До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 нових книг, які потрібно прочитати цієї осені

У нашій добірці осінніх новинок — тільки хіти: новий роман зірки шведської літератури Фредеріка Бакмана, повісті нобелівського лауреата Кадзуо Ішіґуро і новий детектив блискучого автора Жоеля Діккера.

"Тривожні люди", Фредерік Бакман; #книголав

Фредерік Бакман — один із найцікавіших авторів сучасності. Його книги перекладено 25-ма мовами, найвідоміший роман "Друге життя Уве" 42 тижні поспіль очолював рейтинг New York Times, а за його книгою "Ведмеже місто" зняв серіал HBO.

Реклама

"Тривожні люди" — новий роман Бакмана, зворушливий, смішний, добрий, в якому автор знову займається своєю улюбленою справою — досліджує людину. Грабіжник-невдаха бере випадково в заручники вісім надзвичайно стурбованих незнайомців, які оглядають квартиру, що продається. Під час перебування в цьому будинку вони поступово починають відкриватися одне одному — і з’ясовується, що у них є багато спільного. Це і комедія, і детектив, і справжня драма, кожного героя ви полюбите як рідного.

"Клара і сонце", Кадзуо Ішігуро; Видавництво Старого Лева

Українською виходить новий роман Кадзуо Ішіґуро — володаря Нобелівської премії з літератури й автора хіта "Не відпускай мене", що увійшов до списку 100 найкращих англійських романів. Ішіґуро чудовий стиліст, що його заслужено порівнюють із Набоковим, а більшість його книг так чи інакше присвячені самотності людини в жорстокому, холодному світі.

Його новий роман "Клара і сонце" — антиутопія, а дія відбувається в світі, де людей генетично модифікують, щоб поліпшити. Події книги переказує унікальна оповідачка: дівчина-робот Клара, створена для того, щоб стати штучною приятелькою дитині, яка вибере її в крамниці. Це історія про життя у світі, де панують високі технології, діє новітня класова система, а генетична зміна — звичайна справа.

"Хто ти такий?", Артем Чех; MERIDIAN CZERNOWITZ

Довгоочікуваний новий роман Артема Чеха, автора книг "Район Д" і "Пластик". "Хто ти такий?" — роман виховання. Історія дружби тривалістю в 10 років між простим хлопчиком з провінції Тимофієм і ветераном війни в Афганістані Феліксом. Це роман не лише про дорослішання в умовах останнього десятиліття двадцятого століття, а й про посттравматичний синдром, як нагадування тим, хто залишився на Великій землі, що війна завжди поруч.

За мотивами книги зараз знімають фільм — його авторка Ірина Цілик, письменниця і режисерка, а також дружина Антона Чеха, а одну з головних ролей грає письменник Юрій Іздрик.

"Таємниця на ім’я Лаґерфельд", Лоран Аллан-Карон; Фабула

"Таємниця на ім'я Лаґерфельд" — спроба пролити світло на життя людини-легенди Карла Лаґерфельда. Яким було його дитинство? Які були взаємини з матір'ю? Як він готувався до свого першого показу? Чого боявся? Кого кохав? Про це та про багато чого іншого французький журналіст Лоран Аллан-Карон запитав друзів і близьких кутюр'є, а їхні відповіді дбайливо зібрав у правдивий і переконливий портрет генія.

"Загадка 622 номера", Жоель Діккер; ВСЛ

Жоель Діккер — зоряний швейцарський автор і справжній майстер вишуканого, сучасного детектива. Дебютний роман "Правда про справу Гаррі Квеберта" (2012) приніс молодому письменнику запаморочливий, немов у кіно, успіх: книга взяла Гонкурівську премію, Гран-прі французької академії, була перекладена 30 мовами по всьому світу, а за англійськомовний переклад автор отримав пів мільйона євро. "Загадка номер 622" — новий роман Діккера, який уперше пише про рідну Швейцарію. Якось грудневого ранку в номері 622 розкішного готелю в швейцарських Альпах знаходять труп. Поліції так і не вдається розкрити справу, а з плином часу багато хто забув про те, що сталося. Через багато років у той самий готель приїздить письменник, щоб відволіктися від важкого розставання, а також написати новий роман. Він навіть не уявляє, що йому доведеться розслідувати давній злочин.

"Ніч, коли Олівія впала", Крістіна Макдональд; Vivat

Один із найяскравіших англомовних трилерів останніх років. Посеред ночі Ебігейл розбудив телефонний дзвінок — її донька-підліток Олівія упала з мосту, мозок пошкоджений, дівчину під’єднали до системи життєзабезпечення. Що це — випадкова помилка? Самогубство? Або все ж таки хтось їй допоміг?

"Ніч, коли Олівія впала" — набагато більше, ніж детектив; це історія про складні взаємини матері й доньки і сімейні таємниці. Якщо вам сподобалася книга "Велика маленька брехня", то радимо обов'язково прочитати цей роман.

"Радуйся, жінко", Мар‘яна Савка; ВСЛ

"Радуйся, жінко" — збірка поезій Мар'яни Савки, письменниці та головної редакторки видавництва "Видавництво Старого Лева". Зі слів авторки, в цій книзі вона закликає "на щастя": не боятися бути собою, жити на повну, любити життя. Ілюстраціями для життєствердної поезії стали акварелі та колажі Тетяни Омельченко.

"Персональне досьє. Історія The Washington Post" Кетрін Ґрем; Наш формат

Історія, розказана в цій книзі, вам напевно знайома, якщо ви бачили фільм "Секретне досьє" 2017 року — про журналістів The Washington Post, яким вдалося добути секретні документи Пентагону про війну у В'єтнамі. Роль знаменитої видавчині The Washington Post Кетрін Ґрем у фільмі зіграла Меріл Стріп. Книга "Персональне досьє" — це об'ємна, докладна й захоплива біографія Ґрем, видатної бізнесвумен і однієї з найуспішніших жінок в Америці.

Кетрін народилася в 1917 році. З 1963-го фактично очолювала компанію Washington Post. У 1972-му стала першою жінкою-CEO, включеною у Fortune 500, як керівниця компанії Washington Post. У цій книзі Грем поєднує персональну та професійну біографію, а також історію перетворення Post на одне з найвпливовіших видань. Мемуари Ґрем відзначено Пулітцерівською премією.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.