До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 страви румунської кухні, які неодмінно варто спробувати

Розвиваючись віками під упливом своїх традицій, а також увібравши в себе кулінарні традиції сусідніх європейських, слов'янських і угорских народів, румунська кухня надбала репутацію простої і дуже ситної. Сьогодні vogue.ua зібрав 3 страви румунської кухні, які неодмінно варто спробувати.

Мамалига

Мамалига – національна страва румунської та молдавської кухонь. Найчастіше вона подається як гарнір до бринзи, сиру, токітури та інших страв або соусів. За старих часів, до того, як кукурудза була завезена до Європи з Америки, аналогічну страву, що називали малою, готували з проса. Зараз у Румунії під назвою мала продається кукурудзяна крупа, яка використовується для приготування мамалиги.

Реклама

Інгредієнти:

– 1 склянка кукурудзяної крупи або борошна;

– 2 склянки води;

– 1 ст. ложка вершкового масла або соняшникової олії;

– сіль за смаком.

Приготування:

У казанку або товстостінній каструлі довести до кипіння воду із сіллю. Як вода почне кипіти, додати вершкове масло або олію, а потім акуратно всипати кукурудзяну крупу або борошно. Варити доти, доки маса не загусне, безперервно помішуючи дерев'яною ложкою.

Готову мамалигу перекласти на дерев'яну дошку і накрити чистим рушником, аби вона не охолола до подачі.

Готову мамалигу ріжуть на шматки за допомогою нитки, натягнутої між двома вказівними пальцями, і подають теплою з бринзою, токітурою, соусом муждей, чуламою або іншими добавками.

Чорба

Чорба — густий наваристий суп, популярний у Румуні. Його готують на основі міцного м'ясного бульйону (яловичини або курки) з додаванням великої кількості коренеплодів, які надають страві неперевершеного аромату і насиченого смаку. Прикметна риса саме румунської чорби — додавання суміші з яєць і сметани.

Інгредієнти:

– 500 грамів яловичини;

– 2 цибулини;

– 3 морквини;

– один корінь селери;

– 2 шт. болгарського перцю;

– три помідори;

– 2 ст. ложки борошна;

– 3 ст. ложки соняшникової олії;

– один пастернак;

– 1 пучок петрушки;

– два яєчних жовтки;

– 200 грамів сметани;

– 1 ст. ложка лимонного соку;

– 2 зубчики часнику;

– 3 літри води;

– 0,5 ч. ложки коріандру;

– 4 шт. духмяного перцю;

– 1 лавровий лист;

– любисток, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування:

Для приготування яловичого бульйону м'ясо промити, покласти в каструлю та залити водою. Поставити каструлю на сильний вогонь. Після закипання зняти пінку, зменшити вогонь і варити бульйон упродовж години. За 30 хвилин до закінчення варіння додати в бульйон неочищену цибулину, а за 15 хвилин до готовності додати в каструлю коріандр, запашний перець і лавровий лист. Готовий бульйон процідити, а м'ясо вийняти.

Моркву очистити, її, пастернак і корінь селери нарізати дрібними кубиками або соломкою. Цибулю нарізати невеликими кубиками, болгарський перець — смужками. Підготовлені овочі обсмажити на соняшниковій олії.

Помідори надрізати і обшпарити. Зняти з них шкірку, м'якоть нарізати кубиками і покласти в сковорідку. Готувати упродовж 3 хвилин, а потім засмажку разом з олією перекласти в каструлю з бульйоном. Варити близько 30 хвилин.

Варене м'ясо нарізати скибочками та покласти у сковорідку з додаванням невеликої кількості соняшникової олії. Посипати борошном, перемішати, підсмажити до легкого зарум'янювання і повернути в каструлю з бульйоном. Туди ж додати подрібнений часник, сіль і чорний перець за смаком. Варити 5 хвилин.

Для заправки змішати жовтки зі сметаною, додати лимонний сік. Влити суміш у каструлю, додати подрібнену зелень, а після закипання перемішати і за хвилину вимкнути вогонь.

Сармале

Сармале, або румунські голубці, — національна страва румунської кухні, яку часто готують на свята у великих казанах-чавунах. Начинка в таких голубцях найрізноманітніша: іноді в рецепті зустрічаються кукурудзяна крупа, квашені овочі і навіть бекон. Обгортають їх найчастіше в капустяне або виноградне листя, рідше – листя мати-й-мачухи і лободи.

Інгредієнти:

– одна капуста білокачанна;

– 0,5 склянки рису;

– 150 грамів свинячого фаршу;

– одна цибулина;

– одна морквина;

– 30 г сметани;

– 100 гр твердого сиру;

– два помідори;

– 3-4 зубчики часнику;

– 50 мл соняшникової олії;

– 100 мл води;

– сіль, чорний мелений перець та зелень за смаком.

Приготування:

Капусту на 5-10 хвилин покласти у мікрохвильовку, далі підставити під струмінь холодної води. Відварити рис до напівготовності. Нарізати і обсмажити цибулю з морквою. Остиглий рис і підсмажку змішати з фаршем, посолити і приправити за смаком.

Деко змастити олією і викласти на нього скручені голубці. Долити воду і накрити деко фольгою. Поставити в розігріту до 200°С духовку на пів години.

Для заправки дрібно нарізати помідори, натерти сир, подрібнити зелень і пропустити через часникодавку часник. Потім додати сметану, сіль і перець. Усе ретельно перемішати.

Заправку рівномірно викласти по поверхні голубців. Запікати ще 10-15 хвилин.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.