"Неймовірне поєднання соковитих абрикосів, хрумкого мигдалю та запашної лаванди. Під час випікання мигдалевий крем розтане, насичуючи абрикоси вершковим смаком, а медово-лавандовий сироп додасть запаморочливий аромат Провансу", — каже кулінарна блогерка, авторка рецептів на кулінарному сайті, професійна кухарка з досвідом роботи у мішленівському ресторані Анастасія Ворже.
Для цього десерту можна взяти лавандовий мед, а можна — суху лаванду та звичайний мед. Абрикоси краще використовувати не надто м’які — щоб при випіканні вони не перетворилися на джем. Рецепт дуже простий, що робить його ще привабливішим!
Інгредієнти:
- 4 абрикоси
- 50 г меленого мигдалю
- 50 г вершкового масла
- 50 г цукру
- дрібка солі
Сироп:
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. води
- 1 ч. л. сушеної лаванди
- 10 г вершкового масла
Приготування:
- Розігріваємо духовку до 180°С. Вершкове масло виймаємо з холодильника заздалегідь, воно має стати м’яким.
- Абрикоси ріжемо навпіл і виймаємо кісточки.
- У мисці змішуємо м’яке вершкове масло з цукром, після чого додаємо мигдаль і дрібку солі. Перемішуємо.
- Начиняємо абрикоси готовим кремом, приблизно по півтори чайні ложки на половинку абрикоса.
- Готуємо сироп. Беремо маленьку пательню або каструльку, кладемо в неї мед, цукор та воду. Злегка перемішуємо, щоб все рівномірно розподілилося по дну. Вмикаємо середній вогонь. Коли підуть бульбашки – додаємо лаванду. Залишаємо повирувати ще секунд 30. Аромат буде приголомшливий! Вимикаємо вогонь і докладаємо шматочок вершкового масла.
- Виливаємо пару ложок сиропу у форму, в якій будемо запікати абрикоси. Викладаємо зверху абрикоси так, щоб між ними залишалося місце. Поливаємо зверху сиропом, що залишився. Запікаємо 30 хвилин, поки верх не підрум’яниться. Якщо у вас дрібні абрикоси, знадобиться 20 хвилин.
Подаємо абрикоси гарячими з ванільним морозивом чи грецьким йогуртом. Зверху поливаємо сиропом, що утворився при випіканні. Насолоджуємося літом.