До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Маша Єфросиніна — спікерка від України на заході ООН з прав жінок в Нью-Йорку

Маша Єфросиніна виступила як запрошена спікерка на найбільшому щорічному зібранні з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок штаб-квартири ООН. 68-ме щорічне засідання Комісії ООН (CSW68) відбувається з 11 до 22 березня в Нью-Йорку.

Реклама

Комісія ООН зі статусу жінок (CSW) відіграє важливу роль у просуванні прав жінок, документуванні реального життя жінок у всьому світі та формуванні глобальних стандартів щодо ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. На цьогорічній CSW68 уряди, неурядові організації, представники громадянського суспільства, експерти й активісти з усього світу зібралися разом, щоб узгодити дії, які можуть покласти край бідності жінок і сприяти ґендерній рівності. Темою засідання є "Прискорення досягнення ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок".

У межах заходу Комісією була організована дискусійна панель, присвячена воєнним злочинам, зокрема сексуальним, скоєним над жінками та дітьми. Маша Єфросиніна виступила з доповіддю про ситуацію в Україні.

"Всі ті жахи, заподіяні нашим жінкам російськими солдатами, призвели до жахливих психологічних і фізичних наслідків. Катування жіночих геніталій, примус до сексуального контакту через погрожування позбавленням життя жінкам, їхнім дітям та чоловікам, знущання і ґвалтування десятками росіян однієї жінки або дитини… Цю інформацію отримано безпосередньо від потерпілих слідчими Генеральної Прокуратури, з якою співпрацює "Фонд Маша".

Так, зараз в нас немає статистичних даних про сексуальні злочини на окупованих територіях, і я просто подумати боюся, які цифри ми отримаємо, наприклад, після деокупації Маріуполя. Але в нас вже була Буча, був Гостомель, інші регіони, тому певне уявлення про масштаби цих звірств ми маємо. Сьогодні ми ("Фонд Маша") працюємо з постраждалими від сексуального насилля жінками, надаємо їм психологічну допомогу всіма методиками, що маємо. І ми бачимо, що їхня травма настільки глибока, що в разі її не пропрацювання у більшості випадків призводитиме до спроб самогубства. Маємо цього не допустити.

Через два роки повномасштабної війни у нас в країні здається, що світ поставив на паузу віру в наш народ, віру в нашу перемогу. Але ви навіть не уявляєте, наскільки для нас важливо, щоб ви продовжували вірити. Це надає нам силу йти вперед. І я дуже хочу повернутися в Україну і сказати нашим жінкам, які пройшли через ці страшні випробування, що світ не байдужий до них. Сказати, що їхній біль відчувають. Повірте, це надасть їм сили відкривати більше правди про те, що зробив з ними ворог, і ми зможемо фіксувати ще більше злочинів, які будуть спрямовані до міжнародних судів," — наголосила Маша у своїй промові.

8 березня у своєму профілі в Instagram Маша Єфросиніна оголосила березень місяцем жінок і анонсувала низку заходів, присвячених питанню ролі жінки в сучасному українському суспільстві.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.