До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Голландський інноватор Даан Розегаарде – про головні цінності майбутнього

У лютому в UNIT.City відкрилася бізнес-академія Academy DTEK. Гостем відкриття став голландський дизайнер й інноватор Даан Розегаарде, який впевнений: головні цінності майбутнього – чисте повітря, вода й енергія.

Даан Розегаарде (фото: Марія Павлюк)

У Даана Розегаарде відкрите обличчя, тонкі пальці і швидка, емоційна мова. Він прилетів до Києва, щоб виступити на відкритті Academy DTEK і розповісти про те, яким він бачить місто майбутнього, і як зробити таким Київ. Даан створює проекти на стику технологій та екології, але назвати його дизайнером або архітектором язик не повертається. Він – мислитель, людина з неймовірною уявою і креативом, що вже зараз змінює наш світ за допомогою своїх проектів. Наприклад, п'ять років тому в Пекіні він встановив вежу, яка очищує повітря від смогу. А в голландському Нюенені, де жив Ван Гог, з його легкої руки з'явилася світловипромінювальна велодоріжка, яка заряджається від сонця вдень і світиться в темний час доби. Цю доріжку називають "шляхом Ван Гога": її світіння вночі утворює малюнок, що нагадує роботи художника.

Реклама
Такий вигляд має "Шлях Ван Гога"

Мова Даана дуже щільна і змістовна – за 20 хвилин інтерв'ю він встигає розповісти мені стільки важливих речей, що їх цілком вистачило б на дисертацію або десяток класних виступів на TEDx. Даан Розегаарде входить в сотню молодих творців змін за версією Forbes і WIRED, виступає з лекціями на Світовому економічному форумі в Давосі, а його виставки тривають у ключових інституціях по всьому світу: Музеї декоративного мистецтва в Парижі, галереї Тейт Модерн у Лондоні, Стеделік-музеї в Амстердамі і лондонському Музеї Вікторії і Альберта.

Даан Розегаарде на даху власної студії поблизу Роттердама

За освітою Даан – художник, він вивчав мистецтво і архітектуру в Роттердамі, і в його проектах, хоч і високотехнологічних, помітно, як сильно його надихають живопис і рідні Нідерланди. "Я обожнюю золотий вік голландського живопису. Не тому, що я сам голландець – просто вони близькі мені по духу. "Старі голландці", від Вермеєра до Рембрандта, були буквально схиблені на пейзажі, природі і світлі – як і я, власне".

Студія Розегаарде

"В університеті мені часто говорили: те, що я хочу, неможливо зробити. Я категорично не згоден з цим". 2007 року в передмісті Роттердама Даан відкрив свою студію – він називає її dream factory, тобто фабрикою мрій. Вона розміщена на колишньому скляному заводі: великий відкритий простір з вікнами від стелі до підлоги посеред колись промислового району. Тут народжуються проекти, які пізніше будуть реалізовані по всьому світу – від Пекіна до Парижа, часом (і це важливо для Даана і його команди) за сприяння урядів. "Ми часто самостійно спонсоруємо свої проекти. На початку інновації здаються абстрактними, тому складно переконати мільйонерів відразу ж вкласти гроші в щось ефемерне, схоже на мрію божевільного. Зате коли твій проект досить божевільний, ти залучаєш в команду неймовірних людей – найкращих колег і найкращих партнерів, які готові зробити щось дійсно сміливе".

В студії Даана Розегаарде

2013 року таким проектом стала вежа, яка звільняє від смогу – якщо захочете загуглити, то варто шукати smog free tower. "Я був у відрядженні в Пекіні. Прокинувся у суботу зранку, виглянув з вікна і побачив місто – хмарочоси, людей, машини. Але вже в середу місто зникло – замість нього був нескінченний смог. Я думав про те, що це місто, та й наш світ, чекає жахливе майбутнє: нам не буде чим дихати і ми одягнемо маски, а діти вже у вісім років хворітимуть на рак легенів". Так у Даана зародилася ідея створити вежу з алюмінію, яка за допомогою іонів очищатиме повітря в певних зонах міста. Кошти на першу вежу шукали через Kickstarter – і через рік семиметрова вежа, схожа на арт-об'єкт, з'явилася в Пекіні. Сьогодні такі вежі є в кількох містах Китаю, Кракові та Роттердамі, в розробці – проекти в Італії, Мексиці та Колумбії.

Вежа в Пекіні

"Коли ти живеш поруч з трасою, це жахливо – це ніби ти куриш 20 сигарет на день. Я не хочу так жити", – категорично каже Даан. Тому дизайнер пропонує ставити в парках, на площах і біля трас такі вежі. По суті, це пилосос для смогу: він очищає 30 000 м3 на годину і використовує невелику кількість екологічно чистої електроенергії. Даан впевнений: розкіш нашого часу – не дорога сумка або машина, розкіш – це чисте повітря.

При цьому Даан зовсім не аскет. Він іронічно каже про моду на екологічність, яка накрила світ останні роки. "Всі говорять, що потрібно жити скромніше: менше їсти, менше пити, використовувати менше води. Але я не хочу жити аскетично – я хочу жити яскраво. Щоб робити це в гармонії з природою і берегти її, потрібно підключити креатив. У світі сьогодення не бракує грошей, але є недолік уяви".

З уявою у Даана і його колег зі студії Roosegaarde все відмінно. Під час інтерв'ю Даан, немов фокусник, дістає з кишені штанів мінімалістичний перстень. Такий зараз наявний в колекції музею Стеделік в Амстердамі. З іншого боку, він є частиною проекту SMOG FREE PROJECT, серії міських інновацій, спрямованих на те, щоб показати "красу чистого повітря". Кожен перстень містить стислий вуглець – це тисяча квадратних метрів забрудненого повітря, видобута з веж, придуманих Дааном. "Купівлею такого персня ви жертвуєте місту тисячу кубометрів чистого повітря", — каже він. "У нас є молодята, які купують такі персні собі на весілля". Всі кошти від продажу йдуть на розробку SMOG FREE PROJECT.

Фото: Марія Павлюк
Фото: Марія Павлюк

"Для мене це і є новий сенс краси. Я думаю, 2019 року вам не потрібен чорний діамант з Африки – купіть краще екологічний перстень. Він допоможе очищати повітря, і ви станете частиною вирішення глобальної проблеми. Поки це не буде частиною вашого повсякденного життя, ви не ввімкнетеся в роботу над проблемами екології".

Даан Розегаарде (фото: Марія Павлюк)

Урбаністика, вивчення міст, їх майбутнього і сьогодення – пристрасть Даана і предмет його постійних досліджень. На питання про найбільш екологічне місто майбутнього Даан відповідає миттєво, не замислюючись: Азія, Сінгапур.

– А що з Європою?

- Європа більше думає про сьогодення, а Азія – про майбутнє.

Київ, на думку Даана, перебуває на шляху трансформацій і за умови правильних інвестицій цілком може стати містом майбутнього. "Коли я познайомився з компанією ДТЕК, то зрозумів, що в Києві є перспективи і бажання для розвитку в цьому напрямку. "Ми хочемо інвестувати в екологічність, хочемо використовувати більше сонячної енергії", – сказав мені на одній із перших зустрічей Максим Тимченко, генеральний діреткор ДТЕК. Те, що я тут, доводить, що компанія на правильному шляху. Я міг би бути в будь-якому місті світу – але я в Києві".

Текст: Дарія Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.