До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як сезонне харчування впливає на здоров'я і планету

З незапам'ятних часів людство харчується сезонно. І це не лише оптимальний спосіб додати поживні елементи до раціону, але і смачніший, чистіший і корисніший для навколишнього середовища метод. Ми поговорили з провідною експерткою і нутриціологинею Амелією Фрір і дізналися більше про користь сезонного харчування.

Photo: Coco Capitan / Art Partner

Чисте харчування, кето дієта, свіжовичавлені соки, рослинне харчування, дробне харчування. Коли йдеться про здорове харчування, то чи не щохвилини з'являється новий тренд, але чи насправді хоча б один з них корисний? Можливо, замість того, щоб гнатися за трендами, нам слід повернутися до одного з найстаріших принципів сезонного харчування, яке людство практикує з незапам'ятних часів, і яке раніше називалося просто "поїданням". Сезонне харчування краще, тому що їжа, як правило, свіжа і містить більше поживних речовин, а ще це добре для планети, адже знижуються виробничі і транспортні витрати.

Реклама
Що таке сезонне харчування?

"Сезонне харчування означає своєчасне споживання продуктів після збору врожаю в локальній місцевості. Визначення "локальності" варіюється, але зазвичай воно означає продукти, вирощені у вашій країні або у найближчих сусідів. Проте локальність може визначатися і безпосередньою близькістю, адже дедалі більше крамниць і ресторанів закуповують більшість продуктів у найближчих виробників, які можуть перебувати за кілька десятків кілометрів від закладу. Такі супермісцеві джерела також означають суперсезонність, адже місцеві продукти помітніше змінюють одне одного залежно від сезону".

Як виник термін "сезонне харчування"?

"Він сформувався внаслідок нашого бажання возз'єднатися з циклами природи і дозрівання. Сезонність була умовною, тому що не було інших продуктів, окрім тих, які вирощувалися, або могли зустрітися локально. Це означає, що наше харчування за останні кілька сотень років стало досить звичайним і повторювалося з місяця у місяць, тепер же воно стало різноманітнішим, адже вибір овочів і фруктів, які вирощуються, теж став ширшим".

Ринок у Відні, Австрія. Photo: Ashley Winkler
Чому сезонне харчування відроджується?

"У минулому столітті способи виробництва і обробки продуктів харчування значно змінилися, і це дедалі більше відриває нас від природної циклічності дозрівання продуктів. Це позначилося як на навколишньому середовищі, так і на нашому здоров'ї, тож не дивно, що ми починаємо більше про це думати і прагнемо плавно повернутися до життя, ближчого до природи. Сезонне харчування не є привілеєм більш забезпечених людей чи більш розвинених країн. Це абсолютна необхідність для мільйонів людей в усьому світі, які вирощують свій урожай, щоб прогодувати себе і свої родини. Знання циклічної моделі дозрівання врожаю з його припливами і відливами має важливе значення для виживання в різних культурах".

Чим сезонне харчування корисне для здоров'я?

"Ключова перевага сезонного харчування в тому, що ми з'їдаємо продукти, зібрані в час дозрівання, які досить швидко потрапляють до нас на стіл. Це допомагає оптимізувати концентрацію певних поживних мікроелементів і фітонутрієнтів, що містяться у продукті, а також позитивно впливає на смак (тому що зернові культури, наприклад, не були спеціально селекціоновані і вирощені для тривалого зберігання і транспортабельності, що цінується більше, ніж смак чи харчові цінності). Але ще важливішим фактором є різноманітність, дуже корисна для здоров'я.

Завдяки міжнародним джерелам, зараз ми можемо з’їдати по п'ять фруктів і овочів щодня упродовж усього року без перерв. Вони завжди доступні в супермаркеті, незалежно від вартості і тривалості транспортування. До того ж, як люди, ми еволюціонували, щоб їсти надзвичайно різну їжу і дотримуватися різних типів харчування, насолоджуючись сотнями (якщо не тисячами) різних рослин упродовж року. Сезонність означає різноманітність, а різноманітність продуктів означає різноманітність поживних речовин. Саме таке розмаїття може допомогти нам захиститися від ризику надлишку чи дефіциту поживних речовин і є основою того, що ми називаємо "збалансованим харчуванням"".

Сіетл, Вашингтон. Photo: Cassidy Kelley
Чому так краще для планети?

"Насправді, відповідь не така проста, як здається на перший погляд. Якби ми могли споживати лише сезонні продукти, то це, ймовірно, якнайсприятливіше позначилося б на навколишньому середовищі.

Власний город — чудове місце для старту, а в деяких містах у всьому світі ви можете придбати цілі ящики локально вирощених фруктів і овочів. Але для багатьох це занадто одноманітно, тому потрібні імпортні товари. Так, ключовим є розрахунок загальних екологічних витрат виробництва і транспортування. Навряд чи вирощування томатів в опалювальних теплицях Великобританії буде екологічно безпечнішим, ніж їх доставка з Іспанії, де вони ростуть у природних умовах під сонячним промінням. Крім того, ми маємо враховувати упаковку, вартість і доступність, як і безліч інших чинників. Так, з екологічної точки зору сезонне харчування, безумовно, гарна ідея, проте, це виходить за рамки реального життя.

Загалом, екологічно чисті закупи і харчування починаються з усвідомлення і готовності поставити під сумнів наші давні споживчі звички — читання етикеток, запитування, проведення власних досліджень і прийняття рішень про те, що турбота про навколишнє середовище буде пріоритетом, коли ми щось купуємо. Річ не в тому, щоб бути ідеальним, а в тому, щоб бути досить відкритим до поступових змін".

Станбул, Туреччина. Photo: Tolga Ahmetler
Які помилкові уявлення найчастіше пов'язані з сезонним харчуванням?

"Найбільш помилкове уявлення полягає в тому, що це дорого, або це розкіш, доступна лише тим небагатьом, хто може дозволити собі органічні продукти. Це дуже далеко від істини. Розуміння сезонності дає нам фору при складанні бюджету для щотижневих закупів. Сезонні продукти завжди доступніші, що майже завжди означає дешевший цінник. Це помітно в супермаркетах, бакалійних крамницях і на ринках. Сезонне харчування може бути найдешевшим способом харчування, якщо ми знаємо, на що і коли звертати увагу".

Як практикувати сезонне харчування?

"Я роблю все можливе, щоб звести до мінімуму придбання продуктів, які були імпортовані повітряним шляхом (мене трохи менше бентежать ті, які доправляють морем, тому що в цьому разі впливу на навколишнє середовище менше), і тих, які, можливо, сприяли вирубуванню лісів через зростаючий попит на тропічні культури.

Ще є безліч продуктів, які добре зберігаються упродовж тривалого часу (наприклад, бобові, цільнозернові, горіхи, насіння, олії, коренеплоди, заморожені або консервовані продукти), і їхня сезонність мене не дуже турбує. Їх можна збирати лише раз на рік, але ми можемо насолоджуватися ними упродовж усього року, не турбуючись про те, сезонні вони чи ні".

Текст: Tish Weinstock

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.