До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це все про нього: фільми про Вінсента Ван Гога

З нагоди дня народження Вінсента Ван Гога згадуємо найвідоміші фільми про художника.

"Ван Гог. На порозі вічності", 2018

"Ван Гог. На порозі вічності", 2018

"Чому ви вирішили, що ви художник?" — "Тому що не вмію нічого більше. Повірте, я намагався". Коли актор Віллем Дефо вимовляє цю фразу в картині "Ван Гог. На порозі вічності", стає ясно, чому на Венеційському фестивалі його відзначили кубком Вольпі за найкращу чоловічу роль. В очах Дефо немає ні болю, ні божевілля — тільки бажання творити. І фільм Джуліана Шнабеля саме про це — про пристрасть до мистецтва. Нове тлумачення життя художника вирізняється поетичним візуальним стилем, а робота Віллема Дефо загіпнотизувала не тільки глядачів, а й Американську кіноакадемію, яка за роль Ван Гога номінувала його на "Оскар" учетверте.

Реклама
"Ван Гог. На порозі вічності", 2018

"Ван Гог: портрет, написаний словами", 2010

2010 року на екрани вийшла драма "Ван Гог: портрет, написаний словами", який зняла команда BBC. Зіграв знаменитого художника британець Бенедикт Камбербетч, якому вдалося передати на екрані всю драму життя художника. Заснований фільм на листах Ван Гога до молодшого брата Теодора, тому саме цей фільм називають однією з найбільш історично точних екранізацій.

Бенедикт Камбербетч у фільмі "Ван Гог: портрет, написаний словами" 2010

"Вінсент і Тео", 1990

Британець Тім Рот, відомий яскравими ролями у Квентіна Тарантіно, далекого 1990 року також зіграв Вінсента Ван Гога. У драмі "Вінсент і Тео" в нього насправді не так і багато слів, але акторові вдається розкрити характер свого персонажа за допомогою правильних інтонацій, півтонів, погляду. Критики зазначають велику увагу до деталей у цій картині — життя художника і його оточення показане максимально реалістично й без зайвих художніх прикрас. Головний фокус картини — взаємини Вінсента і його брата Теодора, який підтримував його впродовж усього життя.

Тім Рот у фільмі "Вінсент і Тео", 1990

"Ван Гог. З любов’ю, Вінсент", 2017

Головна відмітність картини "Ван Гог. З любов’ю, Вінсент" від попередніх робіт про художника — це не звичайний фільм, а анімаційний, який до того ж повністю намальований олійними фарбами на дошках. Працювали над його створенням одразу 125 художників, які намалювали 62 450 кадрів у тій же техніці, у якій працював і Ван Гог. Сам фільм стане чудовим посібником для тих, хто хоче більше дізнатися не тільки про життя митця, але й про його роботи. "Ван Гог. З любов’ю, Вінсент" називають ще екранізацією спадщини художника.

Кадр із фільму "Ван Гог. З любов’ю, Вінсент", 2017

"Спрага життя", 1956

Кірку Дугласу, який зіграв нідерландського художника понад 60 років тому, ця роль принесла премію "Золотий глобус". Ван Гог у виконанні Дугласа видався енергійним, емоційним і підкреслено відчайдушним. Картину зняли за романом Ірвінга Стоуна "Жага до життя", і її тепло сприйняли критики. До речі, вона отримала одразу чотири номінації на "Оскара", з яких "вистрілила" одна — Ентоні Квінна, котрий зіграв у драмі Гогена, назвали найкращим актором другого плану.

Кірк Дуглас у фільмі "Спрага життя", 1956

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.