знадобиться більше фантазії. Зігрівальна ранкова каша з пшона з кокосовим молоком і запеченим з корицею гарбузом, смузі-боул з яблук, груш з куркумою, насінням льону і в'яленою журавлиною, теплий салат з бурим рисом і пюре з батату, листковий салат з м'яким сиром, фенхелем і апельсином. Смачно звучить? Тоді нумо міркувати про помаранчеву їжу "ширше", – так, як її ще не готували. Кілька рецептів та ідей для пізньої осені.

Реклама
Швидкий гарбузовий суп з імбиром

Складові:

500 г гарбуза

1 маленька біла цибулина чи шалот

2 см кореня імбиру

350 мл води

60 мл кокосового молока

дрібка чилі

Приготування

Підсмажити в сковороді на оливковій олії цибулю, імбир і порізаний кубиками гарбуз до розм'якшення. Влити гарячу воду, кокосове молоко і додати чилі. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 25 хвилин. Дати трохи охолонути, збити блендером і подавати з травами – м'ятою, кінзою; можна обприскати соком лайма чи лимона або влити зверху трохи кокосового молока.

Салат з грушею і хурмою

Складові:

1 ст.л. червоного винного оцету

сік 1/3 лимона

50 мл оливкової олії

40 г смаженого фундука чи гарбузового насіння

1 великий шарон чи хурма

½ груші

мікс салатів (радікіо, айсберг, цикорій, рукола, крес, маш і т.д.)

козячий сир (за смаком)

Приготування

Для заправки сік лимона, оцет змішати з оливковою олією. Додати сіль, перець. Заправити листя салату. Подавати, посипавши горіхами і тонко нарізаною хурмою та грушею. За бажанням можна посипати молодим козячим сиром.

Найпростіший спосіб додати до раціону новий інгредієнт, який хочеться полюбити, але поки складно з ним налаштувати відносини, – приготувати його в абсолютно новому амплуа. З цим допоможуть азійські кухні. Тайський чи індійський карі з теплом прянощів здатні здійснити перетворення навіть з найпростішими, з погляду смаку, продуктами. І пробачають заморожування.

Овочевий карі з бататом

Складові:

500 г батата (один дуже великий)

1 невеликий цукіні (його можна замінити будь-яким улюбленим овочем)

150 г стручкової квасолі

1 ч.л. насіння кумина (зіра)

4 зубчики часнику

1 ч.л. зерен гірчиці

2 ст.л. колотої червоної сочевиці

1 цибулина

дрібка куркуми

сіль

вершкове масло або будь-яка нерафінована олія

Приготування

Якщо батат свіжий, то стручкову квасолю, горошок та будь-який мікс овочів можна брати замороженими. Взимку це особливо цінно: краще з'їсти заморожені овочі, ніж не з'їсти їх взагалі або харчуватися одноманітно. Тож якщо вибір продуктів в супермаркеті дозволяє зібрати свіжий набір – ідеально. Якщо ні – можна використовувати заморожений.

Батат і решту овочів порізати кубиками. В каструлі з товстим дном розігріти олію, додати кмин, гірчицю, чилі, куркуму, сіль, обсмажити 1 хвилину. Додати подрібнений часник та сочевицю, а тоді овочі та тушкувати разом близько 10 хвилин. За бажанням можна додати соєвий сир тофу або курку.

Пряна пшоняна каша на сніданок

Складові:

3/4 чашки пшона (попередньо замоченого на ніч)

2 ст.л. кокосової олії або вершкового масла

1/2 ч.л. куркуми

дрібка чорного перцю

1 ст.л. підсолоджувача до смаку: мед, неочищений цукор, кленовий сироп

сіль

3 чашки будь-якого рослинного молока (з волоських горіхів, соєвого, мигдального, рисового)

1 чашка заздалегідь запеченого гарбуза

ягоди, насіння, будь-який суперфуд для подачі

Приготування

Злити воду з замоченого пшона. В невеликій каструлі нагріти масло, швидко додати куркуму і перець. Додати пшоно, підсолоджувач, сіль і частину рослинного молока. Довести до кипіння і зменшити вогонь. У цей час збити в блендері молоко, що залишилося, з гарбузом і додати суміш у кашу (для більш неоднорідної текстури можна порізати кубиками). Подавати, посипавши ягодами, насінням, кокосовою стружкою, насінням чіа.

Запечені коренеплоди з медом, розмарином і перцем

Складові:

3 ст.л. оливкової олії

2 ст.л. рідкого меда

чорний перець

сіль

3-5 морквинок

2-3 корені пастернака

корінь селери (за смаком)

Приготування

Запечені овочі на вечерю – новий ідеальний гарнір. Вони точно легші й корисніші, ніж паста, рис чи картопля. Духовку розігріти до 220 градусів. Овочі помити, очистити, якщо необхідно (за можливості чисту шкірку залишити). Розрізати на 4-6 частин, щоб вийшли шматочки або дольки одного розміру. Змішати мед, сіль, чорний перець, листя розмарину й олію. Заправити овочі та ретельно перемішати, запікати 45-55 хвилин до рум'яного кольору.

Instagram: @vogueua_beauty

Читайте також:

Завтрак съешь сам: все, что нужно знать о главном приеме пищи

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.