До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Письменник Сергій Жадан дістав нагороду від Міністерства оборони України

"Служу українському народові" — так скромно підписав Сергій Жадан нагороду, яку дістав від Міністерства оборони України. Письменника, громадського активіста й волонтера нагородили медаллю за сприяння Збройним силам України. За дві години під дописом Жадана у фейсбуку — понад вісім тисяч уподобайок і безліч вдячних коментарів від українців.

Це не перша військова нагорода Жадана. Кілька місяців тому він уже здобув медаль за оборону міста-героя Харків. Нагадаємо, що з перших днів повномасштабного вторгнення Сергій Жадан перебуває в Харкові, де є одним з найактивніших волонтерів. Разом з друзями й колегами Жадан закуповує автівки для Збройних сил, а також допомагає мешканцям міста.

Реклама

Нагорода від Міністерства оборони — одна з численних відзнак, які цього року здобув Жадан. Так, у грудні німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung визнала його культурним діячем року — український письменник посів друге місце після іранських борчинь за права жінок. Також нещодавно Сергій Жадан здобув Німецьку премію миру — за свою гуманістичну позицію й за те, що, ризикуючи життям, допомагає українцям. Проголошуючи промову на Франкфуртському книжковому фестивалі, Жадан висловив думку, яка втілює позицію українців. Нагадуємо уривок.

"... насправді чого ми, українці, хочемо найбільше?

Звісно, що завершення цієї війни. Звісно, що миру. Звісно, що припинення обстрілів. Особисто я, як людина, що живе на вісімнадцятому поверсі в центрі Харкова, де з горішніх вікон можна побачити запуск росіянами ракет із сусіднього Бєлгорода гаряче й палко хочу завершення ракетних ударів, завершення війни, повернення до нормальності, до природності існування. То що ж так часто насторожує українців у заявах європейських інтелектуалів чи європейських політиків про необхідність миру? Звісно, що не заперечення необхідності миру. Радше розуміння, що мир не настане лише тому, що жертва агресії склала зброю. Просто річ у тім, на мою думку, що, говорячи нині про мир у контексті цієї кривавої, драматичної, розв’язаної Росією війни, дехто не хоче помічати простого факту: миру без справедливості не буває.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.