До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ароматна подорож: 5 винних шато з усього світу, які варто відвідати

Тематичний туризм — це завжди нові враження й досвід. Одними з найпопулярніших останнім часом стають винні тури, під час яких можна ознайомитися як з маленькими виробниками, продукція яких навіть не покидає місця свого народження, так і відвідати більші господарства, відомі всюди. Ми вибрали 5 винних шато з усього світу, які спеціалізуються саме на виготовленні ігристих вин класичним методом і які потрібно відвідати хоча б раз у житті.

Pommery, Франція

Шампань — регіон, без якого б ми просто не мали шампанського — того самого класичного ігристого вина з ароматом фруктів і хлібних шкоринок. Саме тому своє знайомство із цим напоєм найлогічніше розпочати із цих місць. Одні з найкращих екскурсій у регіоні проводять у будинку Pommery. Його засновниця мадам Поммері свого часу придумала брют, коли купила крейдяні шахти-креєри й стала зберігати в них великі партії вина за досить низької температури. Тепер ці звивисті коридори використовують не тільки за призначенням, але і як сучасний артпростір. Така зустріч історії й мистецтва дуже цікава і не банальна.

Реклама

<b>Шампанское_Pommery</b>

Nyetimber, Велика Британія

Тривалий час британські ігристі вина не були популярними у світі, попри те, що саме лондонський фізик-натураліст Крістофер Меррет відкрив метод вторинної ферментації в пляшці. Ситуація почала змінюватися в останні роки внаслідок сучасних кліматичних трансформацій — глобальне потепління нині наближає клімат півдня Великої Британії до клімату Шампані, що дає змогу вирощувати потрібні сорти винограду.

Nyetimber

Одним з найуспішніших виробників ігристих вин є Nyetimber із західного Сассексу, вінтаж якого Nyetimber Classic Cuvee 2003 здобув перше місце на сліпій дегустації всесвітнього конкурсу ігристих вин у Вероні. Їхні лози вважаються одними з найстаріших на острові, а саме шато — зразок класичного британського селища. Починається будь-яка екскурсія тут з прогулянки виноградниками, з яких відкриваються божевільні краєвиди на пагорби Саут-Даунс, і знайомством з історією бренду, а закінчується дегустацією в коморах XV століття. Скуштувати вина марок-призерів міжнародних конкурсів Classic Cuvee Multi-Vintage, Rosé Multi-Vintage і Cuvee Chérie Multi-Vintage в місці їхнього народження — справжня насолода.

Nyetimber
Graham Beck, ПАР

Винний маєток Graham Beck, заснований у 1983 році, розміщений в одному з наймальовничіших місць Південно-Африканської Республіки — винній долині Робертсон. Місцеві ігристі вина також роблять за класичною технологією, яка тут називається Cap Classique. Особливість цього місця — вапнякові ґрунти, що дають ігристим Graham Back низький рівень pH і природну кислотність. Одним з найразючіших місць у шато є дегустаційна кімната, з тераси якої відкриваються незабутні краєвиди, а всередині можна ознайомитися із сучасним мистецтвом африканського континенту.

<b>Шампанское_GRAHAM_BECK</b>

Bellavista, Італія

Найкращі ігристі вина в Італії роблять у регіоні Ломбардія, а називаються вони Франчакорта. Однією з найвідоміших з-поміж місцевих виробників є винарня Bellavista, заснована в 1977 році. Починалася вона з маленького сімейного бізнесу, а тепер перетворилася на одного з найбільших гравців у регіоні — 198 гектарів виноградників. Ігристе Bellavista порівнюють з найкращим французьким шампанським, адже засновникові бренду Вітторіо Морретті вдалося поєднати тут найкращі сорти винограду, ідеальний клімат і землю.

Bellavista

Для гостей італійські винороби приготували відразу кілька захопливих екскурсій з дегустаціями, під час яких можна не тільки ознайомитися з маєтком, але й навчитися поєднувати Франчакорту зі стравами під час сесій фуд-пейрінгу або скуштувати унікальні вінтажні зразки.

Bellavista
Artwinery, Україна

Шанувальникам витриманих ігристих вин у нас в країні теж є куди поїхати. Єдиний український виробник ігристих вин тільки класичним методом Шампенуа — це компанія Artwinery, яка є найбільшою в східній Європі. Весь цикл виробництва в Artwinery розміщений в унікальному місці — на глибині понад 72 метри в підземних гіпсових штольнях, або, як їх ще називають, артгалереях, що весь рік зберігають унікальні мікрокліматичні умови, — незалежно від пори року температура повітря становить 12—14 °C, а вологість — 88-90%. У таких умовах витримуються натуральні ігристі вина й шампанське в регіоні Шампань. Адже тільки так ігристе може дозрівати спокійно і поступово, набуваючи тих самих смачних бульбашок, за які ми так любимо цей напій.

Витримка під землею — один з найважливіших етапів, він є тільки в класичному методі виробництва. Завдяки постійно низькій температурі відбувається повільне дозрівання ігристого впродовж 12, 36 і 60 місяців. Це дає змогу кожній пляшці досягти свого унікального смаку.

Під час екскурсії можна подивитися всі етапи створення ігристого вина — від цеху виноматеріалів і відокремлення асамбляжу й купажу, де пляшки зберігаються на багаторічній витримці, до сучасної автоматичної лінії дегоржажного відокремлення, яку встановлено ​​лише на п’яти підприємствах Європи. Завершується відвідування Artwinery дегустацією витриманих ігристих вин.

Artwinery
Artwinery


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.