До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зірка серіалу "Голлівуд" Лора Харрієр — про дискримінацію в Голлівуді й подолання меж

"Наше шоу показує, як багато і як мало змінилося". На Netflix вийшов новий серіал Раяна Мерфі "Голлівуд" — альтернативна історія Голлівуду, якого не було. Зірка серіалу Лора Харрієр розповідає про те, чому цей серіал актуальний як ніколи.

Фото — Alexander Saladrigas

Лора Харрієр заявила про себе у 2017 році, коли зіграла кохану головного героя у фільмі "Людина-павук: Повернення додому". Через рік знялася у фільмі "Чорний куклукскланівець" Спайка Лі — про темношкірого детектива, який проникає в Ку-Клукс-Клан. Після двох великих робіт актриса стала обличчям Louis Vuitton і Bulgari, а тепер дебютувала на Netflix. У серіалі Раяна Мерфі вона грає Каміллу — талановиту актрису, яка мріє зіграти головну роль у великому кіно. Замість цього голлівудські боси дають їй ролі служниць і пояснюють їй це тим, що присутність темношкірої жінки в головній ролі "потопить" фільм, тому що це буде стрічка "для кольорових людей з обмеженим прокатом". Проте завдяки своєму таланту дівчина отримує головну роль у фільмі, який обіцяє стати хітом.

Реклама

"Голлівуд" досліджує безліч гострих питань. Що, якби жінка стала босом потужної студії в Голлівуді? Що, якби темношкірому сценаристу-гомосексуалістові дозволили написати сценарій до великого фільму? А що, якби темношкірим або азійським актрисам давали б головні ролі, на які вони заслуговують?

"Голлівуд" уже розробляли якийсь час. Коли Ви вперше почули про проєкт?

Близько року тому я отримала запрошення на прослуховування в якийсь безіменний проєкт про Голлівуд. Я навіть не знала, що він має якийсь стосунок до Раяна Мерфі. Після кастингу я нічого про нього не чула, тому вирішила, що мене не взяли. Але близько чотирьох місяців тому, з нізвідки, мені зателефонували й повідомили, що Раян Мерфі хоче зустрітися зі мною й хоче, щоб я прочитала сценарій у парі з Дарреном Кріссом (грає в "Голлівуді" молодого режисера Раймонда, бойфренда Камілли. — Прим. ред.), якого вже затвердили. Стало очевидно, що початкове прослуховування було для Раяна Мерфі. Я пішла відразу ж наступного дня й зробила кілька сцен з Дарреном, поки Раян мовчки сидів у кутку. Даррен хвилювався набагато більше, ніж я, і я навіть якось заспокоїлася й сказала йому: "Взагалі-то тебе вже взяли, Даррене!" (сміється). Наступного ранку мені зателефонували й запропонували роль Камілли.

Кадр із серіалу "Голлівуд"

Історія Камілли нагадує нам про інших темношкірих актрис, які були аутсайдерами в "золоту епоху" Голлівуду. Наприклад, Дороті Дендрідж і Ліна Хорн. Чи передбачало підготування до ролі заглиблення в історію кіно?

Дороті Дендрідж була моїм головним джерелом натхнення. Вона й Камілла не одне й те саме обличчя, але їхнє життя відбиває одна одну. Я дивилася безліч фільмів та інтерв’ю Дороті й досліджувала її життя. Вона була такою талановитою й харизматичною на екрані — вона просто зобов’язана була стати найбільшою кінозіркою у світі! Дуже шкода, що їй не вдалося себе реалізувати. Після того, як Дороті була номінована на "Оскар" за "Кармен Джонс" — і програла Грейс Келлі в 1955 році, їй перестали давати гарні ролі. На жаль, для темношкірих актрис у той час — навіть якщо ви змогли зламати бар’єри й уникнути нескінченних ролей покоївок — все ще була скляна стеля. Я хотіла віддати їй належне через образ Камілли й подумала, а чи може Камілла мати щасливішу долю? Якби Дороті в 1955 році виграла цей "Оскар", якби їй дали більше можливостей — як би змінився світ тоді?

Каміллі неодноразово пропонують ролі домашніх служниць, а коли вона заявляє, що хоче спробувати себе у головній ролі, відповідають, що головні ролі тільки для білих актрис. Як Ви думаєте, індустрія дуже змінилася в цьому сенсі?

Наше шоу показує, як багато й водночас як мало змінилося за цей період. В індустрії все ще багато стереотипів. Можливо, про це більше не говорять відкрито, але я точно знаю, що є ролі, які розглядають як "білі ролі". Очевидно, що розмови відбуваються за зачиненими дверима. Але, сподіваюся, це змінюється — особливо завдяки таким людям, як Раян Мерфі.

"Голлівуд" також досліджує гостру тему — як амбітних молодих акторів експлуатували й примушували до сексу їхні агенти або продюсери. Як Ви гадаєте, це додасть резонансу рухові #MeToo?

Про чоловічий аспект #MeToo не так багато говорили, але він посідає помітне місце впродовж усієї історії Голлівуду. Є багато чоловіків, які дійсно постраждали і якими скористалися. Я не знала про це, поки не почала працювати над серіалом. Це показує, що всі вразливі, і що ми маємо підтримувати одне одного, щоб змінити світ.

"Голлівуд" пропонує альтернативну історію того періоду. Як Ви думаєте, що змінилося б, якби жінкам, темношкірим і квір дали змогу проявити себе ще тоді, у 40-ві роки?

Голлівуд був би іншим місцем, я впевнена. І глядачі відчували б більше зв’язку з фільмами, що дивляться, — вони могли б побачити себе в цих фільмах. Можливість бачити на екрані людей з різних верств суспільства — людей, які так схожі на вас, насправді неоціненна.

Творці "Голлівуду" також припускають, що різноманітність у кіно може вплинути на фінансовий успіх фільмів...

Я пам’ятаю, як думала про це кілька років тому, коли вийшла "Чорна пантера". Люди говорили: "Ні, ви не можете зняти фільм повністю про темношкірих супергероїв. Ніхто не побачить його!". І потім раптом "Чорна пантера" стає найпопулярнішим і найкасовішим фільмом року! Звідки ти знаєш, що щось не спрацює, якщо ти ніколи не робив цього раніше? Це мислення було поширене так довго, тому що ніколи насправді ніхто не ризикнув його спростувати.

У серіалі розкішні костюми. Як вони допомогли Вам вжитися в образ?

У нас були вінтажні речі 40-х років. Коли ви надягаєте підв’язки, вдягаєте панчохи й сукні, а потім додаєте ідеальні локони й червону губу, це оживляє персонаж. Змінилася навіть моя хода — я відчувала себе зовсім по-новому.

Як це воно, коли прем’єра твого нового шоу відбувається під час ізоляції?

Я думаю, що всі розуміють дивність цього часу. Мені б хотілося думати, що якби цього не відбувалося, люди все одно дивилися б наше шоу, але в цю конкретну мить я сподіваюся, що ми зможемо принести людям позитив і можливість втекти в іншу реальність.

Що допомагає Вам зберігати моральний настрій під час ізоляції?

У мене є щеня! Воно буквально сидить на мені прямо зараз, жує мій диван і намагається відвернути мою увагу. Воно з’явилося в мене кілька місяців тому. Це те, що я завжди хотіла зробити, але раніше мені бракувало часу. Тож у цьому є багато доброго — я можу бути вдома й піклуватися про нього.

Джерело: Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.