До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде коронація Чарльза ІІІ

Наближається дата коронації короля Чарльза III, тож Vogue.ua зібрав усе, що відомо про цей історичний день.

Король та королева в  блакитній вітальні Букінгемського палацу напередодні коронації
Король та королева в блакитній вітальні Букінгемського палацу напередодні коронації

Реклама

Хто з членів королівської родини буде присутній на коронації?

Окрім короля Чарльза III і королеви-консортки Камілли, очікується, що на коронації буде присутня вся родина Вельсу, а принц Джордж виступить одним із почесних пажів під час служби. Точні ролі принцеси Шарлотти та принца Луї на церемонії — якщо такі були — ще не оголошені. Тим часом після довгих переговорів герцог Сассекський підтвердив, що він буде присутній у Вестмінстерському абатстві цього дня, тоді як герцогиня Сассекська залишиться вдома в Каліфорнії з принцом Арчі та принцесою Лілібет.

Коли відбудеться коронація короля Чарльза III?

11 жовтня 2022 року Букінгемський палац підтвердив, що церемонія відбудеться вранці 6 травня 2023 року, через понад вісім місяців з дня смерті королеви Єлизавети II. Це станеться незадовго до 70-ї річниці коронації королеви. Хоча покійна монархиня посіла престол 6 лютого 1952 року, вона була коронована лише 2 червня 1953 року, після періоду національного трауру за своїм батьком, королем Георгом VI, — це традиція, якої вирішив дотриматися король Чарльз.

Де відбудеться коронація короля Чарльза III?

Вестмінстерське абатство було місцем проведення британських коронацій протягом останніх 900 років, і Чарльз III не відступить від усталеної моделі — принаймні в цьому сенсі.

У квітні 2022 року британський Vogue відзначив платиновий ювілей королеви спеціальною обкладинкою
У квітні 2022 року британський Vogue відзначив платиновий ювілей королеви спеціальною обкладинкою

Який вигляд матиме коронація короля Чарльза III?

Незважаючи на легендарне розташування, коронація короля Чарльза багато в чому буде помітно відрізнятися від церемонії його матері. Показово, що в пресрелізі, який підтверджує дату коронації, Букінгемський палац зазначив, що хоча урочистість "зберігає схожу структуру протягом понад тисячі років" і "включатиме ті самі основні елементи", вона також визнає "дух нашого часу" та "відображає роль монарха сьогодні".

Згідно з The Telegraph, план коронації під назвою Operation Golden Orb демонструватиме бачення нового суверена щодо "більш сучасної монархії". Джерела повідомили виданню, що церемонія буде коротшою за три години, відведені на коронацію королеви, і загалом триватиме трохи більше години. У зв’язку з тим що платить уряд, король, як повідомляється, висловив побажання, щоб ця служба включала більше представників різних конфесій і громадських груп, щоб точніше показати етнічне розмаїття нації.

Букінгемський палац підтвердив додаткові подробиці в пресрелізі, поширеному 21 січня. Зокрема той факт, що король і королева прибудуть до Вестмінстерського абатства з Букінгемського палацу як частина королівської процесії та від’їдуть з іще більшою церемоніальною групою, в якій будуть інші члени королівської родини. Король і королева поїдуть до Вестмінстерського абатства в кареті Diamond Jubilee State Coach, створеній для королеви Єлизавети ІІ на честь 60-ї річниці її правління в 2012 році, і повернуться до Букінгемського палацу в кареті Gold State Coach, яка з'являється на кожній коронації з часів Вільгельма IV у 1831 році. Після цього члени королівської сім’ї разом з’являться на балконі Букінгемського палацу, щоб завершити урочисті події.

Офіційний коронаційний портрет королеви Єлизавети II від Сесіла Бітона, опублікований у британському Vogue у 1953 році
Офіційний коронаційний портрет королеви Єлизавети II від Сесіла Бітона, опублікований у британському Vogue у 1953 році

Яким буде дрескод на коронації короля Чарльза III?

Раніше пери, тобто герцоги, маркізи, графи, віконти та барони, які становлять британську аристократію, на коронаціях носили мантії з червоного оксамиту з горностаєвою облямівкою. Дизайн цих мантій був створений у XVII столітті, хоча особливий церемоніальний одяг для членів перства вперше був представлений як концепція ще в 1400-х роках. Довгі до підлоги плащі поєднуються з вінцями, які відрізняються за стилем залежно від рангу особи в колі перів. Герцог, наприклад, носитиме корону, прикрашену вісьмома листочками полуниці, тоді як баронет носитиме корону, прикрашену шістьма срібними кулями. Візерунок на окантовці горностая також використовується для позначення старшинства. Король Чарльз, як повідомляється, попросив, щоб колеги носили свій "звичайний парламентський горностай" (як щороку носять на державному відкритті парламенту) або просто стандартний діловий одяг, повідомляє The Telegraph.

Якими будуть коронаційні регалії?

Коронаційні регалії — це дорогоцінні предмети, які символізують службу та обов'язки монарха і посідають чільне місце під час коронаційної служби. До них належать церемоніальні мечі, скіпетри, кулі, золотий посох Святого Едуарда та срібна позолочена коронаційна ложка, а також корона Святого Едуарда, яка буде надіта на голову монарха. Зроблену для короля Чарльза II у 1661 році, цю корону носила і королева Єлизавета II під час своєї коронації в 1953 році.

Король Чарльз — колишній принц Уельський — знятий Ніком Найтом для британського Vogue у 2020 році
Король Чарльз — колишній принц Уельський — знятий Ніком Найтом для британського Vogue у 2020 році

Чи королева-консортка Камілла буде коронована разом з королем Чарльзом III?

Так, після заяви королеви Єлизавети II у 2022 році про те, що вона "щиро бажає", щоб колишня герцогиня Корнуольська прийняла титул королеви-консортки, коли Чарльз вступить на престол, вона буде коронована разом з монархом. Вона стане першою з подружжя, хто буде коронований після королеви-матері в 1937 році, і матиме на голові корону королеви Марії, інкрустовану діамантами. Спочатку припускали, що королева-консортка Камілла носитиме платинову корону королеви-матері, прикрашену 2800 діамантами, зокрема суперечливим 105-каратним Koh-i-Noor, але пізніше Букінгемський палац підтвердив, що вона не буде представлена на коронації.

На офіційному запрошенні на Коронацію зображено Зелену людину, символ оновлення у британському фольклорі
На офіційному запрошенні на Коронацію зображено Зелену людину, символ оновлення у британському фольклорі

Хто запрошений на коронацію короля Чарльза III?

Запрошення вже розіслані 2000 гостям. Серед них будуть члени королівської родини, представники палат парламенту та церкви, а також видатні політики з країн Співдружності та всього світу. Кількість запрошених насправді відносно невелика, враховуючи, що на коронації королеви були присутні понад 8000 осіб. Ендрю Джеймісон — художник-геральдик та ілюмінатор рукописів, чиї роботи багато в чому посилаються на легенду про короля Артура — розробив запрошення. Рамка прикрашена квітами британських лугів — шипшиною та дзвіночками, лісовою суницею та волошками — з метеликами. Квіти з’являються у "групах по три", щоб уславити Чарльза, який стає третім монархом зі своїм іменем. У нижній частині запрошення по центру розміщено зображення Зеленої людини, символу британського фольклору, який уособлює відродження.

Ілюстрація Сесіла Бітона сцен у Вестмінстерському абатстві під час коронації королеви Єлизавети II, опублікована в британському Vogue у 1953 році
Ілюстрація Сесіла Бітона сцен у Вестмінстерському абатстві під час коронації королеви Єлизавети II, опублікована в британському Vogue у 1953 році

Хто виступить на коронаційному концерті?

Очікується, що у коронаційному концерті у Віндзорському замку візьмуть участь приблизно 20 000 осіб, серед яких будуть як представники громадськості, так і запрошені гості. Першими підтвердженими виконавцями стали Кеті Перрі, Лайонел Річі та Take That, а також Андреа Бочеллі та Фрея Райдінгс. І Перрі, і Річі раніше працювали з благодійними організаціями короля, тоді як Ґері Барлоу, лідер гурту Take That, відповідав за організацію концерту до діамантового ювілею в 2012 році. 28 квітня було оголошено, що до них доєднаються Ніколь Шерзінгер, Палома Фейт, Tіва Севідж і Оллі Марс.

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.