До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гід по Берліну від Александри Бонді де Антоні, редактора Vogue Germany

Головні точки нетуристичного маршруту на карті сучасного Берліна вибрала виконавчий редактор онлайн-версії Vogue Germany, Александра Бонді де Антоні.

Александра Бонді де Антоні
Kraftwerk

Берлін і клубна культура – нероздільні, це навіть не обговорюється. Якщо хоч раз потрапити з місцевою тусовкою на вечірку – враження залишиться на все життя. Колишня електростанція Kraftwerk за адресою Köpenicker Straße 70 – місце, яке гарантовано запам'ятається. Будівля розміщена на кордоні районів Нойкельн і Кройцберг і може пишатися відразу двома клубами – легендарним Tresor і маленьким та молодецьким OHM. У OHM варто йти за експериментальним гаус-звучанням. В Tresor танцюють і під біти новачків – на кшталт австрійця CEM, що живе в Берліні, і під музику техно-легенд як DJ Stingray або Джеффа Міллза. Цей клуб на початку 1990-х відкрив батько німецької рейв-культури і берлінський амбасадор техно Дімітрі Гегеманн. Під час щорічного фестивалю Berlin Atonal електростанція Kraftwerk постає у всій красі: 8 000 кв. м перетворюються в єдиний майданчик експериментальної музики і візуальних мистецтв. Молода команда музичних кураторів перевертає всі уявлення про тусовку догори дном.

Реклама
Isla Berlin

Незвичайним манікюром Ріанни і Карді Бі в Instagram вже нікого не здивуєш. Інша справа – дизайн нігтів в Берліні. За нігтями довжиною з версту і манікюром з гірським кришталем або повноцінними репродукціями творів мистецтва потрібно йти в ISLA Berlin (Hermannstraße 37). Придумала місце для реалізації найвідчайдушніших нігтьових фантазій Карісса Кьyoкареллі: "Я хочу, щоб в Берліні люди почали ставитися до манікюру так само скрупульозно і креативно, як і до зачісок. Це довгий шлях, але ми вже зробили перші кроки", – пояснює вона. У манікюрному салоні також продають одяг і курують виставковий простір з регулярними експозиціями, вечірками і "блошками". Салон став справжнім жіночим "місцем сили" з добіркою модних вбрань, дівочою балаканиною і цікавими знайомствами. "Ми хотіли створити простір, в якому дівчата могли б про все забути і просто отримувати задоволення", – розповідає Кьyoкареллі.

У манікюрному салоні ISLA Berlin також продають одяг і курують виставковий простір
The Store and Voo Store

Існує безліч помилкових суджень про стиль берлінців: від збірних мемів про людей в чорному до цілих аналітичних матеріалів про те, чому городяни не переймаються кольором. А вони дуже навіть шанують. Столиця Німеччини асоціюється з рейвершею в чорному трико, чиє недільне дозвілля минає в техно-клубі Berghain і триває добу. Безумовно, діти техно – ключові герої вуличної моди, але цікавий спостерігач виявить велике розмаїття стилів в одязі місцевих жителів. Так, в західній частині міста повно розкішних леді з зачісками з 50-х, а в Нойкельні люди одягаються за принципом шаленої еклектики. Їх усіх об'єднує одна важлива якість: їм байдуже, який вигляд маєте ви. Кожному підходить все і в той же час нічого не підходить. Сьогодні ви – техно-діва в чорному, а завтра – гламурна панночка в сукні Marques 'Almeida c квітковим принтом і на високих підборах. Берлінцям важлива особистість, а не одяг. Але шопінг тут може бути більш ніж цікавим – якщо за покупками йти в Voo Store (Oranienstraße 24) в Кройцберг або в The Store (Torstraße 1) в Soho House. Обидва магазини наповнені модним одягом світових і локальних брендів і добірками журналів. Зробити перерву між примірками можна в тутешніх кав'ярнях – на допомогу з’явиться такий же модний персонал.

Магазини The Store і Voo Store представляють модний одяг світових і локальних брендів
Lode & Stijn

У Берліні – нова хвиля ресторанного бізнесу. Заклади позбавляються нафталінового нальоту пихатості і ексклюзивності та звертають увагу молоді на витончений світ гастрономії. Наприклад, ресторан Lode & Stijn (Lausitzer Straße, 25) поряд з Ландвер-каналом. Якщо ви, як і я, раптово відкрили для себе незаперечну цінність хорошої їжі, це місце стане відмінним стартом для смакових експериментів. Сет з шести страв тут коштуватиме 58 євро, але спочатку вам подадуть домашню випічку – це щось! Наступні кілька годин вас закрутить неочевидне поєднання простих і екстравагантних смаків. Байдужими звідси не йдуть. Якщо стандартне меню здасться вам занадто "м'ясоцентричним", можна вибрати вегетаріанські позиції (але заради місцевого тартара з яловичини від принципів можна і відректися). Винятковий сервіс, спокійна атмосфера, цікава публіка і велика винна карта в цей вечір стануть вишенькою на торті.

Меню ресторану розробляють два датських шеф-кухарі – Лод ван Зуйлен і Стійн Ремі

Ентузіазм не вичерпаний? Загляньте після вечері в бари по сусідству. Ймовірність знайти хороші коктейлі і спонтанних співрозмовників зашкалює в Lugosi (Reichenberger Straße 152), а Bellman Bar (Reichenberger Straße 103) стане ідеальною локацією для фіналу.

Camon Coffee & Kaffeebar

Берлін – місто-кавоман. Щотижня тут з'являються нові кав'ярні з відмінними купажами, свіжими зернами і насиченими смаками. Наприклад, Camon Coffee (Sonnenallee 27), де крім кави подають ще і сніданки, а привітний власник закладу завжди готовий підтримати бесіду. Варто скуштувати сендвіч з авокадо і хумусом. Sonnenallee повна менших магазинів, барів і закладів з автентичною арабською кухнею – після сніданку є куди піти.

Camon Coffee славиться відмінною кавою

Обов'язково варто відвідати і Kaffeebar (Graefestraße 8). Тут можна ліниво провести весь вихідний в компанії друзів, з смачною їжею і хорошими напоями. У кафе хороша кава (звичайно ж), але вашою стратегічною метою має стати домашній лимонад і шоколадний торт без борошна. У холодну погоду найкращим вибором будуть місцеві супи, а влітку Kaffeebar може похвалитися великою різноманітністю салатів. Також тут ви повинні бути готовими до цікавих знайомств: це місце абсолютно магічно об'єднує людей – в цьому я переконалася на власному досвіді.

У Kaffeebar подають дуже корисні сніданки
Robert Grunenberg Berlin

Культурні майданчики в Берліні так само різноманітні, як і люди, які називають це прекрасне місто домом. Від Bob's Pogo Bar (Wiesenstraße 1) – простору, де влаштовують інсталяції, театральні постановки і концерти, та Kunstwerke Berlin (Auguststraße 69), де взагалі можна знайти буквально все, що тільки можна собі уявити, – до Tropez (Wiesenstraße 1) – арт -майданчика в громадському басейні. Здається, всього життя не вистачить, щоб дослідити весь неосяжний простір незалежних галерей і художніх територій (важливо не пропустити барвисте і гротескне драг-шоу The Real Housewives of Neukölln). У Берліні править свобода самовираження і завжди знайдуться глядачі, спраглі чогось нового. Тому зовсім неважливо, що саме створює художник: повні ентузіазму споживачі мистецтва готові підтримувати різні ініціативи.

Перша виставка в Robert Grunenberg Berlin була присвячена образу дерева в сучасному мистецтві

Robert Grunenberg Berlin (Marburger Straße 3) – простір, що нещодавно відкрився в старовинній будівлі та займає кілька поверхів, – з високими стелями, великими дверима і затишним двориком; розміщений недалеко від Мекки люксового шопінгу в Берліні – Kurfürstenstraße. Галерея відкрилася любовною одою пальмам: перша виставка була присвячена образу дерева в сучасному мистецтві. Тему розкрили роботи Джона Балдессарі, Девіда Гокні, Еда Руше, Саймона Спейсера і Джульєтти Блайтман. Перейняла естафету експозиція з гучною назвою Losing my Virginity: Роберт Грюненберг зібрав п'ять художників, які досліджують момент, коли академічні знання втілюються в готовому продукті або, навпаки, повністю нівелюються, щоб робота говорила сама за себе.

Robert Grunenberg Berlin

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.