До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міжнародне значення: місця в Україні, які є об’єктами Світової спадщини ЮНЕСКО

Статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО дає значні переваги, зокрема гарантії збереження і цілісності унікальних природних і культурних комплексів, підвищує престиж територій і установ, які ними опікуються. Головна мета ЮНЕСКО — зробити відомими та захистити унікальні об’єкти в усьому світі. В Україні є 7 об’єктів, що належать до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. З них шість – культурні та один природний.

Київ. Софійський собор, пов'язані з ним монастирські споруди та Києво-Печерська лавра

Занесені до списку в 1990 році

Реклама

ЮНЕСКО може відразу кілька об'єктів подавати одним пунктом. Саме тому київські собори об'єднані в один об'єкт як пам'ятники, що сприяли поширенню православної віри на території Київської Русі. Так, собор Святої Софії був центром суспільного духовного і політичного життя. У соборі велося літописання, була заснована перша на Русі бібліотека – Софійська; відбувалися церемонії посадження князів на Київський престол, поставлення єпископів та митрополитів, приймання посольств, київське віче.

Ансамбль Києво-Печерської лаври є визначною історичною пам’яткою Середньовіччя та раннього модернізму. До його складу входять унікальні наземні та підземні храми, комплекси печер з лабіринтами, житлові та господарчі будівлі. Основними об’єктами є Успенський собор, Троїцька надбрамна церква, Велика дзвіниця, Церква Всіх Святих, Трапезна церква, монастирські оборонні мури з баштами, комплекси Антонієвих (Ближніх) та Феодосієвих (Дальніх) печер з наземними церквами – Хрестовоздвиженською та Різдва Богородиці, а також церква Спаса на Берестові.

Львів. Ансамбль історичного центру

Занесений до списку в 1998 році

Заснований в пізньому Середньовіччі, Львів протягом кількох століть був адміністративним, релігійним і торговельним центром. ЮНЕСКО має певні вимоги, яким повинен відповідати об'єкт, щоб потрапити під захист всесвітньої спадщини. Один із таких критеріїв — це автентичність об'єкта, тобто відповідність первозданному вигляду. Вважається, що історичний центр Львова зберігся не тільки з архітектурної точки зору, а й із рельєфної — пагорби, плато і річкові долини. Зокрема, серед об’єктів світової спадщини опинилися:

  • Високий замок і Підзамче;
  • середмістя — тут розташовані найвідоміші споруди Середньовіччя та Ренесансу, зокрема Латинський собор, Успенська церква, Домініканський собор, Бернардинський монастир;
  • ансамбль Собору Святого Юра — до нього входить Собор Святого Юра, митрополичий палац, капітельні будинки, дзвіниця та огорожа з двома брамами.
Геодезична дуга Струве

Занесений до списку в 2005 році

Дуга Струве — це мережа тріангуляційних вимірювальних пунктів, що простягнулася на 2820 км по території десяти європейських країн. Вона служила для визначення параметрів планети, її форми та розміру. До об'єкта всесвітньої спадщини увійшло лише 34 пункти, чотири з яких — в Україні. Опорні пункти дуги Струве в Україні занесені до списку ЮНЕСКО — це "Катеринівка", "Фельдштейн", "Баранівка" та "Стара Некрасівка".

Чернівці. Резиденція митрополитів Буковини і Далмації

Занесений до списку в 2011 році

Резиденція перебуває під захистом ЮНЕСКО, оскільки багато її об'єктів відповідають критерію історичної автентичності. Архітектурний ансамбль, розташований у межах міста Чернівці, охоплює Резиденцію митрополитів із каплицею Св. Івана Сучавського, семінарію та духовну церкву, а також монастир із вежею з годинником в саду і ландшафтному парку. Сьогодні тут розташований Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Дерев'яні церкви Карпатського регіону в Польщі та Україні

Занесений до списку в 2013 році

16 дерев’яних церков Карпатського регіону України та Польщі були побудовані між XVI і XIX століттями. Церкви вважаються автентичними з погляду розташування, збереженого інтер'єру і екстер'єру. Церкви збудовані в чотирьох архітектурних стилях – галицькому, лемківському, бойківському та гуцульському. Це зразок вже втраченого традиційного будівництва з дерева, а стінопис відносять до найцінніших з нині збережених. 13 церков досі функціонують саме як церкви, інші три — Радруж, Рогатин та Дрогобич — збережені як музеї. Вісім із них розташовані в Україні:

  • церква Святого Духа в селі Полетич;
  • собор Пресвятої Богородиці в селі Матків;
  • церква Святої Трійці у Жовкві на Львівщині;
  • церква Святого Юра у Дрогобичі на Львівщині;
  • церква Святого Духа у Рогатині;
  • церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж на Івано-Франківщині;
  • церква Вознесіння Господнього в селі Ясіня;
  • церква Архангела Михаїла в селі Ужок на Закарпатті.
Крим. Давнє місто Херсонес Таврійський та його хора

Занесений до списку в 2013 році

Античне і візантійське місто-держава Херсонес Таврійський знаходиться в південно-західній частині Криму. Він був заснований вихідцями з Греції у V столітті до нашої ери. В античну добу Херсонес вважався політичним, торговельним та ремісничим центром півострова. Історія цього міста – це частина історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії та Київської Русі.

Стародавні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи

Різні регіони заносилися до списку охорони у 2007, 2013 і 2017 роках

Букові ліси простягаються на території понад десятка країн. Ці ліси особливі тим, що зберегли свій первозданний вигляд, дерева мають висоту 30–50 метрів і вік близько 300–400 років. Обхвати деяких стовбурів дерев можуть досягати 2,5 метрів в діаметрі. До складу української частини об’єкта належать ділянки Карпатського біосферного заповідника, природних заповідників "Горгани" та "Розточчя", національних природних парків "Ужанський", "Синевир", "Зачарований край" й "Подільські Товтри".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.