До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пенелопа Крус про зйомки фільму "Всі знають" і роботу з Гав'єром Бардемом

7 лютого в український прокат представили драму іранського режисера Асгара Фархаді "Всі знають". Головну роль у фільмі зіграла Пенелопа Крус з її слів, це знакова для неї робота. Про знайомство з Фархаді, свою героїню і про те, що таке сім'я, акторка розповіла Vogue.ua.

Дія фільму відбувається в іспанській провінції, де всі один одного знають. Лаура (Пенелопа Крус) приїжджає додому з Аргентини, де успішно живе вже 16 років. На весіллі крадуть її доньку, вимагають викуп – і ця подія не тільки змінює сьогодення, а й змушує Лауру зануритися у минуле. Зокрема, згадати колишнього коханого (його грає Гав'єр Бардем), до якого вона звертається за допомогою.

Реклама

Історію про одну іспанську родину іранець Асгар Фархаді, лауреат "Оскара", плекав кілька років – а головною метою для нього було викликати емпатію у глядачів різних країн і культур. "15 років тому я мандрував по півдню Іспанії, – розповідає режисер. – В одному з міст мою увагу привернули фотографії хлопчика, розвішані на стінах. Коли я запитав: "Хто це?", мені розповіли, що це зникла дитина, яку розшукує родина. Тоді у мене і промайнула перша думка про сюжет, який я складав потім багато років. Чотири роки я працював над сценарієм. Але перша іскра виникла саме під час подорожі до Іспанії. Мене привабили два моменти: по-перше, атмосфера і культура країни, а по-друге, драма, що зародила в мені ідею сюжету".

Пенелопа Крус і Гав'єр Бардем на Каннському кінофестивалі
Про знайомство з Асгаром Фархаді

Пенелопа Крус: Мені дуже подобаються фільми Асгара – "Розлучення Надера і Сімін" я вважаю шедевром. Якось режисер просто подзвонив мені і сказав, що збирається знімати фільм в Іспанії і хоче віддати головну роль мені. Цей дзвінок став одним з ключових моментів моєї кар'єри. Я завжди захоплювалася Асгаром – вважаю його одним з найбільших режисерів.

Про свою героїню

Лаура – дуже незвичайна жінка, вона багато подолала. Їй доводиться приймати важкі рішення, що дотичні до інших людей. І це тисне на неї. У всіх нас свій досвід і свої травми, у одних – більші, в інших – менш важкі. У Лаури є таємниця, і опинившись у кризовій ситуації, вона змушена відкрити її, заново пережити все те, що вона так старалася поховати. Ось чому це один з найскладніших характерів, які мені доводилося грати.

Про те, що таке сім'я

В якомусь сенсі сім'я – це метафора всього, що відбувається навколо нас. Як у вірші Джалаллідіна Румі, який розповів мені мій іранський друг через кілька тижнів після початку зйомок. У ньому йдеться, що якщо один член сім'ї страждає, то й інші не можуть бути щасливими. Для мене в цій думці зосереджений весь сенс фільму.

Про роботу з Гав'єром Бардемом

Я відразу знала, що головні герої написані спеціально під нас. Ми обговорювали з Асгаром цей фільм протягом чотирьох останніх років. Він багато питав про Іспанію – йому було важливо, щоб у глядача не було відчуття, що фільм знятий "чужинцем". Ми з Гав'єром показували йому свою Іспанію – Мадрид, улюблені села, провінцію. Так ми знайшли локації для зйомок. З Гав'єром працювати було дуже легко, тому що ми починали в кіно разом – і складно, водночас: у фільмі у наших героїв непрості і дуже емоційні стосунки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.