До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 мемуарів знаменитостей, які справді варто прочитати

Мемуари знаменитостей – серед найбільш затребуваних книг у світі. Vogue.ua вибрав 10 мемуарів відомих людей, які справді гідні опинитися на вашій книжковій полиці.

"Життя", Кіт Річардс

Як зародився один з найвидатніших гуртів в історії рок-н-ролу? Як з'явилася пісня Satisfaction? Як витримати тягар слави і не з'їхати з глузду від кількості прихильниць? Про все це – мемуари "Життя" гітариста гурту Rolling Stones, Кіта Річардса. The Washington Post називають книгу найчеснішими рок-мемуарами за довгий час. І зрозуміло це з перших сторінок: книжка сміливо починається історією про те, як гурт їде на концерт через Арканзас в автівці, набитій наркотиками, і його переслідує поліція. Мемуари рокера опублікували 2010 року. Вони миттєво очолили список бестселерів New York Times. З чуток, видавництво Little, Brown and Company заплатило 7 мільйонів доларів авансу автору, журналісту Джеймсу Фоксу (він провів кілька років у бесідах з Кітом Річардсом), побачивши перші дев'ять сторінок тексту.

Реклама
"Становлення", Мішель Обама

Мемуари Мішель Обами – абсолютний бестселер 2018 року. Мішель запрошує читачів у свій світ, розповідає про події, які її сформували: від дитинства в південній частині Чикаго до роботи в ролі господині Білого дому. "Перед першою леді США постає без прикрас. Я бувала на аукціонах в приватних будинках, більше схожих на музеї, де стояли ванни з дорогоцінного каміння. Бачила сім'ї, які втратили все в урагані Катріна і були до сліз вдячні отримати хоча б холодильник і плиту. Я зустрічала лицемірів і брехунів. Але також зустрічала і вчителів, дружин військовослужбовців і багатьох інших людей, настільки сильних духом, що я насилу вірила своїм очам". Мемуари колишньої першої леді США продані тиражем понад 3 мільйони примірників, перекладені 32-ма мовами і 10 місяців очолюють книжковий рейтинг Amazon.

"Мрії мого батька", Барак Обама

"Мрії мого батька" – перша біографія Барака Обами, яка вийшла 1995 року і була перевидана 2004-го. Вона написана до початку політичної кар'єри Обами: на той момент він був лише президентом Гарвардського юридичного журналу. Батьки Барака розійшлися, коли йому було три роки, відтоді з батьком він практично не спілкувався. У книзі майбутній президент описує своє дитинство на Гаваях, переїзд до Лос-Анджелеса ("це був вечірковий період мого життя"), вступ до Гарвардської правової школи, яка дала старт його амбітній кар'єрі. Після виходу цієї книги Барак Обама продовжив писати – і випустив продовження мемуарів: "Зухвалість надії" (2006) і "Про тебе співаю: послання до моїх доньок" (2010).

The Beautiful Ones, Прінс

Робота над цією книжкою почалася ще за життя легендарного музиканта. Перша частина розповідає про його дитинство і блискучу кар'єру, а решта – біографія, створена редактором Деном Піпенбрінгом, який співпрацював з Прінсом в його останні місяці. Велика увага приділена дитячим рокам Прінса, які описує він сам: дуже художньо, зворушливо, і читаються ці уривки як проза. Наприклад, музикант заглиблюється в своє дитинство та пише, що перші спогади пов'язані з очима його матері і захопливою грою на фортепіано батька, джазового музиканта. У цьому розділі можна побачити сімейні фотографії тієї епохи, які показують, якими стильними були його батьки.

"Все моє життя", Джейн Фонда

Мемуари дворазової володарки "Оскара", Джейн Фонди читаються як захопливий роман – акторка чудово пише. Головна цінність книги в тому, що вона написана відверто: наприклад, Фонда детально розповідає, як 1988-го, в віці 50 років, розлучалася з чоловіком, дізнавшись, що він їй зраджує; як припаркувала автівку на узбіччі і ридала в істериці, як викидала з вікна його речі. "В процесі написання цієї книги я виявила, що моє життя пронизують універсальні теми, які, за правильного викладу, могли б забезпечити дорожню карту для інших жінок, оскільки вони теж мають справу з проблемами відносин, самооцінки і прощення. Чого я не очікувала, так це того, як моя книга резонуватиме з чоловіками", – пише Джейн Фонда.

"Серйозно ... я жартую", Еллен Дедженерес

"Еллен висміює все, що стосується її життя, і знаходить смішне в повсякденних моментах. Це все одно, що поговорити з хорошим другом за чашкою кави... у якого дійсно дика, весела і зворушлива історія життя. Це змушує мене усміхатися, просто коли бачу це на моїй книжковій полиці", – каже Зіббі Оуенс, ведучий книжкових подкастів у США. Сама ж телеведуча Еллен Дедженерес свою книжку описує так: "За останні кілька років я багато пережила, і мені є, чим поділитися. Тому я сподіваюся, що ви витратите час, щоб розслабитися і насолодитися словами, які я зібрала для вас у цій книзі".

"Просто діти", Патті Сміт

"Просто діти" – мемуари Патті Сміт, рок-зірки 1970-х і авторки культового альбому Horses. Мемуари "Просто діти" видали 2010 року, книжка отримала безліч літературних премій. Це портрет епохи 1960-1970-х. Патті Сміт просто і детально описує своє життя: як переїхала з Чикаго до Нью-Йорка, щоб стати дорослою, як у 19 років народила незаплановану дитину і віддала її на всиновлення, як працювала в книжковому магазині в Нью-Йорку, як познайомилася там з популярним у майбутньому фотографом Робертом Мепплторпом, як вони жили в готелі "Челсі" і проводили там перші виставки Роберта, як мріяли познайомитися з Енді Ворголом і стати частиною його богемної вечірки; про улюблених музикантів і поетів – Боба Ділана, Джимі Моріссона і Аллана Гінзбера, про смерть Дженіс Джоплін та клуб "27", про те, як грошей у них з Робертом вистачало тільки на один сендвіч з сиром, як Мепплторп любив моду і вбирався на вечірки... Якщо ви любите музику сімдесятих, або мистецтво, або літературу, то книжка Патті Сміт – абсолютний must read, бо це документ часу.

Touched by the Sun: My Friendship with Jackie, Карлі Саймон

Карлі Саймон – культова американська співачка, зірка 70-х, володарка двох "Ґреммі" і "Золотого глобуса". Її мемуари "Поціловані сонцем" присвячені дружбі Карлі з Джекі Кеннеді: Карлі і Джекі познайомилися на одній лос-анджелеській вечірці і приятелювали більше 20 років. "Якби хтось вплинув на ваше життя так, як Джекі вплинула на моє, ви б не змогли не написати про це", – каже в передмові Саймон. Карлі Саймон і Жаклін Кеннеді Онассіс створили незвичайну пару – богемна, артистична співачка і перша леді Джекі Кеннеді, одна з найбільш таємничих жінок в американській історії. У книжці авторка пише про особисте життя Джекі Кеннеді – наприклад, про її ставлення до зрад чоловіка; і про те, як Джекі втратила дитину.

Wildflower, Дрю Беррімор

"Маленька загублена дівчинка" – так називалася перша книжка майбутньої акторки Дрю Беррімор, яку та випустила в 14 років. 2015 року вона написала другу книжку: Wildflower ("Дика квітка"), збірник автобіографічних есеїв. З них можна дізнатися, як дівчинка вже в 9 років почала курити, в 15 – побувала в реабілітаційній клініці, а тоді вийшла з-під опіки богемних і ненадійних батьків та почала самостійне життя (батьки Дрю – відомі актори з ірландського клану Беррімор, і все дитинство Дрю провела або на знімальному майданчику, або в "Студії 54"). Акторка зізнається, що зрозуміла, що готова написати цю книжку, коли стала матір'ю.

Let’s Just Say It Wasn’t Pretty, Даян Кітон

Ще одна чудова письменниця серед знаменитих людей – Даян Кітон. Let's Just Say It Was not Pretty – третя книжка оскароносної акторки, присвячена красі, здоров'ю та ставленню до віку. Це розумна і цікава книжка, в якій авторка ділиться мудрістю, набутою за роки як мати, донька, акторка, художниця і, звісно, абсолютна ікона стилю з тих пір, як вона зіграла Енні Голл в однойменному фільмі Вуді Аллена. Своїми таємницями краси і стилю акторка називає водолазки, капелюхи і чорний колір.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.