До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Макорженики: старовинний український рецепт яблук у тісті

"Цей десерт підкорив мене своєю простотою і смаком, тож дуже раджу звернути на нього увагу, — каже food-колумністка, журналістка Олена Сагун. — То що ж це таке? Це яблука, нарізані кружальцями та обсмажені у тісті. Куди ще простіше, правда? Посипають готові макоржéники маком (напевне, звідси й назва). На рецепт я натрапила у книзі "Страви й напитки на Україні" Зіновії Клиновецької (1913 р)".

Власне, у книзі є два рецепти з назвою макоржéники — один із яблуками, інший без. Сьогодні даю з яблуками, але наголошую, що це лише один із варіантів того, якими можуть бути макорженики. Надихаючись оригінальним рецептом, я трохи змінила пропорції і зменшила кількість цукру, бо яблука й так були достатньо солодкі.

Реклама
"Страви й напитки на Україні" Зіновії Клиновецької


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 3 жовтки;
  • 1 ст. л. розтопленого вершкового масла (в грамах не виміряла, просто треба взяти ложку і відділити від шматка, скільки увійде в ложку, потім цю кількість розтопити);
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. ванільного цукру (в оригіналі його не було, але я рекомендую додати, бо нотка ванілі в цьому десерті дуже доречна);
  • 1 ст. л. білого борошна;
  • 3 середньо-великі солодкі яблука;
  • трохи вершкового масла для смаження;
  • мак та цукрова пудра для посипання (в оригінальному рецепті був товчений цукор, тож можете брати його замість пудри).

ПРИГОТУВАННЯ

У глибоку посудину кладемо жовтки, звичайний та ванільний цукор, активно розмішуємо вінчиком (десь хвилинку), щоб маса стала однорідною і трохи посвітлішала. Додаємо розтоплене масло та борошно, перемішуємо. Суміш нагадуватиме тісто для оладків.

Яблука ріжемо кружальцями завтовшки приблизно пів сантиметра (можна трохи товще). Серединки кружалець (там, де зернятка) вирізаємо. Ставимо пательню на невеликий вогонь, розтоплюємо на ній масло. Умочуємо кружальця яблук з обох боків у тісто, потім обсмажуємо з обох боків на пательні до рум’яної скоринки. За необхідності додаємо трохи масла на пательню перед кожною наступною партією кружалець.

Готові макорженики посипаємо цукровою пудрою (або цукром), маком і смакуємо. Ось так все коротко і просто.


Важливе доповнення: нижче ви знайдете кілька підказок щодо процесу приготування. Прочитайте, вони стануть вам у пригоді.

1. Коли вмочуєте кружальця яблук у тісто, а потім виймаєте, трохи потримайте кружальця над мискою з тістом, щоб надлишки стекли. Це необхідно, щоб потім тісто не сильно розтікалося навколо яблук на пательні. А також для того, щоб тіста вистачило на всі шматочки яблук.

2. Тісто на жовтках досить ніжне, тому, коли ви перевертатимете перші кружальця на пательні, воно може відставати від яблук. Не засмучуйтесь, просто поекспериментуйте на кількох шматочках, чим краще перевертати, щоб не пошкодити тісто, — лопаткою, ложкою чи виделкою. І продовжуйте смажити, використовуючи найзручніший інструмент.

3. Можливо, у когось виникне запитання: а чи можна робити макорженики не з вершковим маслом, а з олією? Можна, я робила. Кладете ложку олії в тісто і потім смажите на олії. Тільки олія має бути рафінована, тобто без запаху. Будуть деякі відмінності смаку, адже олія надає дещо оладковий присмак. Якщо готувати з вершковим маслом, такого присмаку нема. Вибір за вами.

Смачного!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.