І нехай весь світ зачекає: як пройшла гастровечеря Krug x Lemon
Лимон – освіжаючий, бадьорий, з кислинкою. Що може бути краще для розпалу літа, а якщо його об'єднати з крижаним шампанським? Вийде дует, створений на небесах – упевнені у шампанському Домі KRUG, присвятивши саме цьому яскраво-жовтому цитрусу серію гастрономічних заходів Krug Single Ingredient Program по всьому світу.
Один з них пройшов у камерному готелі Botaniq Turai Kastely, розташованому у 40 хвилинах їзди від Будапешта, де зібралися друзі та шанувальники шампанського мистецтва з усієї Центральної та Східної Європи. Тед Лелекас, бренд-амбасадор Moët Hennessy у регіоні, та Ромен Каппелер, представник Дому Krug, запропонували гостям лінійку з кількох видів шампанського Дому, які органічно доповнювали кожну страву під час святкового ланчу. Звичайно, що не обійшлося тут і без флагманського Grande Cuvée.
Krug – особливий шампанський Дім, напої якого надзвичайно високо цінуються серед винних експертів. Такий кредит довіри видано заслужено. Цього року Krug святкує 180-річний ювілей, а народився бренд завдяки наполегливості та пристрасті до своєї роботи Йоханна-Йозефа Круга, який залишив свого часу роботу на інший шампанський Дім, щоб заснувати свою справу. Його мрія була проста і складна одночасно – створити унікальне шампанське, яке відрізнятиметься вже після першого ковтка. "Завдяки тому, що якийсь час вино відстоюється в дерев'яних бочках, воно набуває темно-жовтого кольору, а згодом отримує й мідне забарвлення. У бочках, виготовлених на замовлення, відбувається процес бродіння та шампанське, не проходячи через фільтр, набуде виняткового смаку, – розповідає Тед Лелекас. – У виробництві використовується лише перша фракція сусла з ягід із виноградників Гран та Прем'єр крю. Кульмінаційний момент у приготуванні шампанського Krug – асамбляж, коли півсотні вин із різних виноградників різних урожаїв змішують разом. Він проводиться щорічно і триває тиждень".
Унікальність Krug підтверджує не лише цифра в 50 зразкових вин, які змішуються разом, а й те, що напій надходить у продаж лише через 10 років після вторинного бродіння. У сучасному світі, що живе на божевільних швидкостях, такий підхід важко уявити, проте в Krug воліють не поспішати, а дотримуються девізу: "витримка і якість!". Усього на створення пляшки треба близько 20 років, від одного усвідомлення цього факту хочеться знайомитися з напоєм вдумливо та неквапливо. Особливе задоволення – поєднувати його з правильними стравами, коли одне посилює інше.
Таке амбітне завдання було поставлене перед кухарями готелю Botaniq, які до того ж мали не забувати про зірку цього року – лимон. Дійсно завдання з зірочкою. Для події Krug x Lemon Дьєрдь Шуч, шеф BOTANIQ Castle of Tura, та Річард Фаркаш, креативний шеф-кухар BDPST Group, створили засноване на угорських традиціях меню, не забувши про головний інгредієнт. Підкорити гостей шефам вдалося вже із закуски, що складалася з філе форелі, сорбету із щавлю та чорного лимона. Потім гості змогли спробувати нову версію традиційного гуляш-супу, свіжості якому вдалося додати саме за допомогою цитрусових нот, а на основне подавали мангалицю з капустою кольрабі та лімонним ячменем. Десерт – улюблений у регіоні "плаваючий острів", який подавався із зібраним на озері Балатон мигдалем та лимонним джемом.
До речі, познайомитися з цими, а ще сотнею інших рецептів від найкращих світових шефів, можна у спеціальній збірці The Zeist Is Yet To Come, де все присвячно лимону та його поєднанню з шампанським Krug. До цього французи вже присвячували свої закриті заходи монопродуктам. У минулі роки це були, наприклад, рис чи цибуля, але вперше шампанський Дім опублікував книгу з рецептами, повторити які може кожен.
"Сьогодні ми живемо в шаленому графіку і часом хочеться сповільнитися. Гастрономія допомагає нам це зробити, – додає Лелекас. – За останні роки ми відзначаємо збільшення споживання шампанських вин найвищого рівня. Люди хочуть отримувати задоволення від життя, сповільнюватися, а що може бути краще, чим приготована власноручна вечеря за рецептом відомого шефа і келих легендарного Krug Grande Cuvée?".