До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тур вихідного дня: подорож закарпатськими замками

Куди податися на вихідні? Vogue.ua і команда Made in Ukraine пропонують поїхати в міні-тур замками Закарпаття – одним з наймальовничіших маршрутів.

Замок Паланок

У невеликій Закарпатській області розміщено більше десятка замків різного стану. Найкраще збереглися "королівські" Ужгородський і Мукачівський, але й інші оглянути цікаво. 80-кілометровий маршрут по малому замковому півколу включає п'ять найвідоміших замків Закарпаття: Сент-Міклош у Чинадієво – Паланок у Мукачево – Замок тамплієрів в Середньому – Ужгородський замок – Невицький замок.

Реклама
Сент-Міклош
Замок Сент-Міклош

Романтичний Сент-Міклош, що на відстані всього 10 кілометрів від Мукачева, зберігає середньовічну історію кохання княгині Ілони Зріні та ватажка повстанців Імре Текелі, що зіграли тут весілля. Не менш цікава історія нового часу – про те, як наполегливий художник Йосип Бартош став першим орендарем замку в Україні і вдихнув у нього нове життя. Сьогодні тут проводять фотосесії, виставки, концерти та головну подію – міжнародний фестиваль середньовічної культури "Срібний Татош".

Адреса: Чинадієво, вул. Волошина, 53б.

Замок Паланок
Замок Паланок

Історія замку Паланок, до будівництва якого вже в XI ст. доклав руку угорський король Ласло І, – це, перш за все, історія стійкості його захисників на чолі з княгинею Зріні, що два роки трималися в облозі австрійських військ. Паланок – одна з найбільш неприступних фортець середньовічної Європи, головна в'язниця Австро-Угорщини і свідок надзвичайно романтичної історії кохання.

Адреса: Мукачево, вул. Графа фон Шенборна, 42.

Середнянський замок
Середнянський замок

Середнянський замок XII століття – єдиний замок войовничих ченців-тамплієрів на території сучасної України. Містичні залишки трирівневої квадратної вежі-донжон, яку ченці використовували як митний пункт, і сьогодні вражають величчю.

Адреса: Середнє, вул. Замкова.

Ужгородський замок-музей
Ужгородський замок

Ужгородський замок-музей – бездоганно збережений форт з тисячолітньою історією, у стінах якого сьогодні функціонує Обласний краєзнавчий музей з багатою експозицією. Тут варто замовити екскурсію і послухати міфи про посланця богів Турула і Геракла, сили якого живили закарпатські термальні води. До речі, поблизу – автентичне кафе-музей "Під замком". В інтер'єрі – багато речей-експонатів першої третини ХХ ст. Пригощають стравами української та європейської кухонь та закарпатським вином.

Адреса: Ужгород, вул. Капітульна, 33.

Невицький замок
Невицький замок

До Невицького замку, його збережених стін і ровів неподалік Ужгорода, веде серпантин. Навіть у напівзруйнованому стані форт вражає колишньою величчю, а вид на захід, який відкривається з замкової гори, стане довершеним завершенням насиченого дня.

Адреса: Ужгородський р-н, Невицьке.

У серії англомовних путівників Україною від Made in Ukraine вже представлені чотири книжки про головні туристичні регіони країни і книжка про Україну загалом. У гайдах можна знайти туристичні маршрути та календарі фестивалів, опис головних визначних пам'яток і контакти туристичних центрів, гірськолижні і термальні курорти, найкращі локації для відпочинку з дітьми і етносадиби, винні підвали і сироварні, ресторани, готелі та місця для шопінгу все з адресами і телефонами. Детальніше дізнатися про путівники і придбати їх можна на сайті: http://followyournature.blog/shop/

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.