До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модна штучка: 5 рецептів комбучі

Комбуча – це ферментований напій на основі чаю, який вживають уже тисячі років. Він багатий на корисні пробіотики, містить антиоксиданти та вбиває шкідливі бактерії. Комбуча – корисна заміна солодким газованим напоям, що освіжає влітку та може мати безліч смаків – з імбиром на зеленому чаї, ягідна на чорному чи навіть кавова. До того ж процес приготування напою від "а" до "я" – така собі нова йога. Ми вибрали кілька рецептів комбучі для домашнього приготування.

Вирощування комбуча-культури


Скобі, він же комбуча-культура, він же чайний гриб, формується два місяці. Процес його вирощування схожий на медитацію – потребує витримки й готовності почати все наново, якщо скобі завередує, проте якщо мети досягнуто, на вас чекає чиста радість. Якщо немає сил чекати, комбучу-культуру можна просто купити чи попросити в знайомих та перейти до рецепта класичної чи кавової комбучі.

Складники

Реклама

150 г цукру,
15 г листового чаю без ароматизаторів (чорного, зеленого або каркаде),
2 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
250 мл непастеризованої комбучі (домашньої чи крамничної).

Термін приготування від 5–7 тижнів.

Приготування

Залити чай і цукор окропом (500 мл) і дати настоятися 15 хвилин. У стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води, процідити через ситечко солодкий чай, перемішати й дати охолонути напою до кімнатної температури. Додати комбучу. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, й закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 тижнів за кімнатної температури й у добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

Класична комбуча (перша ферментація)

Складники

200 г цукру,
20 г листового чаю без ароматизаторів (чорного, зеленого або каркаде),
2,5 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
1 чайний гриб (SCOBY) + 300 мл рідини від нього.

Термін приготування 5–7 днів.

Приготування

Залити чай і цукор окропом (500 мл) і дати настоятися 15 хвилин. У стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води й процідити через ситечко солодкий чай, перемішати й дати охолонути напою до кімнатної температури. Помістити чайний гриб разом з рідиною, в якій він до цього жив, у тару. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, та закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 днів за кімнатної температури в добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Що раніше зупинити процес ферментації, то солодшою буде комбуча, а що пізніше – то кислішою. З готової комбучі дістати чайний гриб, перекласти в нову чисту банку й додати склянку готової комбучі, – це знадобиться для наступного виготовлення напою. Решту комбучі процідити, перелити в тару з кришкою та тримати в холодильнику. Вживати охолодженою. Якщо смак класичної комбучі хочеться врізноманітнити іншими смаками або посилити газацію напою, то перейдіть до рецептів з другою ферментацією (нижче).

Малинова комбуча (друга ферментація)

Складники (на пляшку 750 мл):

600 мл класичної домашньої комбучі,
жменя свіжої малини,
1 ч. л. цукру.

Термін приготування 1–2 дні.

Приготування

Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею. Малину з цукром потовкти виделкою й додати через шийку пляшки. Пляшку закоркувати так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 1–2 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Вишнева комбуча (друга ферментація)

Складники (на пляшку 750 мл)

600 мл класичної домашньої комбучі,
70 г свіжої вишні (без кісток).

Термін приготування 2 дні.

Приготування

Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею, через шийку пляшки просунути ягоди вишні. Пляшку закрити пробкою так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 2 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Комбуча куркума-імбир (друга ферментація)

Складники (на пляшку 750 мл)

650 мл класичної домашньої комбучі,
1 ч. л. куркуми,
1 ч. л. тертого кореня імбиру (свіжого).
Термін приготування 3–4 дні.

Приготування

Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею, через воронку додати в тару куркуму та тертий імбир. Пляшку закоркувати так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 3–4 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Кавова комбуча (перша ферментація)

Складники

200 г цукру,
50 г свіжомеленої кави,
2,5 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
1 чайний гриб (SCOBY) + 300 мл рідини від нього.

Термін приготування 5–7 днів.

Приготування

Каву заварити у 500 мл окропу й процідити через кавовий фільтр. Розчинити в напої цукор та остудити рідину до кімнатної температури. В стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води й солодку каву. Помістити чайний гриб разом з рідиною, в якій він до цього жив, в тару. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, і закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 днів у добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. З готової комбучі дістати чайний гриб, – далі його можна використовувати тільки для виготовлення кавової комбучі, але не чайної. Решту комбучі процідити, перелити в тару з кришкою та тримати в холодильнику. Вживати охолодженою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.