До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому книгу "Дар" Едіт Еґер обожнюють Білл Гейтс і Опра Вінфрі

У видавництві # кніголав вийшла книга знаменитої психотерапевтки Едіт Еґер "Дар" бестселер New York Times, яка підкорила мільйони читачів по всьому світу. Розповідаємо, чому ця книга, серед шанувальників якої Опра Вїнфрі і Барак Обама, заслуговує на увагу.

Едіт Еґер, видатна психотерапевтка та вціліла в Аушвіці ніколи не планувала написати книгу. Але Зімбардо, відомий психолог та професор Стенфордського університету переконав її розповісти про своє життя та стати жіночим голосом в історії про Аушвіц. Свою першу книжку вона написала, коли їй було 90 років. "Вибір" відразу став світовим бестселером та отримав кілька престижних літературних нагород. Її радив читати Білл Гейтс. Опра Вінфрі написала, що ця книжка змінила її життя назавжди і неодноразово запрошувала докторку Еґер на інтерв’ю, які виходили під час перших карантинів та стали підтримкою для багатьох.

Реклама

У книзі спогадів "Вибір" вона пише про те, яким було її життя до Аушвіцу, як уціліла в концтаборі, і як звільнялася від своєї травми, та, зрештою, як стала психотерапевткою. А ще тут історії її пацієнтів та поради, як переживати труднощі. Едіт Еґер не планувала написати другу книжку, але після виходу "Вибору" вона отримувала листи та повідомлення у своїх соцмережах від читачів з різних країн, вони просили докладніше розказати, як упоратись із травмами. У результаті докторка написала книжку "Дар", яка є практичним посібником зі зцілення від страждань, книжка про те, як подбати про своє ментальне здоров’я і звільнитись із в’язниць, які ми будуємо у своїй голові.

Едіт Еґер — видатна лікарка-психотерапевтка, яка вижила в Освенцімі

Еґер розглядає у "Дарі" 12 проблем, 12 ментальних в’язниць, у яких може застрягти кожен. Чи це страх самотності, чи втрата близької людини, неприйняття свого тіла, чи комплекс самозванця, образа чи комплекс жертви, відчай чи осуд – Едіт Еґер пояснює, чому це трапляється, як можна з цим працювати і в кінці кожного розділу дає завдання, які допоможуть пережити труднощі й віднайти себе справжніх. Ця книжка – щось на кшталт 12 сеансів з психотерапевтом. Більшість вправ і завдань, які є в кінці кожного розділу, Едіт Еґер радить виконувати регулярно, а читати книжку можна у будь-якому порядку.

У своїй практиці докторка Еґер орієнтується на підхід Мартіна Селінґмана та позитивну психологію, на принципи когнітивно-поведінкової терапії, на праці Карла Роджерса та Віктора Франкла, які були її наставниками. Розповідаємо докладніше, про які страхи сучасної людини пише Едіт Еґер, і які поради дає читачеві:

1. Як не стати жертвою

Всі колись зазнають кривди чи страждань. Ми на це не можемо впливати, але ми маємо вибір, як сприймати цю ситуацію – бути жертвою чи вцілілим, пише Едіт Еґер. Жертва завжди запитує "Чому я?", "За що?", а вцілілий – "Що далі?", "Що я можу зробити, щоб розв’язати проблему?".

2. Як не уникати свої травм

Ми часто намагаємось не згадувати те, що пережили, не хочемо нікому про це розповідати, не хочемо чути, чи бачити речі та людей, які б про них нагадували. Ми кажемо: "Не хочу про це думати", "Не хочу про це чути". Але вияв — протилежність депресії. Коли ми заперечуємо якісь почуття, ми не зможемо виразити та відпустити їх, радить Еґер.

3. Про самознецінення та самозневагу

Один із найбільших страхів – бути покинутим, у дитинстві – батьками, у дорослому віці коханими. Через цей страх ми переконані, що завжди повинні доводити свою цінність, що маємо заслужити чиюсь любов. Докторка Еґер пояснює, що найважливіше – це спочатку нам самим полюбити себе.

4. Як не замовчувати свої почуття

Ми дуже часто не є чесними з собою, зі своїми партнерами, близькими, пише Еґер. Нам незручно чи страшно говорити правду, або ми хочемо уникнути суперечок чи напруги. Чесність починається з уміння казати правду собі.

5. Як не соромитись і не звинувачувати себе

Це поширена проблема – боятись критики та самим себе критикувати. Переконувати себе "я не варта" чи "я не вартий" – це бути ув’язненим. Свобода полягає в тому, щоби прийняти себе, навіть, коли ми недосконалі, й не намагатись бути ідеальними, радить Еґер.

6. Як переживати втрати

Коли ми когось чи щось втрачаємо, то часто поринаємо у стан нескінченного суму і болю. Але кожен із нас має здатність зосереджуватись не на тому, що втрачено, а на тому, що залишилось, пише Еґер.

7. Як поводитись у конфліктних ситуаціях

Чимало людей прагнуть уникати конфліктів на роботі чи в сім’ї, але за цими добрими намірами найчастіше ховається бажання змінити когось, довести свою правоту. Свобода настає тоді, коли ви відпускаєте потребу завжди бути правими, пише Едіт Еґер.

8. Як не застрягати в образах

Постійний гнів і роздратування – найсильніші руйнівники близькості. Причина такого гніву у тому, що хтось не виправдовує наших очікувань. Але очікування, породжені нашою фантазією, лише роблять нас "ув'язненими", упевнена Еґер.

9. Як упоратись зі страхом, що паралізує

Ми ніколи не знаємо, що станеться, важко передбачити, хто заподіє нам шкоду. Світ – небезпечний, але це не означає, що ми маємо стати рабами страху. Ми можемо навчитися жити з ним.

10. Чому не варто засуджувати інших

Коли ми осуджуємо інших, то шкодимо передусім собі. Щоби придушити нацизм чи інше зло, ми повинні розпочати з себе. Заради себе варто відпустити осуд та обрати співчуття, радить Еґер.

11. Як не впадати у відчай

Труднощі, травматичні події здатні довести нас до відчаю. У таких випадках нам слід покластись на надію, здатну породити цікавіть до того, що буде далі, що мотивуватиме не здаватись – так звучить позиція Еґер.

12. Чому потрібно прощати

Коли ми прощаємо кривдників, то звільняємося від страждань. Це не про них, це про нас, радить Едіт Еґер.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.