До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З днем народження, геній: 5 фільмів про Енді Ворхола

6 серпня виповнюється 90 років від дня народження американського художника Енді Ворхола, якого називають одним з головних арт-революціонерів ХХ століття. Саме він зробив мистецтво доступним, відкрив його широкій масі і не боявся говорити про важливість його комерційної складової. Енді Ворхол, який народився на території сучасної України, автор тих самих кольорових портретів Мерилін Монро і банки супу Campbell's. На честь дня народження художника Vogue.ua вибрав п'ять фільмів, які допоможуть зрозуміти краще його суперечливу і багатогранну натуру, а також внесок, який він зробив у світовий арт-процес.

Енді Ворхол
Я спокусила Енді Ворхола, 2006

У грудні 2006 року в прокаті з'явилась автобіографічна драма "Я спокусила Енді Ворхола", присвячена взаєминам художника і британської актриси Еді Седжвік (Сієнна Міллер). Стрічка не тільки показує пристрасті, що кипіли в цій парі, але і життя нью-йоркської арт-тусовки в 1960-х роках і атмосферу знаменитої "Фабрики" – студії Ворхола, куди прагнули потрапити всі.

Реклама
Кадр з фільму "Я спокусила Енді Ворхола"
Я стріляла в Енді Ворхола, 1996

3 червня 1968 року Валері Соланас, яка до цього знімалася в фільмах Енді Ворхола, увійшла в його "Фабрику" і три рази вистрілила в художника, після чого вийшла з приміщення і сказала поліцейському, що стояв неподвлік: "Я стріляла в Енді Ворхола". Ворхол пережив клінічну смерть і після п'ятигодинної операції лікарям все-таки вдалося його врятувати. 1996 року про цю історію зняли фільм, який був названий на честь тієї самої фрази Соланас. Вперше стрічку показали на Каннському кінофестивалі, а виконавиця головної ролі Лілі Тейлор потім отримала престижні нагороди в Сіетлі і Стокгольмі.

Кадр з фільму "Я стріляла в Енді Ворхола"
Andy X, 2012

На честь 25-ої річниці з дати смерті Енді Ворхола широкому загалу представлили 40-хвилинний фільм про художника. Його режисер Джим Шерман називає його "кінематографічним сеансом з містером Ворхолом".

Кадр з фільму "Енді Х"
Баскія, 1996

Хоч фільм "Баскіа" і присвячений одному з найближчих соратників Ворхола – Жану-Мішелю Баскія, особистість художника тут також розкрита досить повно. Особливою чарівності стрічці додає той факт, що зіграв батька поп-арту музикант Девід Боуї.

Кадр з фільму "Баскія"
Енді Ворхол: закінчена картина, 2002

Цей двосерійний документальний фільм називають однією з найбільш докладних кіноробіт про Енді Ворхола. Шанувальникам художника вона максимально розповідає про його життя і творчість, без зайвих прикрас і вигадок.

Кадр з фільму "Енді Ворхол: закінчена картина"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.