До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які соціальні виплати передбачені для українців під час війни

Сьогодні рівно місяць, як в Україні триває війна проти російських загарбників. Понад 3 мільйони українців вимушені були покинули свої домівки з початку повномасштабного вторгнення росії. Багато людей переїхали із зони активних бойових дій у безпечніші регіони України. Щоб допомогти українцям у воєнний час, уряд запровадив низку заходів із соціальної підтримки, а саме грошову допомогу вимушеним переселенцям, виплати на дітей, особам з інвалідністю, одноразові виплати з безробіття. Фінансову підтримку також отримають роботодавці, які влаштували на свої підприємства вимушених переселенців, та родини, які надали їм прихисток. Vogue.ua розповідає, які є соціальні виплати українцям під час війни і як їх отримати.

Допомога вимушеним переселенцям

Кожна особа, яка змушена була покинути місце постійного проживання через вторгнення російських окупантів до України, отримає допомогу на проживання від держави. Кожному переселенцеві в Україні держава виплачуватиме щомісяця допомогу в розмірі 2000 гривень. Крім того, виплати передбачені і для дітей. Батькам кожної дитини, яка переїхала до безпечніших регіонів, виплачуватимуть 3000 гривень щомісяця. Також 3000 гривень щомісяця отримуватимуть особи з інвалідністю. Нині отримати фінансову допомогу зможуть переселенці, які зареєструвалися в територіальних громадах, але з 30 березня процедуру реєстрації буде спрощено. Переселенці зможуть зареєструватися в застосунку "Дія" й отримувати ці виплати онлайн.

Реклама
Підтримка роботодавців

Фінансово допомагатимуть і роботодавцям, що влаштовуватимуть на свої підприємства вимушених переселенців з постраждалих регіонів. Їм щомісяця виплачуватимуть 6500 гривень (за кожного працевлаштованого). Ці кошти мають іти на оплату праці таких працівників. Компенсацію таких витрат надають роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов: роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ; розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати; подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік. Внутрішньо переміщена особа може бути працевлаштована на вказаних умовах лише один раз.

Компенсацію витрат надають у розмірі 6500 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавець сплачує ЄСВ, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати 2 місяців з дня працевлаштування. Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи має подати заяву або до центру зайнятості (за місцезнаходженням роботодавця), або через застосунок "Дія". Регіональний центр зайнятості здійснює перерахування коштів роботодавцю за перший місяць роботи працівника впродовж 5 робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації витрат. Для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець має підтвердити продовження зайнятості осіб.

Допомога по безробіттю

Два тижні тому команда "Дії" запустила нову послугу – виплата з безробіття в розмірі 6500 грн у межах програми "єПідтримкиа" для українців з населених пунктів, де ведуться активні бойові дії. 21 березня уряд уже почав виплачувати одноразові грошові перекази українцям. Отримати грошову підтримку можуть наймані працівники, за яких сплачується ЄСВ (крім працівників бюджетних установ, фондів загальнодержавного страхування та державної служби), та ФОП усіх груп. Ідеться лише про тих людей, які сплачують податки в областях, де ведуться найактивніші бойові дії: Чернігівській, Сумській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Житомирській, Одеській, Волинській, Київській областях та м. Києві.

Якщо людина працює там, де відбуваються бойові дії, але її підприємство не зареєстроване на території, то вона не зможе отримати 6500 грн (тому що податки сплачуються в іншому регіоні). Отримати гроші можна лише через застосунок "Дія", оформивши "єПідтримку". Якщо у вас її ще немає – ви можете дізнатися, як її оформити тут. Кошти надходять на рахунок упродовж 10 робочих днів після подання заявки. У програмі беруть участь усі банки, які під’єднані до "єПідтримки": Monobank, Альфа-банк, ПриватБанк, А-Банк, Ощадбанк, Укргазбанк, Raiffeisen BANK, Восток банк, IdeaBank, izibank, ПУМБ. Ці гроші можна витрачати на будь-які товари або послуги, знімати в банкоматах або переказувати на інші картки.

Виплати родинам, які надали прихисток вимушеним переселенцям

Родини, які надаватимуть прихисток вимушеним переселенцям, отримуватимуть близько 450 грн на місяць за кожну прийняту людину для компенсації ЖКГ. Щоб отримати кошти на оплату комунальних послуг за прихисток вимушених переселенців, треба використати один із цих варіантів: звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою та надати потрібну інформацію; подати інформацію через сайт "Прихисток"; подати інформацію через застосунок "Дія", але наразі послуга буде запущена в роботу 30 березня. Незабаром органи місцевого самоврядування почнуть формувати реєстр житлового фонду, доступного для розміщення ВПО, але поселення відбуватиметься лише за згодою власників житла.

.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.