До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки року: 13 найкращих фільмів 2023

Цей кінорік був урожайним на хороше кіно. Про 13 найкращих стрічок — від "Оппенгеймера" до фільму жахів "Два, три, демоне, прийди!" — читайте нижче.

"Безмежний басейн"

Реклама

Естетичний фільм жахів режисер Брендона Кроненберга, сина відомого режисера Девіда Кроненберга. Події стрічки відбуваються у віддаленій країні на острові, на розкішному курорті, де відпочивають багаті туристи. Александр Скашґорд грає письменника Джеймса, чия дружина Ем (Клеопатра Коулман) щаслива тримати його в своїх жорстких руках, поки він шукає натхнення для другої книги. Інші гості — Ґабі (Міа Гот) і її трохи розпусний чоловік Албан (Джаліл Леспер) запрошують Джеймса та Ем на вечерю, а потім на відокремлений пляж біля воріт курорту. Те, що станеться далі, змусить вас заплющити очі. Прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі "Санденс".

"Одного чудового ранку"

Чарівна Леа Сейду грає самотню працюючу маму-парижанку, яка терпляче поєднує турботу про маленьку доньку та старого батька, колишнього професора філософії, здоров’я якого погіршується. Вона майже відмовилася від романтичного життя, проте раптово зав’язує роман зі старим другом, який нещасливо одружений. У фільмі немає якоїсь яскравої зовнішньої драми — справді, нічого серйозного не відбувається. Є злети і падіння, а між ними персонажі ходять пішки або їздять на автобусі чи метро. Але моменти, що показані у фільмі, і складають життя: і тут є гумор, смуток, розчарування і ніжна любов, які чудово зображені у цій роботі режисерки Мії Хансен-Леве.

"Пальми та лінії електропередач"

Красивий і тривожний фільм про зваблення, маніпуляції та владу, який описує літній роман 17-річної Леа (дебютантка Лілі Макінерні) та 34-річного Тома (Джонатан Такер). Події дебютного фільму режисера Джеймі Дека розгортаються на південному заході Америки та ідеально відображають підліткове бажання та вразливість молодих жінок.

"Ти тут, Боже? Це я, Маргарет"

Зворушлива історія дорослішання 11-річної дівчинки Маргарет, яка намагається розібратися з першою закоханістю, своєю зовнішністю, стосунками з батьками та вірою. Бути підліткою не стало легше відтоді, як письменниця Джуді Блюм написала роман "Ти тут, Боже? Це я, Маргарет" у 1970 році — і ця книга часто перевидається і досі залишається підтримкою для дівчаток. В екранізації режисерки Келлі Фрімон роль матері Маргарет грає Рейчел Макадамс — вона особливо чудова в образі богемної нью-йоркської мами, яка адаптується до життя у передмісті, а її джинси з високою талією та розпущене волосся є головними атрибутами колоритного стилю 70-х.

"Незнайомці"

Ендрю Хей — відомий сценарист і режисер фільмів "Вікенд" (2011), "45 років" (2015) і серіалів "Погляд" і "Північна вода" — повернувся з рефлексивним та емоційним фільмом про кохання між двома лондонськими сусідами. "Незнайомці" — це адаптація роману Таічі Ямади 1987 року, де Ендрю Скотт знявся в ролі Адама, лондонського сценариста, який закохався у свого сусіда Гаррі (Пол Мескаль) і водночас намагається прийняти смерть своїх батьків, що сталася 30 років тому. Ніжний, емоційний фільм, де багато речей залишаються непроговореними.

"Бідолахи"

Новий фільм Йоргоса Лантімоса, який гучно заявив про себе на цьогорічному фестивалі у Венеції. В центрі сюжету — молода жінка (Емма Стоун) з мозком немовляти, яка відкриває для себе світ і все, що він може запропонувати — включно із сексом, подорожами, десертами, модою та розбитим серцем. В основі фільму — однойменний роман 1992 року Аласдера Грея. Такою Емму Стоун ви ніколи не бачили, адже ця роль вимагала від неї неймовірної еволюції на екрані — від ледь розумної дитини до наділеної владою жінки.

"Оппенгеймер"

Касові збори фільму "Оппенгеймер" Крістофера Нолана вражають: фільм заробив понад 600 мільйонів доларів у всьому світі, що є надзвичайним досягненням для тригодинної драми, заснованої на біографії історичної особи. Але, мабуть, найбільш радісним фактом є те, що глядачі щиро полюбили фільм, який фокусується не так на видовищі, як на моральних стражданнях головного героя — батька ядерної бомби Роберта Оппенгеймера. Кожен елемент "Оппенгеймера" — чудова гра акторів, сюжетні лінії, сплетені монтажером Дженніфер Лейм, ефектний саундтрек Людвіга Ґоранссона, операторська робота Хойте ван Хойтеми — настільки ідеально відкалібрований, як сама ядерна бомба. Це приклад того, як режисер на вершині своєї кар'єри досяг заслуженого успіху в прокаті та заслуговує на всі кінонагороди.

"Говори до мене"

Фільм жахів "Говори до мене" — історія одержимості, проте незвичайна. Група австралійських дітей знімає та публікує, як вони проводять спіритичний сеанс і викликають духів — і це стає трендом у соціальних мережах. Метафора очевидна й блискуча — жага до популярності в інтернеті як наркотик. Але Мія (Софі Вайлд), яка оплакує свою матір, заходить занадто далеко і стає, можливо, постійно одержимою. Талановиті режисери, брат і сестра Денні та Майкл Філіппу, знають, як шокувати публіку.

"Пасажири"

Айра Сакс ("Любов дивна", "Маленькі люди") створила одну з найгарячіших і багатошарових романтичних драм року. "Пасажири" розповідає про режисера Томаша (Франц Роговський), який — на превеликий жаль свого багатостраждального чоловіка Мартіна (Бен Вішоу) — сходиться зі шкільною вчителькою Агатою (Адель Екзаркопулос). Проте коли Мартін заводить власний роман, Томаш кидає Агату. Красивий, інтимний та спокусливий фільм про любов утрьох.

"Чиста гра"

Фільм, який нагадує водночас і еротичні трилери, як-от "Фатальний потяг", і індустріальні серіали, як "Мільярди". У центрі історії — молода пара з Мангеттена, Люк (Олден Еренрайх) і Емілі (Фібі Дайневор), які працюють в одному хеджфонді, незважаючи на те що їм заборонено мати стосунки на роботі. Люк робить пропозицію, і пара планує весілля. Водночас Емілі отримує підвищення, якого очікував Люк, і баланс сил між ними порушується. Різкий та провокативний фільм про стать, амбіції та его.

"Анатомія падіння"

Цьогорічний фільм-переможець Каннського кінофестивалю. "Анатомія падіння" французької режисерки Жюстін Тріє — напружений трилер про відповідальність та провину. Події трилеру зав'язуються у віддаленому засніженому будиночку у Французьких Альпах, де гостра, як бритва, німецька письменниця Сандра (Сандра Гюллер) живе зі своїм маленьким сином Даніелем (Майло Мачадо Гранер) і дещо розчарованим у житті чоловіком Семюелем (Семюель Тейс). Коли тіло чоловіка знаходять біля їхнього будинку, всім навкруги незрозуміло, чи він упав сам, чи стрибнув, чи його штовхнули — і незабаром героїня Сандри постає перед судом за його вбивство.

"Вбивці квіткової повні"

Нова стрічка Мартіна Скорсезе з Леонардо Ді Капріо у головній ролі. У фільмі йдеться про вбивства представників індіанської нації Осейдж в Оклахомі — одних із найбагатших людей Америки, які отримали статки після того, як на їхній землі було виявлено нафту. Проте навіть важливіша лінія у цьому фільмі — це ніжне, дивне й водночас жорстоке кохання між Моллі Кайл (Лілі Гладстон), представницею індіанської спільноти, та Ернестом Буркхартом (Ді Капріо), ветераном війни, який живе зі своїм дядьком Біллом Гейлом (Роберт Де Ніро). Гейл — бізнесмен і фермер, який видає себе за союзника осейджів, але насправді вважає, що має право на значну частину їхнього величезного статку. Потужна драма про силу та слабкість людського духу.

"Опале листя"

Нова робота культового режисера Акі Каурісмякі. Випадкова зустріч у караоке-барі змінює життя чоловіка і жінки, які шукають кохання. І хоча між ними проскакує іскра, на шляху до щастя цих двох з’являються численні перешкоди — від загублених телефонних номерів до помилкових адрес, алкоголізму та чарівного безпритульного собаки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.