До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історичний центр Одеси внесли до списку ЮНЕСКО

25 січня в Парижі історичний центр Одеси було занесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою. Це рішення є дипломатичною перемогою України, написала у Twitter заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, адже тепер центр Одеси фактично перебуватиме під захистом ЮНЕСКО.

Одеський оперний театр
Одеський оперний театр

Реклама

"Сьогодні ухвалене історичне рішення Комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. — Історичне ще й тому, що попри шалений опір росіян, воно позитивне. Упродовж двох днів, використовуючи безліч процедурних хитрощів, країна, яка порушує всі міжнародні угоди, намагалася винести це питання з порядку денного обговорення або принаймні перенести його. Цього зробити їм не вдалося".

Колонада Воронцьовсього палацу
Колонада Воронцьовсього палацу

До списку ЮНЕСКО увійшли ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, де розташовано Одеський оперний театр, вулиці Гоголя та Дерибасівська, а також Одеський морський порт. Але разом з тим міська влада отримала низку зобов'язань — зокрема, збереження зовнішнього вигляду вулиць максимально наближеним до подій Революції 1917 року. Про це в коментарі "Суспільному" зазначив начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Володимир Мещеряков.

Археологічний музей
Археологічний музей

Приморський бульвар, 2022 рік
Приморський бульвар, 2022 рік

Нагадаємо, що до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО також належать кримськотатарський національний орнамент орьнек та український борщ.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.