До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що відбуватиметься далі, після смерті королеви Єлизавети II?

8 вересня 2022 року пішла з життя королева Єлизавета II. "Лондонський міст упав". Не кожного дня помирає чинний британський монарх. Для таких подій має існувати план. І ось, зі смертю королеви, набув чинності план траурних заходів під назвою "Операція Лондонський міст". Розповідаємо, що відбуватиметься у Великій Британії впродовж 10 найближчих днів.

Королева Єлизвета IIКоролева Єлизвета II
День Д

День смерті монарха називають "День Д". Згідно з процедурою, після смерті британського монарха його або її заміна негайно обіймає посаду. Це означає, що після смерті королеви Єлизавети II 8 вересня її старший син принц Чарльз автоматично став монархом — королем Чарльзом III.

Реклама
День Д +1

Наступні дні після смерті монарха називають День Д +1, День Д +2 тощо, згідно з документами, опублікованими торік у Politico. Як саме розгортатимуться події цими днями, до кінця не ясно, але можемо припустити, що відбуватиметься далі, спираючись на багатовікову монархічну традицію.

Королева Єлизвета II і принц ЧарльзКоролева Єлизавета II і принц Чарльз

У суботу збереться "Рада приєднання" (Accession Council). Це церемоніальний орган, який скликається в палаці Сент-Джеймс у Лондоні після смерті монарха, щоб офіційно оголосити про сходження на престол спадкоємця. Саме в цьому палаці впродовж століть відбулося багато важливих подій у королівській історії. Отже, Рада офіційно оголошує смерть монарха та вступ наступника на престол, відповідно до розпорядження Таємної ради, офіційного дорадчого органу монарха.

Пізніше — хоча не завжди того самого дня — новий суверен, або глава держави, проведе свою першу зустріч із таємними радниками. Монарх заприсягне захищати Церкву Шотландії, яку складає кожен монарх, починаючи з Георга I в 1714 році. Підписані копії присяги потім надсилають офіційним реєстраторам. Відтак проголошення про пришестя монарха зачитують з балкона над двором монастиря в палаці Сент-Джеймс під салюти з вогнепальної зброї. Коли буде проголошено прокламацію про вступ Чарльза на престол, уперше з 1952 року прозвучить національний гімн зі словами "Боже, бережи короля".

День Д +2 й далі

Очікується, що в суботу тіло королеви перевезуть до Букінгемського палацу, оскільки вона померла в Балморалі в Шотландії, літньому місці відпочинку її сім’ї. Поки невідомо, транспортуватимуть труну королівським потягом чи літаком.

Букінгемський палац, 8 вересня 2022Букінгемський палац, 8 вересня 2022

Коли тіло королеви повернеться до Букінгемського палацу, невелика кількість високопоставлених урядовців, включно з прем’єр-міністром, відвідає палац. Очікується, що її тіло залишиться в Букінгемському палаці до вівторка, а потім його перенесуть до Вестмінстерського палацу, де відбудеться інша служба.

З королевою прощатимуться у Вестмінстерському залі палацу. Вона лежатиме на катафалку, і представникам громадськості, а також VIP-персонам буде дозволено віддати їй свою шану. Тим часом король прийматиме співчуття у Вестмінстер-Голі, а потім розпочне турне Сполученим Королівством. Спершу відвідає Шотландію, ймовірно, в неділю, 12 вересня, а потім вирушить до Північної Ірландії в понеділок. Його остання подорож, до Уельсу, очікується на День Д +7, що відбудеться наступного четверга.

Похорон

Очікується, що державні похорони королеви відбудуться на 10 день, тобто в неділю, 18 вересня, у Вестмінстерському абатстві. Будуть присутні глави держав та інші VIP-персони з-за кордону. Згодом відбудеться богослужіння в каплиці Св. Георгія у Віндзорському замку, і Єлизавета II буде похована в меморіальній каплиці короля Георга VI. Пізніше туди ж перенесуть останки принца Філіпа, щоб він був похований поруч із королевою.

Принц Філіп і королева Єлизвета IIПринц Філіп і королева Єлизавета II
Принц Чарльз

Як очевидний спадкоємець, принц Чарльз автоматично успадковує трон, а також усі пов’язані з ним права та обов’язки на момент смерті своєї матері. Чарльз Філіп Артур Джордж вибрав собі ім’я "Карл III". Його дружина Камілла прийме титул королеви-консорта відповідно до побажань його матері.

Портрет принца Чарльза до його 60-річчяПортрет принца Чарльза до його 60-річчя

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.