До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фуд-тренди 2023 року

"Предикція тенденцій у їжі на рік – ціла забава, відповідальність та досвід сотень експертів", – каже Анастасія Голобородько, фудтерапевтка, консультантка з харчування, нутриціологиня та спікер з харчового навчання. Анастасія розповідає про тренди в харчуванні, які пануватимуть у 2023 році. "Spoileralert: фініки, відварені яйця та мариновані огірки повернулися, веган-опції, альтернативна паста та TikTok тренди – закріпили позиції".

Анастасія Голобородько

Бичачі хвости

Я пам'ятаю цей тренд у 2004–2005-м. Наразі його бачать по-новому: по-перше, є тенденція їсти тушу цілком, як раніше колись. Це корисно. По-друге, у субпродукти мігрував тренд "кісткового бульйону" – колаген та білок у хвостах є. По-третє, вони готуються годинами, довго, видають шовкову структуру та щільний смак. Очікуємо хвости з місо-пастами, у "холодцях" та желеподібних стравах, хвости особливо вигодованих порід корів – як елемент бургерів, сендвічів, бао та інших булок і локшини/паст.

Реклама

Маринад

Відокремився від тренду на ферментацію. Маринад – це суміш, в основі якої оцет, сіль, прянощі та іноді цукор. В оцту відбувся ренесанс, коли з'ясувалося, що він добре стабілізує цукор крові. Маринади увійшли у прості рецепти (змішати хумус і маринад від солоних огірків – готова салатна заправка). Пряно-оцтовий смак очікується у чіпсах, соусах, закусках, у підмаринованих фруктах, коктейлях. Це смачно і значно простіше за ферментацію.

TikTok-рецепти

Без особливого пояснення. Мережа та фудконтент з аудіо набирає обертів.

@the_pastaqueenTheresmoreproteininthispastarecipethan a steak! Notonlyithasjustover60grofproteinperportionbutitalsocomeswithgoodfats, fibers, carbsand a wholelotofvitaminsandminerals ;) its a completemealjustlikeyouareDidyouknowthatparmigianoandpecorinocheeserespectivelyaremadeoutof 30% ofprotein? HappyNewYeareveryone! #healthypasta#proteinpasta#greens#greenpastaLavita e bellaCafé Voyage

Їжа + культура

Тепер не тільки фудхоли та ринки: місця з їжею відкриваються при галереях, бібліотеках, лавках з вінілом, просторах з воркшопами, просторами для читаннями поезії, артінсталяціями, працюють поряд з діджеями, фільмами, шоу, показами, робочими просторами. Коротше, кулінарні пригоди та культурне збагачення в одній локації

Альтернативна паста

Паста з м'яких і твердих сортів нікуди не подінеться. Але паста з альтернативних зерен та псевдозлаків, бобових виходить на арену впевнено. По-перше, останніми роками її стали робити масові гіганти типу Barilla, та очікування відповідні: зробити не менш смачно, ніж традиційна паста, щоб "здорова" альтернатива теж тішила. По-друге, за пару років уже всі награлися та знайшли найвишуканіші мікси: паста з кіноа та горошку, з нуту та кукурудзи, сочевична та рисова, амарантова, з люпину. Вони поживні та сильно перевершують класику з погляду користі. Також очікується повернення "пасти" зі свіжого нарізаного цукіні, водоростей, а також пасти з овочевих сортів бананів.

А ще – веган-паста, яку готують з додаванням виключно рослинних інгредієнтів. Тому що aglioolio або цедра + масло + каперси чи пасата + часник + базилик – це дуже смачно. Кулінарними блогами та книгами гуляє пармезан із цвітної капусти, тому що смачна паста – ще й простий метод додати більше овочів до раціону.

Безалкогольні напої

Тренд був спрогнозований ще на 2022-й, але не надто похитнувся. У 2023 році очікуються гурманські безалкогольні напої з газом і без. З комбучами, тоніками, лимонадами гарної якості ми вже знайомі. Чекаємо ще.

Подальший розвиток веганства

Веганство стає смачнішим і радує навіть тих, хто їсть усе. Маса рослинних йогуртів, сирів (з кеш'ю навіть камамбер – неймовірний), десертів, рослинні "м'ясні" альтернативи типу Beyondbecome випускають все нові продукти та стають доступнішими в ціні. Сосиски для гриля з горохового протеїну, кіноа-сніданки, буряково-горіхові булки – веганське меню розширюється.

Ретроїжа

Класний тренд. Як вам? Варені яйця, відварена квасоля, прості крекери з сіллю. Просто фінік як десерт. Молочний рисовий пудинг. Консервована риба. Єдине, є важлива поправка: якість зараз у пріоритеті. Якщо яйця – то класно подані в ідеальній компанії зелені, олії, хрустких овочів та зернят. Якщо риба – то дикі сардини з олією першого холодного віджиму. Простота – це насолода, навіть NYTimes назвав бульйон, просто чистий бульйон, смаком минулого року.

І додам сюди ще фудподорожі, подорожі поїздами та soloDining. Тому що вечеряти та бронювати стіл для одного – більше не табу (здивуєтеся, але так, донедавна це вважалося трохи моветоном).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.